'Dosya Sayisini Azaltarak Tasarruf Ettigimiz Zamani, Adli Kalitenin Yükseltilmesine Ayiracagiz'

Yargitay Baskani Mehmet Akarca ve Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, 2021 yili degerlendirme toplantisi düzenledi.

'Dosya Sayisini Azaltarak Tasarruf Ettigimiz Zamani, Adli Kalitenin Yükseltilmesine Ayiracagiz'
Toplantida konusan Akarca, Yargitay’daki dosya sayisinin azaldiginda tasarruf edilen süreyi adli kalitenin artirilmasina ayiracaklarini belirtirken, Yargitay Bassavcisi Sahin ise, HDP’nin kapatilmasina iliskin süreçte iddianameye ek bir asamaya gerek olmadigini ve davali partinin hala ayni eylemlere devam ettigini ifade etti.

Yargitay Baskanligindaki degerlendirme toplantisinda açiklamalarda bulunan Akarca, basinin halka Yargitay arasinda iletisim köprüsü oldugunu vurgulayarak, güvenli kurulan iletisimin yargiya olan güvenin saglanmasi veya artirilmasi bakimindan büyük bir önem tasidigina dikkat çekti.

Avrupa Konseyi’nin fonlariyla olusturulan Yargitay’in kurumsal kapasite güçlendirme çalismalari hakkinda bilgi veren Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, Yapay Zeka teknolojisini kullanarak dosyalarin önem sirasina göre düzenlenecegini ve yüzlerce sayfa notlari 20 sayfaya yakin özetleme sanslari olacaklarini vurguladi. Gene ayni teknoloji sayesinde eski kararlarin sisteme yüklenmesiyle vatandaslarin davayi kazanma oranlarini kendilerinin tespit edecegi de aktarildi.

46 daireli Yargitay’dan 24 daireli Yargitay’a geçis sürecine deginen Akarca, “Kanunda öngörülen hedef süreden bir yil önce, geçtigimiz yilin Temmuz ayinda tamamlanmistir. Daire sayisinin azaltilmasi sadece fiziki ya da organizasyon anlaminda bir degisiklik degildir. Bu dönüsümün tamamlanmasi ile birlikte ayni ise farkli dairelerin bakmasindan kaynaklanan içtihat farkliliklari önlenmistir. Yargitay’in hukukun ülkede esit sekilde uygulanmasini saglama görevini daha etkin yapabilmesi saglanmistir” dedi.



“ULUSLARARASI ALANDA YARGITAY’IN ÇALISMALARI DEVAM EDIYOR”

2021 yilinda uluslararasi iliskiler bakimindan son derece öneme sahip toplam 7 adet uluslararasi sempozyum düzenlediklerini söyleyen Akarca, “Geçtigimiz ay La Hey’de bulunan Uluslararasi Adalet Mükemmelligi Enstitüsü yönetim kuruluna Yargitay’dan bir temsilcimiz seçilmistir. Bu yil Japonya’nin Kyoto sehrinde düzenlenen Birlesmis Milletler Suçun Önlenmesi ve Ceza Adaleti Uluslararasi Kongresinde, Birlesmis Milletlerin temel metinleri ile birlikte Istanbul Bildirgesine de atif yapilmistir. Avrupa Konseyi ve Birlesmis Milletler ile sürdürdügümüz isbirliginin yani sira uluslararasi ve bölgesel kuruluslarla olan iliskilerimiz sayesinde dünyada çok yönlü ve güçlü bir bilgi ve iletisim agi olusturduk. Yargitay’in liderliginde yapilan çalismalar sonucunda 2019 yilinda Istanbul Bildirgesi’nin Birlesmis Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey’de kabul edilmesi, Yargitay’i dünyada önemli bir aktör haline getirmisti. Uluslararasi alanda Yargitay’in devam eden bu çalismalari, Türk yargisinin dünyadaki görünürlügüne de olumlu katkilar saglamaktadir” ifadelerini kullandi.

Yargi hizmetinin etkinligini ve kalitesini artirarak, halkin yargiya duydugu güveni daha üst seviyelere getireceklerinin altini çizen Akarca, “Ceza dairelerinin ortalama görülme süresi 2020’de 424 gün iken 2021’de 341 güne inmistir. Hukuk daireleri bakimindan 2020’de 459 gün olan bu süre, 2021’de 164 güne düsmüstür. Bu süreler, ortalama olup dairelere veya dosyalarin niteligine göre farklilik gösterebilir. 2020 yilinin sonunda Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginda devreden dosya sayisi 203 bin 632 iken, 2021 yili sonunda 97 bin 8 olmustur. Ceza dosyalarinda birikmis is yükü yari oraninda azalmistir. 2021 yilinda hukuk daireleri tarafindan 148 bin 990, ceza daireleri tarafindan 213 bin 442 olmak üzere toplamda 362 bin 432 karar verilmistir. Bir yandan üye ve tetkik hakimi sayisi kademeli olarak azalirken, arsivdeki dosya sayimiz da azalmaktadir. Örneklerini verdigim istatistikler her geçen gün Yargitay’in is yükünü daha iyi yönetebildigini göstermektedir. Dosya sayisini azaltarak tasarruf ettigimiz zamani, adli kalitenin yükseltilmesine ayiracagiz. Bu sekilde yargi hizmetinin etkinligini ve kalitesini artirarak, halkimizin yargiya duydugu güveni daha üst seviyelere getirecegiz” seklinde konustu.

(Engin Yagci - Bayram Türüdü /IHA)
Kaynak: İHA