''Dünya'da Omicron Varyantinda 5 Kisiden Biri Çocuk Vaka''

Dünya’da Omicron varyantinin çocuklarda görünme sikligina deginen Prof. Dr. Gökhan Aydemir, ’’Omicron varyantinda 5 kisiden biri çocuk vaka. Bu veriler isiginda Omicron’un çocuklar için daha siddetli olduguna dair göstergeler vardir. Çocuklarin en az bir doz asi olmasi gerektigi ve bu sayede önümüzdeki günlerde özellikle çocuklarin egitim hayati ve sosyal yasaminin daha az etkilenmesini saglayabiliriz’’ dedi.

''Dünya'da Omicron Varyantinda 5 Kisiden Biri Çocuk Vaka''


Medicana Atasehir Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Gökhan Aydemir, Omicron varyantinin çocuklar için daha siddetli olduguna dair göstergelerin oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Gökhan Aydemir, konu hakkinda açiklamalarda bulundu. Prof. Dr. Aydemir, ’’Çocuklarin en az bir doz asi olmasi gerektigini ve bu sayede önümüzdeki günlerde özellikle çocuklarin egitim hayati ve sosyal yasaminin daha az etkilenmesini saglanabilir” dedi.



Omicron varyanti ve çocuklar üzerindeki etkisini hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Aydemir, ’’Koronavirüsle mücadele sürecini uzatan ve zorlastiran en önemli faktörlerden biri de virüsün yeniden ve çesitli varyantlarda ortaya çikmasi durumudur. Koronavirüs pandemisi son olarak Omicron varyantiyla dünyanin gündemindeki yerinde tekrar günlük yasami ve özellikle çocuklari etkiler duruma gelmistir. Bu varyantta hastalananlarin çogu küçük yas ve genç eriskinlerdir’’ seklinde konustu.



Omicron varyantinda belirtiler

Omicron varyantinda belirtilerin ne oldugu açiklayan Prof. Dr. Aydemir, ’’Baslangiçta bogazda kasinti ve agri hissi beraberinde kuru öksürük eslik eden yorgunluk, kas agrisi gibi bulgular olabiliyor. Deri döküntüsü ve diger varyantlara göre daha az miktarda tat ve koku kaybi gözlenebiliyor. Bu varyantta Delta ya göre kiyaslandiginda Güney Afrika‘da özellikle çocuklarda hastaneye yatis orani yüzde 20 oraninda artmistir. Ingiltere‘de yayinlanan bir raporda, 2 yasindan küçük çocuklar tüm basvurularin yüzde 8,8’ini olustururken, 18 yas ve altindaki çocuklar bu dönemdeki tüm basvurularin yüzde 21,2’sini olusturdugu tespit edilmistir. Aslinda 5 kisiden biri çocuk vaka. Bu veriler isiginda Omicron’un çocuklar için daha siddetli olduguna dair göstergeler vardir. Çocuklarin en az bir doz asi olmasi gerektigi ve bu sayede önümüzdeki günlerde özellikle çocuklarin egitim hayati ve sosyal yasaminin daha az etkilenmesini saglayabiliriz’’ diye konustu.



Çocuklarla Omicron ve diger Covid-19 türleri hakkinda nasil konusulmali?

Prof. Dr. Aydemir, sözlerini söyle tamamladi: ’’Çocuklarin neler olup bittigini bilmeye haklari vardir, ancak bu onlara yaslarina uygun bir sekilde açiklanmalidir. Çocugunuzu duyduklarini paylasmaya ve yanitlarini dinlemeye davet edin. Sahip olduklari korkulari ciddiye almak önemlidir. Sabirli olun, pandemi ve yanlis bilgilendirme herkes için çok fazla endise ve belirsizlige neden olur. Cevabi bilmiyorsaniz tahminde bulunmayin. Cevaplari güvenilir kaynaklarda ögrenmeye çalisin. Çocuklarin duygusal davranislarini yetiskinlerden aldiklarini unutmayalim; onlarin rahatsiz olabilecegini bilerek küçük çocugunuz için endiseleniyor olsaniz bile, korkularinizi çocugunuzla fazla paylasmamaya çalisin.’’
Kaynak: İHA