Cumhurbaskani Erdogan'dan Isletmelere Destek Müjdesi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Son 12 aydaki çalisan sayisini koruyup, meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan isletmelere 100 bin lira destek veriyoruz. Kadin istihdaminda bu rakam 110 bin lirayi buluyor. Mikro isletmeler 2 ve küçük isletmelerde 5 personele kadar uygulanacak bu destek rakami, faizsiz olarak 2 yil sonra 24 ayda geri ödenecek" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Isletmelere Destek Müjdesi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. 2 yila damgasini vuran korona virüs salgininin ve onun tetikledigi küresel ekonomik sorunlarin bir müddet daha herkesle birlikte ülkemizi de olumsuz etkilemeyi sürdürecegini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, ”Saglik hizmetlerinden maskeye, saglik malzemelerinden asiya kadar pek çok alanda salginin ortaya çikardigi adaletsizlikler büyük ve güçlü Türkiye hedefimize bir an önce ulasmamizin önemini açikça göstermistir. Geçtigimiz 20 yilda ülkemizin kalkinma altyapisinda sagladigi ilerleme sayesinde Türkiye’yi küresel saglik ve ekonomik krizinden olumlu yönde ayristirmayi artik her ne kadar birileri bir kismi yalan bir kismi yanlis haberler üzerinden milletimizin moralini bozmaya çalissa da, dünyayi izleyen herkes bu sikintili tabloda Türkiye’nin durdugu yeri takdirle karsiliyor” dedi.



“Geçtigimiz yil ulastigimiz 225 milyar 368 milyon dolarlik ihracatla Cumhuriyet tarihinde ilk defa küresel ihracattan aldigimiz payi yüzde birini üzerine tasidik”

Bugün açiklanan 2021 yili ihracat rakamlarina yönelik konusan Erdogan, “Salginin ekonomiler üzerindeki baskisini arttigi geçtigimiz yil Türkiye ihracatin lokomotifi oldugunu hizli büyüme egilimini sürdürmüstür Bu dönemde imalat Sanayi’nde kapasite kullanim oranimiz yüzde 80’e dayanirken istihdamda yillik 2 milyonu bulan bir artis sagladik. Küresel mal ticaretinin yüzde 10 arttigi geçtigimiz yil Biz ihracatimizi yüzde 33 yükseltmeyi basararak bu alanda da farkimizi ortaya koyduk. Türkiye olarak geçtigimiz yil ulastigimiz 225 milyar 368 milyon dolarlik ihracatla Cumhuriyet tarihinde ilk defa küresel ihracattan aldigimiz payi yüzde birini üzerine tasidik “ diye konustu.



“225 milyar 368 milyon dolarlik 2021 ihracatimizin ülkemize milletimize sektörümüze hayirli olmasini diliyorum”

Geçmisle mukayeseli olarak bakildiginda ise 2002 yilinda 36 milyar dolar olan ihracatin 6 kattan fazla arttigini, ayni sekilde 20 yil önce 88 milyar dolari bulmayan dis ticaret hacminin 500 milyar dolar sinirina dayandigini belirten Erdogan, ”Geçtigimiz yil itibariyle dis ticaret açigimiz 46 milyar dolara gerilerken ihracatin ithalati karsilama orani yüzde 83’ün üzerine çikti. Bu oranin 2000’lerin basinda yüzde 51 oldugunu özellikle hatirlatmak istiyorum. Dis ticaretimizde milli paramizi kullanim seviyemizin 183 milyar liraya ulasmis olmasi da bir diger önemli gelismedir. Ayrintilarini bugün yaptigimiz basin toplantisinda verdigimiz 225 milyar 368 milyon dolarlik 2021 ihracatimizin ülkemize milletimize sektörümüze hayirli olmasini diliyorum. Bu ihracat rakamina özellikle ulasilmasinda emegi geçen tüm kurumlarimizi, is dünyamizi, çalisanlarimizi ayri ayri tebrik ediyorum. Girdigimiz yeni yilda ihracatimizi çok daha ileri seviyelere çikarmak için gündemimizde pek çok program, plan, proje var. Insallah hepsini de kararlilikla hayata geçirerek önümüzdeki yil bu vakitler milletimize çok daha büyük müjdeler verebilmeyi ümit ediyoruz. Dis ticaret fazlasi veren Türkiye hedefimizde giderek daha çok yaklasiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Geçtigimiz yili güzel haberlerle kapattigimiz bir diger sektörde turizmdir” diyen Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Salginin turizm sektöründe yol açtigi sorunlari ortadan kaldirmak için aldigimiz tedbirlerin, verdigimiz tesvik ve desteklerin karsiligini özellikle gördügümüz bir sezonu geride biraktik. Bu sektörde 2021 29 milyon turist sayisi ve 24 milyar dolari asan bir turizm geliri ile kapattik. Bir baska ifadeyle turizmde önceki yila göre ziyaretçi sayisinda yüzde 83’lük gelirde yüzde100’lük bir artis sagladik. Devlet ve özel sektörün yakin isbirligi ile gerçeklestirdigimiz büyük atilim sayesinde sadece kayitlarimizin önemli bir kismini telafi etmekle kalmadik, Akdeniz havzasindaki rakiplerimizi de geride biraktik. Artik hedefimiz salgin öncesi ziyaretçi sayisina ulasmanin ötesinde çok daha yüksek bir gelir seviyesine çikmaktir. Insallah 2022 yili bu hedefe biraz daha yaklastigimiz, verimli, bereketli, kazançli bir sezon olacaktir. Sahiplerinden çalisanlarina kadar turizm sektörümüzün tüm mensuplarina ülkemize kazandirdiklari bu basari için sahsim milletim adina tesekkür ediyorum.”

“Kadin istihdaminda bu rakam 110 bin lirayi buluyor”

“KOSGEB destekleri ile ilgili bir müjdemizi de sizlerle paylasmak istiyorum” diyen Erdogan, “Bilindigi gibi nisan ayinda mikro ve küçük isletmelere yönelik bir hizli destek programi baslatmistik. Bu programin kapsamini yeni mezun gençlerimizin istihdamini tesvik edecek sekilde genisletiyoruz. Son 12 aydaki çalisan sayisini koruyup, meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan isletmelere 100 bin lira destek veriyoruz. Kadin istihdaminda bu rakam 110 bin lirayi buluyor. Mikro isletmeler 2 ve küçük isletmelerde 5 personele kadar uygulanacak bu destek rakami faizsiz olarak 2 yil sonra 24 ayda geri ödenecek . Amacimiz bu programda 75b in yeni meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi istihdama dahil etmektir. Isletmelerimizi basvurulari bugün açilan bu programa katilmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandi.



“2021’de büyümede çift haneli rakamlari yakalayacagimiza inaniyoruz”

Türkiye’nin 2021 yilinda ekonomide, yatirim, istihdam, üretim cari denge odakli bir büyüme yasadigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, ”Dünya ticaret hacminin yüzde 5,3 küçüldügü 2020 yilini biz yüzde 1,8 büyüme ile kapatmistik. Küresel ticaretin yeniden hareketlenmeye basladigi 2021’de büyümede çift haneli rakamlari yakalayacagimiza inaniyoruz. Geçtigimiz yilin ilk çeyreginde 7, 4’lük ikinci çeyreginde yüzde 22’liki üçüncü çeyregindeki yüzde 7, 4’lük büyüme bunun isaretini veriyor” dedi.



“Tedbir paketiyle piyasalarin önemli ölçüde yeniden dengeye gelmesini sagladik”

“Salgin döneminde G20 içinde en hizli toparlanan ve büyüyen ülkelerin basinda geliyoruz” diyen Erdogan, “Küresel ticaret dengelerinin yeniden olustugu bir dönemde Türkiye’nin sergiledigi bu performans bizi dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girme hedefimize adim adim yaklastiriyor. Elbette bu süreçte karsi karsiya kaldigimiz sikintilar, ödedigimiz bedeller var. Bunlardan biri döviz kurunda yasanan ve esasen ülkemiz ekonomisinin gerçekleriyle uyumlu olmayan dengesiz dalgalanmadir. Kurdaki yükselisi bir seviyeye kadar ekonomik isleyise ve ülkemizin ihracattaki hedeflerine uygun oldugu için sorun etmiyorduk ama bir yerden sonra is serbest piyasa ekonomisi kurallarinin disina çikarak arkasinda kötü niyetlerin belirdigi farkli bir görünüme büründü. Yurt disindan ve ülkemiz içinden kimi siyasetçiler, medya kuruluslari, akademisyenler, piyasalari panige sürükleyerek, dövize yönelisi artiracak senkronize bir kampanya baslattilar. Hatirlarsaniz bundan 3- 4 yil önce yurt disi kaynakli benzer saldirilara, benzer tuzaklara maruz kalmistik. Aldigimiz tedbirler ve gelistirdigimiz mekanizmalar sayesinde yurt disindan Türk ekonomisine yönelik serbest piyasa kurallarina uygun olmayan sinsi saldirilarin önünü büyük ölçüde kesmistik. Son kampanyada ise daha çok yurt disindaki yatirimcilari panikleterek ayni amaca varilmak istenmistir. Dalgalanmanin kendi tabii seyri içinde durulmadigini görünce 20 Aralik’ta kamuoyuna açikladigimiz tedbir paketiyle piyasalarin önemli ölçüde yeniden dengeye gelmesini sagladik” dedi.



“Kur korumali Türk lirasi mevduatina kisa sürede 78 milyar liralik bir geçisin yasanmasi, vatandaslarimizin ekonomi programimiza olan güveninin isaretidir”

Cumhurbaskani Erdogan, ”Ekonominin kendi tabi seyri disinda niyetlerle disardan yapilabilecek saldirilara karsi olusturdugumuz mekanizmalarin bir benzerini içeride de kurmus olduk. Parasinin degerini korumak isteyen vatandaslarimiz, özellikle önünü görme ihtiyaci duyan is dünyamiza sundugumuz alternatiflerin piyasalar tarafindan da benimsendigini memnuniyetle gördük. Kur korumali Türk lirasi mevduatina kisa sürede 78 milyar liralik bir geçisin yasanmasi, vatandaslarimizin ekonomi programimiza olan güveninin isaretidir. Katilim finans kuruluslarini da sisteme dahil ederek bu uygulamayi genisletiyoruz. Ülkemiz ekonomisinin istikrar ve güven iklimi içinde büyümesine katki saglayacak bu yaklasimi yeni araçlar ve yöntemlerle 2022’de daha da güçlendirecegiz. Açikladigimiz tedbir paketinin Cumhurbaskanligi Hükümet sisteminin getirdigi imkanlarla bizim ve ya ilgili kurumlarimiz tarafindan hayata geçirilebilecek olanlarin tamamini uygulamaya soktuk. Bu çerçevede merkez Bankasi, döviz tevdiat ve altin hesaplarindan Türk Lirasi Mevduata dönüsüm desteklenmesine iliskin tebliglerinin yayinlandi” diye konustu

“Talep edenler, bankalarda altin hesaplarinda tuttuklari birikimleri fiziki altin olarak da alabilecek”

Döviz ve altin cinsi hesaplardan vadeli Tük lirasi hesaplara dönüsen tutarlarin zorunlu karsiliktan muaf tutulurken stopaj oraninin da sifirlandigini ifade eden Erdogan, ”Ihracatçi ve ithalatçi firmalara Türk lirasi vadeli döviz satim ihalesine baslandi. Bu satislarda temettü gelirlerine uygulanan stopaj orani yüzde 15’ten yüzde 10’a indirildi. Yastik altindaki altinlarin ekonomiye kazandirilmasi çalismalari kapsaminda hurda altin derlemesinde kullanilacak asgari rakaminda degisiklik yapildi. Vatandaslarimizin altinlarini bankalari darphane ve kuyumcular vasitasiyla sisteme dahil etmelerine imkan saglaniyor. Talep edenler, bankalarda altin hesaplarinda tuttuklari birikimleri fiziki altin olarak da alabilecek. Bankalar nezdinde darphane altin ürünleri bazinda açilan hesaplar da fiziki altin olarak istenebilecek. Kredi garanti fonunun daha aktif ve daha kapsayici sekilde çalistirilmasiyla ilgili protokol yakinda hayata geçiyor. Kanuni düzenleme gerektiren hususlarla ilgili çalismalarimizi tamamladik. Bu çerçevede, Türk Lirasi için; hazine destegine, ihracat ve, imalat sanayi sirketleri için kurumlar vergisinde bir puanlik indirim yapilmasina, bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkisini yüzde 25’ten yüzde 30’a çikartilmasina, yatirim fonlarindan elde edilen kar paylarina istisna uygulanmasina, gelire endeksli senetlerin ihracina, tüm bunlara iliskin hazirlanan kanun degisikligi düzenlemeleri yarin meclisin takdirine sunuluyor” açiklamasinda bulundu.

“Verdigimiz her sözü getirmeye devam edecegiz”

Türkiye’de ve dünyada hammadde temininde tedarik zincirlerindeki aksakliklar ve girdi fiyatlarindaki beklenmedik artislar sebebiyle hazirlanan fiyat farki çalismasinin da meclisin takdirine sunulma asamasinda oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Biz bugüne kadar milletimize ne söz verdiysek yaptik. Bundan sonra da verdigimiz her sözü getirmeye devam edecegiz. Geçtigimiz yil hepimizin canini yakan bir diger sikintimiz yüksek enflasyon ve onun ötesinde bir vakayi ifade eden fahis fiyat artislardir. Ülkemizdeki fiyat artislarinin iki sebebi vardir. Birincisi salgin döneminde küresel emtia fiyatlarinda görülen fevkalade yükselmedir. Öyle ki salgin döneminde dünyada petrol fiyatlari neredeyse iki katina, kömür fiyatlari 3 ila 5 katina dogalgaz fiyatlari 6 ile 10 katina çikarken metal ve mineral fiyatlari yüzde 50 tarim ürünleri fiyatlari yüzde 25 artti. Enerji fiyatlarindaki asiri yükselis sebebiyle pek çok ülke elektrik tariflerini ortalama üç kat artirmak mecburiyetinde kaldi. Biz ise her konuda oldugu gibi enerji fiyatlari hususunda da vatandasimizi koruyacak bir yol izledik. Geçtigimiz yil elektrigi yari fiyatinin bile altina, dogalgazi 5’te biri fiyatina vatandaslarimiza sunarken akaryakit fiyatlarinda da ese mobil sistemiyle oldukça düsük satis fiyatlari sagladik. 2021 yilinda vatandaslarimiz lehine dogal gazda 80 milyar, elektrikte 20 milyar, akaryakitta 65 milyar liralik kamu adina fedakarlik yaptik. Bir baska ifadeyle vatandaslarimizin cebinden dogalgaz faturasi, elektrik faturasi, benzin, mazot faturasi olarak çikacak 165 milyar lirayi kamu kaynaklarindan karsiladik. Yeni yil itibari ile yürürlüge giren tarifelere ragmen kamunun vatandaslarimiza destegi sürmektedir. Mesela hane halkinin kullandigi dogalgaz ve hane halkini kapsayan elektrik faturalarinda tarifeler vatandaslarimiz lehine düzenlenmistir. Ülkemizde 2002 yilinda 150 kilowatt elektrik be 125 metreküp dogalgaz kullanimi karsiliginda bir vatandasimizin ödedigi fatura asgari ücretin yüzde 47’sini olusturuyordu. Simdi ayni miktardaki elektrik ve dogalgaz kullanimi için yeni tarife ile ödenen tutar asgari ücretin yüzde 13’ü seviyesindedir. Görüldügü gibi vatandasimizi fiyat artislarina ezdirmeme sözümüzü burada da yerine getirmis oluyoruz” dedi.



“Kömür yardimlarinin, dogalgaz faturasi destegi olarak da verilebileceginin haberini paylasmak istiyorum"

Cumhurbaskani Erdogan, “Vatandaslarimiza yapilan kömür yardimlarinin yeni yilla birlikte altini çiziyorum. Kömür yardimlarinin, yeni yilla birlikte ’dogalgaz faturasi destegi’ olarak da verilebileceginin haberini paylasmak istiyorum. Akaryakitta ise esel mobil sisteminden normal tarifeye dönüldügü için petrol fiyatlarindaki ve döviz kurundaki degisime bagli olarak belirlenen otomatik tarife yürürlüge girmistir. Buna ragmen vatandaslarimiz akaryakita diger ülkelerdeki fiyat artislarina nispeten daha hesapli bir tarife ile erisebilmektedir. Düsme egiliminde olan petrol fiyatlari ve istikrar kazanmaya baslayan kur dikkate alindiginda petrol fiyatlari üzerindeki baskinin yakinda tersine dönmesi beklenebilir. Diger yandan dünya piyasalarinda ülkemizde de çok tartisilan bitkisel yag fiyatlarindaki artis yüzde 70’i, seker fiyatlarindaki artis yüzde 50’yi, tahillardaki artis yüzde 32‘yi bulmustur. Market raflarindaki artisin bir kisminin kaynagi bu küresel fiyatlandirmalardandir. Ancak bazi ürünlerdeki artislarin ne küresel emtia ve enerji fiyatlari ile ne kurdaki dalgalanma ile izah edilemeyecek derece fahis oldugunu görüyoruz. Bu konunun takipçisi olmalari ve gereken islemleri yapmalari için ilgili tüm kurumlarimiza talimatlarimizi verdik. Ayni kapsamda stokçuluk yapilacaklara uygulanacak cezalari artiran bir kanun degisikligi meclisimizin gündeminde bulunuyor. Tüm bunlara ragmen dünya ekonomisi ile entegre piyasaya sahip bir ülke olarak fiyat artislarindan ister istemez biz de etkileniyoruz” dedi.

Kaynak: İHA