MEÜ'de 'Kaynaksiz Taki' Ve 'Mücevher Sanatinda Sadekarlik' Etkinlikleri

MERSIN – İçel Üniversitesi (MEÜ) Taki Teknolojisi ve Tasarimi Yüksekokulu tarafindan “Kaynaksiz Taki” ve “Mücevher Sanatinda Sadekarlik” baslikli iki etkinlik düzenledi. Etkinliklerde kaynaksiz taki yapimi ve kuyumculugun temeli olan sadekârligin önemi anlatildi.

MEÜ'de 'Kaynaksiz Taki' Ve 'Mücevher Sanatinda Sadekarlik' Etkinlikleri
MEÜ’den yapilan açiklamaya göre, iki ayri tarihte iki önemli etkinlik gerçeklestirildi.

Taki Teknolojisi ve Tasarimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Zeki Umay, Müdür Yardimcisi Ögr. Gör. Sahap Barlas, Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Meltem Gürbüz ve ögrencilerin katilimlariyla düzenlenen etkinliklerde kuyumculugun püf noktalari anlatildi.

Yüksekokul Müdürü Prof. Umay, düzenledikleri etkinliklerde atölye olanaklarini minimum ölçüde kullanan tasarimcilarin neler yapabilecekleri ve kuyumculugun temeli olan sadekârligin önemi konusunda ögrencileri bilinçlendirmeyi amaçladiklarini dile getirdi.

Ilk etkinlikte, sektörde tecrübe edinmis MEÜ’den mezun olan ve üniversitede Fen Bilimleri Enstitüsü Gemoloji Ana Bilim Dali yüksek lisansina devam eden Betül Demir, “Kaynaksiz Taki” konusunda katilimcilari bilgilendirdi. Demir, mezun olduktan sonra faal bir atölye ile çalisma sansini yakalayamayanlarin atölyeye ihtiyaç duymadan da üretim yapilabileceklerini ve bu sekilde kendisinin bir müddet üretim yaptigini, kaynaksiz taki yapimi konusunda egitimler verdigini söyledi.

Egitimler sirasinda üretilen kaynaksiz taki örneklerinin görsellerini paylasan Betül Demir, bu tekniklerle üretim yaparak maddi kazanç saglayanlar oldugunu belirterek, katilimcilarla birer kolye ucu workshop uygulamasi da gerçeklestirdi.

Ikinci etkinlikte ise MEÜ personeli ve ayni zamanda bir mücevher ustasi olan Özcan Seref, “Mücevher Sanatinda Sadekârlik” konusunda bir söylesi düzenledi.

Söyleside, küçük yaslarda alayli olarak baslayan kuyumculuk serüveninin memurluk yapmasina ragmen hala devam ettigini ifade eden Seref, evinin bir odasini üretim amaçli kullandigini ve sektörü yakindan takip ettigini belirtti.

Sadekârligin sabir ve dikkat gerektirdigini vurgulayan Seref, söylesi sonrasinda ögrencilerle birlikte gerçeklestirdigi workshop uygulamasinda, günümüzde tercih edilen en popüler ürün olan tektas yüzügün tel, tesviye ve kaynak kullanarak kisa bir sürede nasil yapilabilecegini katilimcilara uygulamali olarak gösterdi.
Kaynak: İHA