Dr. Ilknur Kaya Açiklamasi 'Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlari Olanlarin Asi Yaptirmasi Gerekli'

Kütahya Evliya Çelebi Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Ilknur Kaya, kis aylarinin gelmesiyle artan alt solunum yolu enfeksiyonlari, astim, koah gibi kronik hastaligi olanlarin mutlaka asi yaptirmasi gerektigini belirtti.

Dr. Ilknur Kaya Açiklamasi 'Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlari Olanlarin Asi Yaptirmasi Gerekli'
Zatürrenin akcigerin iltihabi oldugunu söyleyen Dr. Ilknur Kaya, “Bakteri, virüs, mantar gibi çesitli mikroplarla olusabilir. En sik görülen, hekime basvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastaliklar arasindadir. Özellikle çocuklarda, 65 yas üstü yaslilarda, kronik bir hastaliga sahip olanlarda (böbrek, seker, kalp veya akciger hastaligi gibi), sigara kullananlarda, bagisiklik sistemini baskilayan bir hastalik veya ilaç kullanimi varliginda daha sik görülür. Toplumda gelisen pnömoniler (TGP), tüm dünyada hastane basvurularinin, tedavi giderlerinin, is, okul günü kayiplarinin ve ölümlerin önemli bir kismindan sorumludur” dedi.

Dr. Ilknur Kaya, günümüzde antibiyotiklerin yaygin kullanilmasina ve etkin bagisiklama politikalarina bagli olarak enfeksiyon hastaliklarindan ölümlerin giderek azaldigin, ancak toplumda gelisen pnömonilerin halen yüksek hastalik ve ölüm nedeni oldugunu ifade etti.

Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesinin çogu kez mümkün olamayacagina vurgu yapan Kaya, “ Ancak zatürre tanisi konduktan sonra en kisa zamanda antibiyotik tedavinin baslanmasi gereklidir. Bu nedenle hastanin yasi, kronik hastaliklari, zatürrenin siddeti gibi durumlar dikkate alinarak antibiyotik tedavi baslanir. Balgamda herhangi bir mikrobun izlerinin saptanmasi ve bu mikrobun hangi antibiyotikle tedavi edilebilecegine dair veriler 72 saat içinde sonuçlanir. Sonuçlara göre antibiyotik tedavi yeniden düzenlenebilir” diye konustu.



“Korunmak için ne yapilmali?"

Dr. Ilknur Kaya zatürreden korunmak için, “Altta yatan kronik hastaliklarin kontrol altina alinmasi, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol aliskanliklarinin kontrolü, pnömokok ve yillik influenza asilari ile TGP’nin sikligi ve ölüm orani azaltilabilir. Aktif veya pasif sigara içmek TKP’de bagimsiz bir risk faktörüdür ve TGP tanisi alan olgulara sigarayi birakma konusunda tibbi destek verilmelidir. En sik zatürreye neden olan mikrop pnömokoklardir. Pnömokoklara karsi yapilan pnömokok asisi (zatürre asisi), 65 yas ve üzeri, kronik hastalik (FEV1 yüzde 40 olan KOAH’lilar ile bronsektazi, pnömonektomi (=bir akcigerin cerarahi olarak yerinden tamamen çikarilmasi), kalp ve damar, böbrek, karaciger ve seker hastaligi olanlar), kronik alkolizm, dalak disfonksiyonu veya dalagi alinmis olanlar, bagisiklik yetmezligi ve bagisiklik sistemini baskilayan tedavi kullanimi, beyin omurilik sivisi kaçagi olanlar pnömokok hastaligi veya komplikasyon riskinin artmis oldugu sartlarda yasayanlara Pnömokok asisi yapilmasi önerilir. Asi, koldan kas içine yapilir. Oldukça güvenilirdir, ciddi yan etkilere pek rastlanmaz. Yasam boyu bir veya iki kez yapilmasi çogu kez yeterli olur. Grip (influenza) de zatürreye zemin hazirlamasi açisindan tehlikeli olabilir. Her yil en fazla gribe neden olan mikroplarin belirlenmesi ile her yil yeni asi hazirlanir ve grip asisinin her yil tekrarlanmasi gereklidir. Asi, Eylül, Ekim, Kasim aylarinda yapilabilir “ ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA