Cumhurbaskani Erdogan, 'Hiçbir Emeklimiz 2 Bin 500 Liranin Altinda Maas Almayacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranin altinda maas almayacak” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 'Hiçbir Emeklimiz 2 Bin 500 Liranin Altinda Maas Almayacak'
Kabine Toplantisi sonrasinda millete seslenen Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye ve dünyada yasanan ekonomik gelismelere deginerek emeklilerin bekledigi müjdeyi açikladi.



”VATANDASLARIMIZIN BÖYLE BIR TABLO ILE KARSI KARSIYA KALMASINDAN DOLAYI ÜZÜNTÜLÜYÜZ”

Dünya genelinde yasanan ekonomik gelismelere ve bu gelismelerin Türkiye’ye yansimasina iliskin bir degerlendirmede bulunan Cumhurbaskani Erdogan, “Dünya piyasalarinda ülkemizde de çok tartisilan bitkisel yag fiyatlarindaki artis yüzde 70’i, seker fiyatlarindaki artis yüzde 50’yi, tahillardaki artis yüzde 32’yi bulmustur. Market raflarindaki artisin bir kisminin kaynagi bu küresel fiyatlandirmalardandir. Ancak bazi ürünlerdeki artislarin ne küresel emtia ve enerji fiyatlariyla ne de kurdaki dalgalanmalarla izah edilemeyecek derecede fahis oldugunu görüyoruz. Bu konunun takipçisi olmalari ve gereken islemleri yapmalari için ilgili tüm kurumlarimiza talimatlarimizi verdik. Ayni kapsamda stokçuluk yapanlara uygulanacak cezalari artiran bir kanun degisikligi de Meclis’in gündeminde bulunuyor. Tüm bunlara ragmen dünya ekonomisiyle entegre piyasaya sahip bir ülke olarak fiyat artislarindan ister istemez biz de etkileniyoruz. Hiç süphesiz fiyat artislari ülkemize mahsus bir durum degildir. Özellikle gelismis ve gelismekte olan ülkelerin tamami enflasyon rakamlarinda Çok ciddi artislarla karsi karsiyadir. Amerika son 40 yilin, Almanya ve Ispanya son 30 yilin, Ingiltere ve Italya son 10-12 yilin, Avrupa’nin geneli Euro bölgesinin kurulusundan beri en yüksek enflasyon rakamlarinin sancisiyla kivranmaktadir. Üstelik tüketici fiyat endeksinde üretici fiyat endeksinin katbekat fazlasi olarak gerçeklesen artislar bu sancinin devam edecegini gösteriyor. Digerleri gibi ülkemizin önünde de bir enflasyon gerçegi vardir. Bugün 2021 yili enflasyonumuz yüzde 36 olarak açiklandi. Öncelikle her ne sebeple olursa olsun vatandaslarimizin böyle bir tablo ile karsi karsiya kalmasindan dolayi üzüntülüyüz” dedi.



“ENFLASYONUN BOYNUNU KIRARAK EN KISA SÜREDE TEKRAR TEK HANELI RAKAMLARA GERILETMEKTE KARARLIYIZ”

“Türkiye tarihinde enflasyonla en büyük mücadeleyi veren, enflasyonu en düsük seviyelere indiren yönetim biziz” diyen Erdogan, sunlari kaydetti:

“Ülkemizde yüzde 6’lara kadar indirdigimiz enflasyonun boynunu kirarak en kisa sürede tekrar tek haneli rakamlara geriletmekte kararliyiz. Enflasyon oraninin bu derece yüksek çikmasinda küresel emtia fiyatlarindaki ve üretim maliyetlerindeki artisin ötesinde döviz kurundaki dalgalanmanin da etkisinin oldugunu biliyoruz. Döviz kurundaki köpügü aldigimizda nasil daha gerçekçi bir tablo önümüze çiktiysa enflasyonda da bunu yapacagiz. Döviz kuru üzerinden ilk büyük saldiriya maruz kaldigimiz 2018’de de yüzde 20’yi asan bir enflasyonla benzer bir tablo yasamistik. Takip eden yilda ise enflasyonu neredeyse yari yariya düsürmüstük. Insallah bu yil da enflasyonu çok daha fazlasiyla geriletecegiz. Bununla beraber hiçbir vatandasimizi fiyat artislarinin yükü altinda birakmadik, birakmayacagiz, çalisanlar basta olmak üzere vatandaslarimizin gelirlerini enflasyonun altinda ezdirmeyecek özel tedbirler aldik. Almaya devam ediyoruz. Asgari ücrette yaptigimiz yüzde 50’lik artis bunun örneklerinden biridir. Yeni asgari ücretle isçilerimizin gelirlerinde enflasyon oraninin çok üzerinde bir artisi gerçeklestirdik. Bu düzenleme asgari ücrete endeksli issizlik maasi, evde bakim ücreti, 65 yas ayligi, is göremezlik ödenegi gibi pek çok rakami da ayni oranda artirmistir.”

“BÖYLECE MEMURLARIMIZIN MAAS ARTIS ORANINI YÜZDE 30,5’A ÇIKARTARAK ONLARA ILAVE BIR SOSYAL DESTEK SAGLAMIS OLUYORUZ”

Memurlarin maaslarinda Temmuz-Aralik ayi enflasyon farki ve toplu sözlesme geregi olarak toplam yüzde 28 oraninda bir artis yapildigini söyleyen Erdogan, “Bununla kalmadik, memurlarimizin Ocak ayindaki yüzde 5’lik toplu sözlesme dönem zammini yüzde 2,5 artis ile yüzde 7,5 olarak uygulama karari olduk. Böylece memurlarimizin maas artis oranini yüzde 30,5’a çikartarak onlara ilave bir sosyal destek saglamis oluyoruz. Aile yardimlari da çalismayan es için 521 lira, 6 yasindan küçük çocuklar için 115 lira, 6 yasindan büyük çocuklar için 57 lira olarak belirlenmistir. Tabi bu rakamlara memur maaslarinin asgari ücret kadar ki kisminin gelir ve damga vergilerinden muaf tutulmasiyla ortaya çikan ve 288 liraya kadar ulasan artislari da ilave etmek gerekiyor” seklinde konustu.



“HIÇBIR EMEKLIMIZ 2 BIN 500 LIRANIN ALTINDA MAAS ALMAYACAK”

Cumhurbaskani Erdogan, emekli maaslarina yapilan artis ile ilgili su ifadeleri kullandi:

“Simdi geldik emeklilerimize, bugün agirlikli olarak o bekleniyor. Emeklilerimizin maaslarinda ise genel olarak enflasyon orani kadar artis zaten yapiyoruz. Buna ilave olarak düsük maas alan emeklilerimizle ilgili yeni bir alt sinir belirledik. Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranin altinda maas almayacak. Böylece aylik geliri bin 500 liradan baslayan bir milyon 266 bin emeklimizin maaslarini 2 bin 500 liraya yükseltmis oluyoruz. Temmuz ayinda hem memurlarimizin hem emeklilerimizin maaslarina yapilacak yüzde 7 toplu sözlesme artisina ilave olarak sayet gerekiyorsa enflasyon farki da ilave edilecektir. Bugün burada bir kez daha Türkiye’nin demokratik ve ekonomik kalkinmasinda attigimiz tarihi adimlari yeni ekonomi programimizi basariyla neticelendirerek taçlandirmanin sözünü veriyoruz. Yarimiyla, istihdamiyla, ihracatiyla, cari dengesiyle hedeflerine ulasmis, dünyanin en büyük 10 ekonomisinden biri olmus Türkiye’ye hiç olmadigi kadar yakiniz. Geçmiste bu tür kritik dönemlerde ihtiyaci olan atilimlari tak parti fasizminin çarpik uygulamalariyla, darbelerle, vesayetin oyunlariyla, siyasi istikrarsizlikla, terörle ve daha pek çok tuzakla kaçirmis bir ülkeyiz. Allah’in yardimi ve milletimizin destegi ile insallah bu defa tarihi tekerrür ettirmeyecek, ayni hüzünlü tablo ile karsilasmayacak, ayni bedelleri ödemeyecegiz. Çünkü bu defa ibret alacagimiz muazzam birikimler ve asla vazgeçemeyecegimiz muazzam kazanimlarla yolumuza devam ediyoruz.”

“TEDBIRLERE DAHA FAZLA RIAYET EDEREK YÜZ YÜZE EGITIME DEVAM EDECEGIZ”

Cumhurbaskani Erdogan, Omicron varyanti ile salginin tekrar kapimiza dayandigini belirterek, hasta sayilarinda artis yasansa da hastaneye yatis, yogun bakim, vefat sayilarinda henüz endise edilecek bir durumun görünmedigini belirtti.

Erdogan, “Türkovac’i da milletimizin hizmetine sundugumuz bir dönemde artik salgina karsi çok daha güçlü, çok daha etkin, çok daha hizli harekete geçirebilecegimiz korunma araçlarina sahibiz” diyerek temizlik, maske, mesafe konusunda uyarida bulundu.

“YÜZ YÜZE EGITIM DEVAM EDECEK”

Yüz yüze egitimin devam edecegini de söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Dünyanin salginda okullarin ilk açilmasi ve son kapatilmasi gereken yerler oldugu konusunda mutabik kaldigini görüyoruz. Ülkemizdeki ögretmenlerin en az 2 doz asilanma oranlari bugün itibariyle Ingiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin üzerindedir. Tedbirlere daha fazla riayet ederek yüz yüze egitime devam edecegiz” açiklamasinda bulundu.

“ÖGRETMENLIK MESLEK KANUNU ILE ILGILI HAZIRLIK 2021 YILININ SON GÜNÜ MECLIS’E TESLIM EDILDI”

Ögretmenleri desteklemeye devam ettiklerinin altini çizen Erdogan, “Bilhassa ögretmenlerimizin mesleki gelismelerine önem veriyoruz. Nitekim geçtigimiz yil bakanligimizin düzenledigi egitimlere bir önceki yila göre yüzde 134’lük artisla 2 milyon 773 bin ögretmenimiz katildi.

Ögretmen basina 93,4 saatlik egitimle son 5 yilin en yüksek seviyesini yakaladik. 2022 yilinda bu orani çok daha artiracagiz. Uzun yillardan beri dillendirilen bir özlem olan Ögretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili hazirlik 2021 yilinin son günü Meclis’e teslim edildi. Bu kanun çiktiginda Türkiye egitim-ögretim tarihinde çok büyük bir adim atmis olacagiz” dedi.



(Derya Yetim - Hülya Keklik/IHA)
Kaynak: İHA