Çiftçilere Ekim Için Yagis Periyodu Uyarisi

Yüzölçümünün yüzde 67’si tarim arazisi olarak kullanilan ve tahil ambari olarak bilinen Konya’da, 595 bin hektar alanda sulu tarim yapilirken, uzmanlar, beklenen yagis periyodunda kayma oldugunu, çiftçilerin ekim asamasinda bu durumu dikkate almasi gerektigi uyarisinda bulundu.

Çiftçilere Ekim Için Yagis Periyodu Uyarisi
Konya’nin, 38 bin 257 kilometrekare yüz ölçümünün yüzde 67’si tarim arazisi olarak kullaniliyor. Bu alanin 595 bin 59 hektarinda da sulu tarim yapiliyor. Türkiye genelinde tahil ambari olarak bilinen Konya’da, her yil sulanabilir tarim alanlarinda yaklasik 5 milyar metreküp su kullaniliyor. Bilinçsiz ve vahsi sulamayla birlikte yer alti sularinda da büyük kayip yasaniyor. Bu kayiplarla birlikte Konya Ovasi çevresinde bulunan 50 barajda da su seviyeleri geçen yillarin en alt seviyelerinde görüldü.

2021 yilinin Aralik ayinda Konya ve çevresine yagan yagislarin barajlardaki su seviyelerinde barajlara göre küçük bir artis olarak kayitlara geçtigini anlatan Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, “Tarimdaki en büyük sikinti su anda su sikintisi. Konya bölgesi kapali bir havza oldugu için bu yagislarin tarimla ilgili yeni tarim açisindan önemi çok fazla. Kar yagisi çok güzel oldu. Yaklasik 25 santim kar yagisi oldu. Bunun artarak devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde de yaklasik 3-4 günlük periyotta bir yagis beklentisi var. Insallah bu yagislar da ülkemiz için faydali olur. Özellikle Konya bölgesinin yer alti sularinda geçen sene bayagi bir azalma oldu. Bu azalmanin en büyük nedenlerinden biri de kuraklik. Geçtigimiz yillarda yasanan kurakliktan dolayi çiftçilerimizin özellikle kiraç alanlarda susuz tarim yapilan yerlerde yasanan sikintilar büyüktü. Baraja yakin yerlerdeki su seviyelerinin yükselmesi taban suyuna da etkili oluyor. Taban suyunun çekilmesi ise çiftçilik açisindan çok zahmet oluyor. Yani sularin derinden gelmesi elektrik maliyetlerini de etkiliyor” dedi.



“Çiftçilerin ekim ayini degistirmeleri tohum zayiatini, kaybolan tohum miktarini azaltmada faydali”

Yagis periyotlarindaki kaymalardan kaynakli bitkilerin ihtiyaç duyduklari dönemlerde yagis miktarini alamadigini aktaran Burak Kirkgöz, “Yagistan faydalanamamasindan kaynakli. Yil bazinda baktigimiz zaman yagis miktari önceki yillara oranla ayni düsse bile, yagis periyotlarinin kaymasindan dolayi bitkiler strese girmek durumunda kaldi. Bununla ilgili çiftçilerimizin de ziraat mühendisi arkadaslardan daha çok bilgi alarak onlarin tavsiye ettigi tarihlere kaydirirlarsa hem çiftçi açisindan, hem de ekonomi açisindan daha faydali olacaktir. Önceki yillarda Ekim’in 15’inde olan ekim isleri hububat anlaminda yil bazinda baktiginiz zaman yagislarin biraz daha geri yani Kasim aylarina dogru gelmesinden kaynakli Kasim ayina dogru kaydirmalari gerekiyor. Ekilis tarihlerini bu tarihlere kaydirmalari da çiftçilerin tohum zayiati yani ektikleri ürünlerin kaybolan tohum miktarini azaltmaya yönelik bir çalisma olacak. Bunu da yaparlarsa çiftçiler için verim açisindan birim alandaki bitki kaybi açisindan önemli oldugunu düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA