Mersin Metrosunun Temelini Kiliçdaroglu Ve Aksener Atti

MERSIN – İçellilerin uzun yillardir bekledigi metronun temeli, İçel’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yil dönümünde Cumhuriyet Meydaninda düzenlenen törenle atildi. İçel Metrosunun temelini, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ile birlikte atti.

Mersin Metrosunun Temelini Kiliçdaroglu Ve Aksener Atti
İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in, “3 Ocak 2022, İçel için yeni bir milat olacak” dedigi ve ‘medeniyet projesi’ olarak nitelendirdigi İçel Metrosunun temeli, İçel için çok özel bir gün olan Kurtulus Gününde atildi. Metronun temel atma törenine, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ile IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener de katildi.

İçel’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yil dönümünde atilan temelle kentte rayli sistemler dönemi de basladi.

Cumhuriyet Meydaninda düzenlenen temel atma töreni öncesinde Kiliçdaroglu ve Aksener, İçel’in kurtulusunun 100. yil dönümü dolayisiyla Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan, merkez Yenisehir ilçesindeki ‘İçel 100. Yil Etkinlik Alanini da gezdi.

“İçel, dünyada yildizi parlayacak ender kentlerden biri”

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, temel atma töreninde yaptigi konusmada, 3 Ocak tarihinin, İçel’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yil dönümü oldugunu hatirlatti. İçel’in, dünyanin en güzel kentlerinden biri oldugunu dile getiren Seçer, "Huzur kenti, kardeslik kenti, hosgörü kenti, baris kenti. Biz hepimiz hangi renkten olursak olalim, hangi bölgeden gelmis olursak olalim, burada tek yumruk, tek vücut, kardesçesine yasiyoruz. İçel göçlerle kurulmus bir kent. Yerli nüfusumuz 2 milyon. Ama 400 bin de geçici koruma altindaki siginmacilari agirliyoruz. Belediyemizin kaynaklari 2 milyon nüfusumuza göre geliyor. Ama biz bu gelen kaynaklari hiçbir ayrim yapmadan 2 milyon 400 bin insanin hizmetine sunuyoruz. Ayrimcilik yapmadan, gayrimcilik yapmadan, biz insani insan oldugu için seviyoruz. İçel müstesna bir kent. Gelecekte sadece bölgede degil, ülkede degil, dünyada yildizi parlayacak ender kentlerden bir tanesi. Bu kentin, bu güzel sehrin belediye baskanligini yapmaktan onur duyuyorum, seref duyuyorum" dedi.



“İçel’e rayli sistemler dönemi hayirli olsun”

Bugün burada Akdeniz’in ilk yeralti metrosunun temel atma töreni için toplandiklarini hatirlatan Seçer, 3 Ocak 2022’nin İçel için tarihi bir gün oldugunu ifade ederek, "35 kilometre rayli sistem. Alttan giden metromuz var. Simdi temelini atacagiz. Eski Mezitli Belediyesi önünde baslayacak, eski otogarda bitecek. 13,4 kilometre. Ikincisi, Yenisehir fuar alaninda baslayacak, 34. Cadde boyunca devam edecek. Orada üniversite hastanesine, üniversiteye ve GMK Bulvarina ring yapacak 11 kilometrelik travmay yaptik. Üçüncüsü, eski otolardan baslayip birinci etabin dogu noktasinda son bulacak istasyonda, sehir hastanesi ve yeni otogara kadar gidecek. İçel’e rayli sistemler dönemi hayirli olsun. Bugün temelini atacagimiz metro 3,5 yilda bitecek. Direk ya da dolayli 4 bin kisi faydalanacak. Bizim metroya ödeyecegimiz paranin üçte ikisi İçel’de kalacak. Orada çalisanlarin cebine gidecek, yani İçel ticareti canlanacak. 11 istasyon olacak. Bizim merkezdeki otopark derdimiz de ortadan kalkacak" diye konustu.



"İçel, bir medeniyet projesi gerçeklestiriyor"

Metronun sadece konforlu bir toplu tasima araci olmadigini, ayrica 11 istasyonun 7’sinde toplamda bin 400 araçlik otopark alani bulundugunu kaydeden Seçer, "Bisiklet park yerleri, sosyal alanlar, alisveris merkezleri var. İçel sadece kazanacagi metroyla süratli, ucuz, konforlu, güvenli bir toplu tasima aracina kavusmuyor, bir medeniyet projesi gerçeklestiriyor. Bir demokrasi projesi, baris projesi. Metroyu kullanan, her vatandasimin kimligi, sosyoekonomik durumu, zengindir, fakirdir ayrimi olmadan herkes metroda seyahat edecek. Neden? Metro rahat, metro konforludur. Akdeniz ilçesinde oturan bir kardesim Yenisehir’e, Mezitli’ye, Toroslar’a rahatça gidebilecek. Bütün ilçeleri birbirine baglayacak. Merkezi bitirelim, Tarsus’a da Silifke’ye de bütün ilçe rayli sistemler projemizi bir bir hayata geçirecegiz, endiseniz olmasin" ifadelerini kullandi.

“100 yil evvel kendi kendini kurtaran sehir İçel”

IYI Parti lideri Aksener de törende yaptigi konusmada, demokrasinin sehri, hosgörü, baris gibi güzel kavramlari içinde barindan ve en önemlisi sayginin sehri İçel’de olmaktan mutluluk duydugunu söyledi.

Aksener, “Bugün 3 Ocak 2022 ve tam bundan 100 yil evvel kendi kendini kurtaran sehir İçel. Sizlerle beraber olmak aranizda bulunmak ve böyle bir kalabalikla kadinli, erkekli, gençli, yas almis insanlarin bulundugu böyle bir kalabaligin karsisinda olmak ve genel baskanimiz Kiliçdaroglu, belediye baskanlarimiz, milletvekillerimizle beraber olmak inanilmaz bir heyecan, büyük bir onur” diye konustu.

Bugün İçel’de metronun temeli atmak üzere güzel bir konuyla bir arada olduklarini vurgulayan Aksener, Baskan Seçer’e tesekkür etti. 24 aydir il il, ilçe ilçe gezdigini belirten Aksener, Türkiye’nin ve vatandasin agladigini iddia ederek, “Biz sadece Allah’in izniyle iktidara gelecegiz. 13’üncü Cumhurbaskani Millet Ittifaki’nin adayi olacak. Biz yanlislari yapmayacagiz ve kul hakki yemeyecegiz. Bugün buruda bu açilis için İçellinin teveccühü var. İçelli diyor ki, ‘Erken seçim degil, derhal seçimi getir ve sandiga teslim ol diyor. İçelli burada ve bir mesaj veriyor. Bu düzeni helal oylarinizla, sandikta demokrasiyle attaya göndermek için derhal seçim, hemen seçim diyorum ” ifadelerini kullandi.

"Süleyman Sah Türbesi’ni tekrar topraklarimiza götürecegiz"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu ise İçel’in kurtulusunun 100. yildönümünde metronun da temelinin atildigini ifade ederek, "Dolayisiyla bir belediye baskaninin kendi kentine yapabilecegi en büyük hizmetlerden birinin temelini atiyoruz. Belediye baskani arkadaslarima sunu söyledim; ‘Sakin ola ki hiçbir ayrim yapmayin. Eger bir pozitif ayrimcilik yapacaksaniz yoksul mahallelilerden, fakir mahallelerden baslayacaksiniz. Kentte yasayanlarin her birisi huzur içinde yasayacak. Ve bulundugunuz belediyeden hiçbir çocuk yataga aç girmeyecek. Bunun sözünü vereceksiniz’ ve belediye baskanlarimiz böyle çalisiyorlar. Evet, 100 yil önce bayragimiz göklere çekildi. Yüz yil önce bu ülke yani Türkiye önemli basarilara Kurtulus Savasi ile imza atti. Siz de burada büyük bir imza attiniz, bayragimizi göndere çektiniz. Millet Ittifaki olarak insallah biz yeni bir basariya da imza atacagiz. Süleyman Sah Türbesi’ni tekrar topraklarimiza götürecegiz ve bayragimizi göndere dikecegiz" diye konustu.



"5 yil içinde Istanbul’un nüfusu 2,5 milyon azalacak"

Konusmasini emeklinin, issizin, gençlerin, toplumun her kesiminin derdini bildigini söyleyerek sürdüren Kiliçdaroglu, "O nedenle cümleme baslarken sakin umutsuzluga kapilmayin dedim. Bu ülke zengin bir ülke. Bu ülke güçlü bir ülke. Bu ülkede tasin suyunu çikaracak gençlerimiz var. Size sözüm söz; Millet Ittifaki olarak Samandag’dan baslayip İçel’e kadar bütün bu havzayi Akdeniz’in en görkemli havzasi haline getirecegiz. Ve yine göreceksiniz 5 yil içinde Istanbul’un nüfusu 2,5 milyon azalacak. Bes yil içinde Adana’dan, İçel’den, Hatay’dan baslayarak bu bölge Akdeniz’in en görkemli bölgesi haline gelecek. Yine göreceksiniz 5 yil içinde bu bölgede katma degeri yüksek ürünler üretilmeye baslanacak. Göreceksiniz bu bölge hem Afrika’nin hem Avrupa’nin hem Kafkaslar’in en güçlü merkezi haline gelecek. Göreceksiniz bu bölgede bacalar tütecek. Göreceksiniz bu bölgede yasayanlarin huzuru yerinde olacak ve herkes huzur içinde yasayacak, isi olacak, asi olacak" seklinde konustu.

Iktidarlarinda köprüleri, otobanlari kamulastiracaklarini belirten Kiliçdaroglu, söyle devam etti: "Ve gençler sizlere de bir sözüm var. Ilk kez sandiga gidecek olan gençlere bir sözüm var. Umutsuzluga kapilmayacaksiniz. Önünüze sandik gelecek. Büyük bir heyecanla sandiga gideceksiniz ve ilk kez oy kullanacaksiniz. Ve otoriter bir yönetimi demokratik yollarla degistireceksiniz. Dünya siyaset tarihine çok ama çok önemli bir mirasi sizler birakacaksiniz. O nedenle bütün gençlere sesleniyorum; sandiga gideceksiniz, demokrasinin tarihini yazacaksiniz. Dünya siyaset tarihine olaganüstü bir mirasi sizler birakacaksiniz. O nedenle gençler biliyorum siyasete biraz mesafelisiniz ama sandiga gitmeyi sakin unutmayin. Sandik gelecek mi? O soru da soruluyor. Gelecek efendim gelecek. Bugün olmazsa yarin gelecek, yarin olmazsa öbür gün gelecek."

"Sadece iç politikada degil, dis politikada da Türkiye kurucu ayarlarina yeniden dönecek"

Sözlerini, "Hiç endiselenmeyin; hakki, hukuku ve adaleti beraber getirecegiz, birlikte getirecegiz, beraber bu ülkede huzur içinde yasayacagiz" diye sürdüren Kiliçdaroglu, su ifadeleri kullandi:

"Herkesin inancina, kimligine, yasam tarzina saygi gösterecegiz. Biz ülkemizi seviyoruz, ülkemiz için çalismak istiyoruz. Yediden yetmise ülkemiz için çalismak istiyoruz. Bir hedefimiz daha var. Onu da ifade edeyim; siyasetçi, millete hesap verdigi zaman güven iliskisi pekismis olur. Biz harcayacagimiz her kurusun hesabini millete verecegiz. Belediye baskanlarimiz da bunu yapiyorlar. Hiç meraklanmayin, en geç 2 yil içinde bütün Suriyeli kardeslerimizi davulla, zurnayla memleketlerine gönderecegiz. Asla irkçilik yapmiyorum. Herkesin kimligine saygiliyim. Suriyeliler de kendi ülkelerinde yasasinlar, huzur içinde yasasinlar. Buraya arzu ederlerse turist olarak gelebilirler. Kapilarimiz açik, gezebilirler. Hiçbir sorun yok. Onlarin açmaz noktaya getirdigi dis politikayi Mustafa Kemal’in söyledigi ’Yurtta baris, dünyada baris’in üzerine insa edecegiz. Suriye ile de barisacagiz, Misir ile de barisacagiz. Bütün komsularimizla barisacagiz. Sadece iç politikada degil, dis politikada da Türkiye kurucu ayarlarina yeniden dönecek."

Konusmalarin ardindan, Kiliçdaroglu, Aksener, Seçer ve protokol üyeleri, 3 etaptan olusan Rayli Sistemler Projesinin ilk etabi olan batida Mezitli Belediyesi eski hizmet binasi ile doguda eski otogar arasini kapsayan toplam 13,4 kilometrelik yeralti metro insaatinin temeli birlikte atti.
Kaynak: İHA