Macron'un 'Asisini Yaptirmayanlarin Canini Sikmak Istiyorum' Açiklamasina Meclis'ten Tepki

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un, “Asisini yaptirmayanlarin canini çok sikmak istiyorum” açiklamasi, Ulusal Meclis’te muhalefet partilerinin tepkisine yol açti.

Macron'un 'Asisini Yaptirmayanlarin Canini Sikmak Istiyorum' Açiklamasina Meclis'ten Tepki
Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un korona virüs asisini yaptirmayanlarin canini çok sikmak istedigine yönelik açiklamasi, Ulusal Meclis’te tartismalarin fitilini atesledi. Muhalif milletvekillerinin Macron’un söz konusu açiklamasina tepki göstermesinin ardindan Ulusal Meclis’te Covid-19 asi kartina yönelik yasa tasarisi görüsmeleri durduruldu. Muhalefet partilerinin milletvekilleri Macron’un dil seçiminin bir cumhurbaskanina uygun olmadigini ifade etti.

Sagci Les Republicains Partisi Baskani Christian Jacob, “Bir baskan böyle seyler söyleyemez. Fransizlarin canini sikmayi hedefleyen bir yasa tasarisini desteklemeyecegim” dedi.

Asi kartina karsi çikan asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin lideri ve cumhurbaskani adayi Marine Le Pen ise Macron’un “Fransizlarin bir kismina karsi savas açmak” istedigini söyledi.

Diger bir asiri sagci cumhurbaskani adayi Eric Zemmour da Macron’u "zulümle" suçladi. Asiri solcu Boyun Egmeyen Fransa Hareketin lideri Jean-Luc Melenchon ise Macron’un açiklamasini Meclise yönelik hakaret olarak nitelendirerek, "Cumhurbaskani ne söyledigini kontrol ediyor mu?" diye sordu.

Hükümetten Macron’a destek

Ulusal Mecliste söz konusu yasa tasarisina yönelik görüsmeleri bir süre sonra devam ederken, hükümetten Macron’a destek geldi. Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Covid-19 vakalarindaki "süpersonik" bir artisin ortasinda hükümetin Macron’un yorumlarinin yaninda oldugunu söyledi.

Fransa Basbakani Jean Castex ise asisini yaptirmayan Fransizlarla sorunu olduklarini vurgulayarak asililarin sayisinin artirilmasi gerektigini isaret etti.

“Asisini yaptirmayanlarin canini çok sikmak istiyorum" demisti

Fransa Cumhurbaskani Macron, Le Parisien gazetesine verdigi ve dün yayinlanan açiklamasinda, asisini yaptirmayan üzerinde sosyal hayati kisitlayarak baski kurduklarini belirterek, “Asisini yaptirmayanlarin canini çok sikmak istiyorum. Bunu sonuna kadar yapmaya devam edecegiz. Strateji bu. Onlari cezaevine göndermeyecegim, zorla asi yaptirmayacagim. Ama 15 Ocak’tan itibaren restorana gidemeyeceksiniz, artik (kafede) kahve içemeyeceksiniz, tiyatroya ve sinemaya gidemeyeceksiniz" ifadelerini kullanmisti.

Hükümetin 15 Ocak’a kadar yasalasmasini bekledigi yasa tasarisi, kafe, restoran, sinema, tiyatro ve müze gibi alanlara girislerde sadece asilarin tamamlandigini gösteren belgenin sunulmasini içeriyor.
Kaynak: İHA