Denizli'de Evlilik Öncesi SMA Taramalari Basladi

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaliginin önlenmesine yönelik evlenecek ya da evli olup çocuk düsünen çiftlere yönelik “Evlilik Öncesi Ulusal SMA Tarama” programi Denizli’de basladi.

Denizli'de Evlilik Öncesi SMA Taramalari Basladi


evlenecek ya da çocuk düsünen çiftlerin ücretsiz SMA tarama testi yaptirabilecegine dikkat çeken Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, “Spinal Musküler Atrofi (SMA); vücutta istemli kaslarin kuvvetsizligine ve erimesine yol açan kalitsal, nöromusküler bir grup hastaliga verilen addir. Hastaligin günümüzde kesin tedavisi olmayip ömür boyu palyatif bakim gerektirmekte, aile ve toplum üzerinde maddi / manevi ciddi yük olusturmaktadir. Bu hastaligin önlenmesinde en önemli adim, evlilik öncesi çiftlerin tasiyicilik testinden geçmesi ve her ikisi de tasiyici olan çiftlerin belirlenerek çocuk sahibi olmadan önce genetik danismanliktan ve saglikli çocuk sahibi olmak için sunulan hizmetlerden yararlanmalari yoluyla yeni hasta dogumunun engellenmesidir. Bu kapsamda Saglik Bakanligi tarafindan ülke genelinde SMA hastaligi için evlilik öncesi tarama programi baslatildi. Denizli’de de baslatilan tarama programina göre; evlenecek ya da evli olup çocuk düsünen çiftler, Aile Sagligi Merkezleri’nde bu taramayi yaptirabilmektedirler” dedi.



Uz. Dr. Berna Öztürk, evlilik öncesi uygulanan testlerin arasina artik SMA tarama testinin de eklendigini ifade ederek tarama programi kapsaminda; çiftlerden önce erkekten kan alindigini, alinan kan örneginde erkek tasiyici çikarsa, kadindan da örnek alindigini ve çiftlerin her ikisi de SMA tasiyicisi çikarsa, ailelere hastalik hakkinda ayrintili bilgi ve genetik danisma verilmesi amaçlandigini söyledi.

Öztürk: “Tarama uygulamasi Saglik Bakanimizin açiklamasi ile birlikte ülke genelinde oldugu gibi 27 Aralik itibariyle Denizli’de de basladi.

Programin Ilimizde yürütülmesi ile ilgili ilk olarak aile hekimlerimize bilgilendirme egitimleri verildi, hemen akabinde de tarama programi baslatildi. Bugün tüm aile sagligi merkezlerimizde SMA tasiyici tarama programi yürütülmekte olup, evlilik öncesi, evlilik raporu almak için aile sagligi merkezine basvuran tüm çiftlere ve evli olup çocuk sahibi olmayi planlayan ve testin yapilmasini talep eden tüm çiftlere aile sagligi merkezlerimizde SMA tarama testi ücretsiz sekilde uygulanmaktadir. Bu tarama testlerinin sonuçlarinda her iki es adayinin da SMA tasiyicisi oldugunun belirlenmesi durumunda, ailelere hastalik hakkinda ayrintili bilgi ve genetik danisma verilmesi amaçlanmaktadir. SMA tasiyicilik taramasi sonrasinda çiftlerin test sonucunu anlayabilmeleri, riskleri ve saglikli çocuk için seçenekleri hakkinda bilgilendirilebilmeleri için tibbi genetik uzmanina yönlendirileceklerdir. Özellikle son yillarda artan SMA hastaligi konusuna dikkati çekerek tüm evlenecek çiftlerimizin evlilik öncesi SMA tarama testlerini yaptirmalarini istiyoruz. Evlenecek ya da çocuk düsünen çiftlerimiz, talep etmeleri halinde aile hekimligi birimlerine basvurabilirler. Dünyaya gelen her çocugun saglikli olmasi en büyük dilegimiz. Evlilik öncesi tarama programlari da; saglikli çocuklar dünyaya getirebilmek adina çok önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA