Çocuklarda D Vitamini Eksikligine Dikkat

Çocuklarda D vitamini eksikligi birçok rahatsizliklari da beraberinde getiriyor. Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mesut Arslan, D vitamininin vücudumuzda kalsiyum ve fosfor metabolizmasinda çok önemli rolü oldugunu söyledi.

Çocuklarda D Vitamini Eksikligine Dikkat
Çocuklarda D vitamini eksikligi büyüme ve gelismede gerilemeye sebebiyet verebiliyor. Temel kaynagi günes olan D vitaminini bazi gidalardan da almak mümkün. D vitamininin azi hastaliklara sebep oldugu gibi fazlasi da zararli.

D vitamini nedir? Nelerde bulunur?

D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalye gibi yagli baliklarda, karaciger ve yumurta sarisinda, maydanoz, brokoli, süt ve süt ürünlerinde bulundugunu ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Mesut Arslan, “D vitamininin baslica kaynagi, ciltte günes isinlarinin etkisiyle aktiflesen D3 formudur. Normal sartlar altinda insan vücudunda bulunan D vitaminin yüzde 90 ile 95’i günes isinlarinin etkisi ile deride sentez edilir. Besinlerle alinan vitamin D’nin büyük bir önemi yoktur. D vitamini eksikligi, vücudun tüm sistemlerini etkilemekte ve pek çok hastaliga davetiye çikarmaktadir. Günümüzün hayat kosullari, kapali ortamlarda çalismak, açik hava da az zaman geçirmek, yetersiz beslenme D vitamini eksikligini artirmaktadir. D vitamini eksikligi, her yas grubunu etkileyen ve önemli saglik sorunlarinin ortaya çikmasina sebep olan bir etkendir” dedi.

D vitamini eksikligi hangi hastaliklara sebep olur?

D vitamini eksikliginde ortaya çikabilen belirtilerin büyüme ve gelismede gerileme oldugunu anlatan Arslan, "Sik enfeksiyon geçirme, ishal, saçli deride pullanma, cilt yaralarinin geç iyilesmesi, dis çürümesi, yorgunluk, halsizlik, bas agrisi, kemik agrisi, davranis bozukluklari, mafsallarda sisme, gözalti morluklari, asiri terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üsüme diger yaygin belirtilerdir. D vitamini eksikligi kisilerde, kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastaliklari gibi rahatsizliklara yol açabilir. D vitamini eksikligi, kemik yogunlugunu da olumsuz etkiler ve çocuklarda rasitizm denen hastaliga sebebiyet verebilir. Rasitizm, D vitamini eksikliginden dolayi kemiklerin yumusamasi ve zayiflamasi anlamina gelir. Bu hastalik, bacaklarda egrilik, el ve ayak bileklerinde kalinlasma, büyüme geriligi, gögüs kemigi bozulmasi gibi kemik yapisinda kalici bozukluklara sebep olabilmektedir" dedi.

Fazla D vitamini de zarari

Yüksek D vitamini seviyesi, organlarda ve yumusak dokularda kalsiyum birikmesine sebebiyet verdigini ifade eden Arslan, “Ayrica D vitamini fazlaligi kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastaliklarina, böbrek taslarina ve damar sorunlarina yol açabilmektedir. Fazla D vitamini, zehirlenmelere yol açabilmekte ve bu zehirlenme sonucunda gelisen böbrek yetmezligi ve kalp yetmezligi ölüme sebep olabilmektedir. Bu sebeple D vitamini tedavisi almadan önce mutlaka doktora danisilmali ve kisiye uygun D vitamini eksikligi tedavisi uygun dozlarda yapilmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA