Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Elektrik Tarifelerini Yeniden Düzenledik'

- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Vatandaslarimizin elektrik faturalarinin iki kat, hatta üç kat arttigi yönündeki sikayetleri üzerine ilgili kurumlarimiza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatini verdik. Bu çerçevede en düsük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarini 7 kilovata, dolayisiyla aylik tüketimi de 150 kilovattan 210 kilovata çikartiyoruz. Subat ayinda sarf edilecek elektrigin faturasi vatandaslarimiz lehine yapilacak bu yeni düzenlemeye uygun sekilde gelecektir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Elektrik Tarifelerini Yeniden Düzenledik'
Cumhurbaskanligi Kabinesi Toplantisi sonrasinda kameralarin karsisina geçen Cumhurbaskani Erdogan, Adalet Bakanligi görevindeki degisim, ülke gündemindeki konular ve ekonomik gelismelere iliskin konustu.

Erdogan, konusmasinda bazi müjdeler de verdi. Adalet Bakanligi görevinde yasanan degisimle ilgili konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Adalet Bakanimiz Bekir Bozdag’a tekrar hos geldiniz diyorum. Ülkemize ve siyasete yaptigi nice hizmetler yaninda 15 Temmuz gecesi Meclis’e bombalar yagarken darbecilere yigitçe meydan okuyusu ile hatirladigimiz Bekir Bozdag’a Adalet Bakanligi görevinde basarilar diliyorum. Bakanlik görevinden affini isteyen Abdulhamit Gül kardesimize bugüne kadar hakki ve hakkaniyeti gözeterek gösterdigi samimi gayretler, sükunetle yürüttügü hizmetler için tesekkür ediyorum. Kendisi ile insallah farkli platformlarda, farkli vesilelerle çalismaya birlikte yürümeye devam edecegiz” diye konustu.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nde Kabine üyelerinin de diger üst düzey yönetici kadrolari gibi dogrudan Cumhurbaskani tarafindan belirlendigini kaydeden Erdogan, “Degisen sartlara ve ihtiyaçlara göre Kabinede revizyona gitmemiz gayet tabidir. Aksi yönde bir tutum hayatin olagan akisina aykiri olurdu. Her görev gibi Kabinedeki degisimler de bir bayrak yarisidir. Bayragi teslim alan arkadasimiz yeni bir heyecan ile yeni bir vizyon ile hedeflerimize dogru ilerlemeyi sürdürmektedir. Bu çerçevede yeni yönetim sisteminin ilk Kabinesini kurdugumuz 2018 Temmuz ayindan bu yana kadar 6 bakanimiz degisti, bir bakanligimizin ikiyi ayrilmasi sebebiyle 7 arkadasimiz da Kabineye girdi. Bundan sonra da elbette gerektiginde yeni degisiklikler yapabiliriz. Bizim için asil olan ülkemizi 2023 hedeflerine ulastirmak, gençlerimize 2053 vizyonlarini hayata geçirebilecekleri büyük ve güçlü Türkiye’yi emanet etmektir. Milletimizin bize ülkeyi yönetme sorumlulugu verdigi 2002 Kasim’indan bugüne kadar beraber çalistigimiz, hayata geçirdigimiz eser ve hizmetlerde katkisi olan herkese tesekkür ediyorum. Hepimiz faniyiz, insanlar gelir geçer, önemli olan gök kubbede hos bir seda birakmaktir. Hangi görevde, hangi unvanda, hangi sorumluluk mevkiinde bulunursak bulunalim bunu basarabilmissek ne mutlu bize. Bir de ülkenin gelismesi, kalkinmasi, büyümesi için tugla üstüne tugla koymadiklari halde ekmegini yedikleri, suyunu içtikleri, havasini soluduklari vatanlarina layik olamayanlar da var. Bunlari da milletimizin o engin ferasetine havale ediyoruz. Insallah Türkiye’yi dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina sokarak, Yesil Kalkinma Devrimi’ni gerçeklestirerek, ülkemizi bölgesinin ve dünyanin lider devleti yaparak bu kutlu mücadeleyi nihai hedefine ulastiracagiz. Ülkemizin iki asirlik demokrasi ve kalkinma mücadelesinin son 20 yilinda bize bu imkani veren, bu zaferleri yasatan, insanlarimizin basinin dik durmasini saglayan Rabbime binlerce hamdolsun” seklinde konustu.



“TARIMSAL DESTEKLEME BÜTÇESINI 3,2 MILYAR LIRALIK ILAVE ILE 29 MILYAR LIRAYA ÇIKARDIK”

Türkiye genelinde yasanan kar yagisi ve sonrasindaki karla mücadele çalismalarina iliskin açiklamada bulunan Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye son yillarin en bereketli ve elbette zahmetli kisini geçiriyor. Kuraklik tehdidi altinda geçen birkaç yilin ardindan son haftalarda yagan kar ile hamdolsun en azindan bu yil için rahat bir nefes aldik. Kar yagisinin bastirdigi ilk günlerde sehirlerarasi yollarda ve sehir içlerindeki ulasimlarda çesitli sikintilar yasandi. Karayollari ekiplerimiz sehirlerarasi yollari, belediyeler kendi sorumluluk alanlarindaki yollari açik tutmak için harekete geçti. Ancak bu mücadelenin yeteri kadar etkin yürütülemedigi yerlerde vatandaslarimizdan magduriyet yasayanlar da oldu. Her seye ragmen genel olarak verimli bir kis mevsimi geçirdigimizi söyleyebiliriz. Kar yagisi iye birlikte topragin doymasini, barajlarin dolmasini olumlu bir gelisme olarak görüyoruz. Insallah ülkemiz Subat, Mart. Nisan aylarinda da yeteri kadar yagis alir ve bereketli bir yili hep birlikte yasariz. Bu vesile ile 2022 yilinda 25,8 milyar lira olarak tarimsal destekleme bütçesini 3,2 milyar liralik ilave ile 29 milyar liraya çikardigimizin müjdesini çiftçilerimizle paylasmak istiyorum. Özellikle hububat üreticilerimizin girdi desteklerini geçen yila oranla yüzde 127 oraninda artirdik” dedi.



“AYLIK TÜKETIMI 150 KILOVATTAN 210 KILOVATA ÇIKARTIYORUZ”

Elektrik ve dogal gaz fiyatlarindaki artisa da deginen Erdogan, “Iran ile aramizdaki dogal gaz hattinin karsi taraftaki bölümünde yasanan ariza nedeniyle dogal gaz arzinda azalma ortaya çikmisti. Bunun üzerine her seviyede girisimde bulunarak arizanin giderilmesi çalismalarini havalarin isindigi önümüzdeki aylara birakilmasi konusunda Iran ile mutabik kaldik. Böylece Iran hattindan dogal gaz akisini yeniden baslattik. Ayrica Azerbaycan hattindan aldigimiz dogal gaz miktarini da artirdik. Ilaveten çesitli kaynaklardan temin ettigimiz LNG alimlarini hizlandirdik. Tuz Gölü ve Silivri’deki yeralti dogal gaz depolama tesislerini de devreye soktuk. Sanayi kuruluslarina uygulanan kismi enerji kesintisini önemli ölçüde azalttik, yakinda tümüyle kaldiriyoruz. Bir baska önemli konu da elektrik faturalarinda yasanan artislardir. Salgin döneminde dünyada kömür fiyatlari 5 kat, dogal gaz fiyatlari 10 kat artarken biz ülkemizde bunu vatandaslarimiza yansitmamak için yogun gayret gösterdik. Uzunca bir süre dogal gazda yüzde 75, elektrik faturalarinda yüzde 50 sübvansiyon uyguladik. Yilbasi itibariyle enerji piyasalarinda sürdürülebilirligi saglamak için tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldik. Vatandaslarimizin elektrik faturalarinin iki kat, hatta üç kat arttigi yönündeki sikayetleri üzerine ilgili kurumlarimiza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatini verdik. Bu çerçevede en düsük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarini 7 kilovata, dolayisiyla aylik tüketimi de 150 kilovattan 210 kilovata çikartiyoruz. Subat ayinda sarf edilecek elektrigin faturasi vatandaslarimiz lehine yapilacak bu yeni düzenlemeye uygun sekilde gelecektir” ifadelerini kullandi.

Korona virüs salginindaki gelismelere de dikkat çeken Erdogan, Omicron varyanti ile birlikte gücü azalan salginin yakinda gündemden çikacagini ümit ettigini belirtti.

Asilarini olmayanlara asilarini olmalarini tavsiye eden Erdogan, istatistiki olarak vaka sayisinda önemli artis olmasina ragmen hastanelerde ve yogun bakimlarda alarm seviyesine geçilmesini gerektiren bir tablo olmadigini kaydetti.

Erdogan, “Son 10 yildir pek çok yerde basari ile uygulanan sosyal kaos, siyasi istikrarsizlik, ekonomik çöküntü, toplumun bölünmesi, ülkenin parçalanmasi senaryolarini yirtip attigimiz gibi salginin da üstesinden geldik. Milli birlik ve beraberligimizi korumada, terörle mücadelede, sinirlarimiza yönelik tehditleri bertaraf etmede, bölgesel ve küresel meselelerde ön alici olmada gösterdigimiz basariyi salgin sürecinde bir üst asamaya çikardik. Degisen küresel yönetim ve ekonomi sisteminde Türkiye artik etkilenen, takip eden, dahil edilen degil, belirleyici ülkeler arasina girmistir. Iki asirlik demokrasi ve kalkinma mücadelemizde en üst lige çikabilecek konuma geldigimizi dost düsman herkese gösterdik. Artik gelecege daha bir güvenle, daha bir umutla, daha bir azimle, daha bir kararlilikla bakiyoruz” açiklamasinda bulundu.

“BU ÜÇ PAKETLE FIRMALARIMIZA 60 MILYAR LIRALIK BIR KEFARET LIMITI AÇIYORUZ”

Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandirilacak üç yeni destek paketini açiklayan Erdogan, “Bunlardan ilki olan isletme harcamalarinda kartli ödeme destegini KOBI ve KOBI disi tüm firmalarin finansmana erisimini saglamak için hazirladik. Yatirim destek paketi kalkinma planindaki öncelikli sektörlerden baslayarak katma degeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalisan firmalarimizi kapsamaktadir. Ihracat destek paketi ise döviz kazandirici faaliyet yürüten ve ihracat potansiyeli tasiyan KOBI’lerimize hitap etmektedir. Bu üç paketle firmalarimiza 60 milyar liralik bir kefaret limiti açiyoruz. Amacimiz tedarik zincirinde sürekliligi saglayacak, yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayi destekleyecek bir ekonomik destek iklimi olusturmaktir. Bu kapsamda alinacak kredilerin amacina uygun kullanilmasini temin etmek için bankalarimizin ve firmalarimizin gereken hassasiyeti gösterecegine inaniyoruz. Hazine ve Maliye Bakanligimiz fatura ve sözlesme belgelerinin takibi basta olmak üzere bu amaci saglamaya yönelik gereken tedbirleri alacaktir. Yeni kredi paketimizin ülkemize, sektörlerimize, firmalarimiza hayirli olmasini diliyorum” dedi.



“2 BIN 920 ENGELLI VATANDASIMIZIN KAMUYA YERLESIMINI SAGLAYACAGIZ”

Engellilere yönelik bu yilin ilk memur yerlestirme atamasinin 8 Subat’ta yapilacagini belirten Erdogan, “Bu atama ile her egitim kademesinden toplamda 2 bin 920 engelli vatandasimizin kamuya yerlesimini saglayacagiz. Ayrica dezavantajli ailelerin anaokuluna ve ana sinifina devam eden çocuklarina yönelik yillik 500 milyon liralik yeni bir destek paketini de hayata geçiriyoruz. Bu destek paketinin dezavantajli ailelerimizin sayilari bir milyonu bulan çocuklarina hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Son yillarda yasanan sel, yangin ve deprem gibi tabi afetlerle mücadelede Türkiye’nin örnek bir ülke oldugunu ifade eden Erdogan, hafta sonu gittigi Giresun ve Trabzon’da yaptigi açilislar ve teslim törenlerinden bahsetti. Hava sartlari ve programlarinin el verdigi sürece hafta sonlarini sehirlerde vatandaslarla kucaklasarak geçirme kararinda oldugunu belirten Erdogan, “Biz asla biz ülkesinden bihaber, milletinden kopuk salon siyasetçilerinden olmadik, olmayacagiz. Insallah bu hafta sonu Cumartesi günü de Zonguldak’ta olacagiz” dedi.



“YERLI VE MILLI IHA SAYIMIZI 8’E, YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARIMIZIN SAYISINI 20’YE, HELIKOPTER SAYIMIZI 55’E ÇIKARTIYORUZ”

Havalarin isinmasini beklemeden orman yanginlari ile mücadeledeki alt yapiyi güçlendirecek adimlari attiklarini söyleyen Erdogan, “Bu çerçevede yerli ve milli insansiz hava araci sayimizi 8’e, yangin söndürme uçaklarimizin sayisini 20’ye, helikopter sayimizi 55’e çikartiyoruz. Hava araçlarimizin her seferdeki su atma kapasitesini geçtigimiz yil 85 tondan 184 tona çikartmistik. Filomuza ekleyecegimiz yeni hava araçlari ile bu kapasiteyi 278 tona yükseltiyoruz. Yapay zeka uygulamalarini daha etkin sekilde kullanarak yangin riski ve seyrini yakindan takip edecek bir sistemi de kuruyoruz. Egitim verdigimiz 100 bin vatandasimizla orman yanginlarina müdahalede önemli bir gönüllü gücü olusturuyoruz” ifadelerini kullandi.

“SON 3 YILDIR EKONOMIDE YASADIGIMIZ DALGALANMALARLA TÜRKIYE GEMISINI BELKI BIRAZ SARSTILAR AMA ASIL AMAÇLARINA ULASAMADILAR”

Türkiye’nin girdigi kalkinma ve büyüme sürecinde sikintilarla da karsilastiklarinin altini çizen Erdogan, “Yasadigimiz sancilarimizin bir kismi, yasadigimiz büyük dönüsümün, degisimin, seviye yükseltme iradesinin neticeleridir. Bunun yaninda ülkemizin önüne kurulan tuzaklari asarken, ayagimiza takilan çelmelerin üzerinden atlarken, maruz kaldigimiz saldirilari savustururken yasadigimiz sikintilar da var. Bize düsen buna ragmen hedeflerimize dogru yürümeye devam etmek, buna ragmen mücadeleyi sürdürmek, buna ragmen basarmaktir. Sayet biz geçmiste nicelerinin yaptigi gibi ülkemizin ayagina takilan prangalara, sirtina yüklenen kamburlara, basina sarilan dertlere riza gösterip sadece günü kurtarma pesinde kossaydik belki bu kadar hücuma maruz kalmazdik. Ama bu durumda milletimizin karsisina alni ak, basi dik, kalbi mutmain sekilde çikarak 2023 hedeflerimizden, 2053 vizyonumuzdan söz edemezdik” seklinde konustu.

“Türkiye bugün bölgesinde ve dünyada yasanan her krizde, her gelismede, siyasi, diplomatik, askeri, istihbari olarak gözlerin döndügü, tavrinin beklendigi bir ülke ise bunu sirtini sözde müttefik, fiiliyatta köstek güçlere yaslamaya degil, kendi imkanlarina, kendi yüregine, kendi bilegine borçludur” açiklamasinda bulunan Erdogan, bugünlere gelene kadar yasanan sikintilari anlatti. Erdogan, “Son 3 yildir ekonomide yasadigimiz dalgalanmalarla Türkiye gemisini belki biraz sarstilar ama asil amaçlarina ulasamadilar. Serbest piyasa kurallariyla, küresel ekonomi düzenlemeleriyle, ahlakla, vicdanla ilgisi olmayan her saldiriyi gereken tedbirleri alarak, savunma mekanizmalarini kurarak, sizintilari engelleyerek bertaraf ettik. Geçtigimiz yilin son aylarinda yasanan kur dalgalanmasinin önüne de bu sekilde geçtik. Bu arada ortaya çikan yüksek enflasyondan ve hayat pahaliligindan milletimizi koruyacak adimlari da birer birer atiyoruz. Asgari ücretten memur ve emekli maaslarina kadar çalisanlarin gelirlerinde yaptigimiz artislar bu adimlardan biridir. Enflasyondaki belli bir döneme mahsus arzi yükselisin kamburunu maalesef bir müddet sirtimizda tasimak mecburiyetinde kalacagiz. Insallah her yeni ayin daha öncekinden iyi oldugunu görecegimiz bir döneme girdik” dedi.

(Derya Yetim/IHA)
Kaynak: İHA