Yerli Ve Milli Bisiklet Sayaçlari Bisiklet Yollarinda Kullanilmaya Baslandi

Yerli ve milli imkanlarla Türkiye’de üretilen ilk “Bisiklet Sayaci” Ankara Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan bisiklet yollarinda kullanilmaya baslandi.

Yerli Ve Milli Bisiklet Sayaçlari Bisiklet Yollarinda Kullanilmaya Baslandi
Ankara Büyüksehir Belediyesi, Ankara’da sürdürülebilir çevreci ulasim projeleriyle Baskentlileri bulusturmaya devam ediyor. “Mikromobilite Altyapisini Mevcut Toplu Tasimaya Entegre Etme (MeHUB) Projesi”nin bir parçasi olarak Büyüksehir Belediyesi ile iki üniversitenin is birligiyle yerli ve milli imkanlarla Türkiye’de ürettigi ilk bisiklet sayaci bisiklet yollarinda kullanilmaya baslandi. Yapay zeka tabanli ve kamera sistemi bulunan bisiklet sayaci ilk olarak Bahçelievler Eser Park’a kuruldu.

AB’den yüzde 100 hibe destekli yerli sayaçlar yayginlasacak

EGO Genel Müdürlügü Ulasim Teknolojileri Daire Baskanligi tarafindan hayata geçirilen yeni proje, Avrupa Birligi’nin bir organi olan Avrupa Inovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafindan yüzde 100 hibe ile destekleniyor.

Baskentte bisiklet kullanimini yayginlastirirken bir yandan da kullanim oranlarini tespit etmeyi amaçladiklarini belirten EGO Genel Müdürlügü Ulasim Teknolojileri Daire Baskanligi Proje Müdürü Ali Onuralp Ünal, proje hakkinda su bilgileri verdi:

“EGO Genel Müdürlügü olarak Avrupa Birligi’nin bir organi olan Avrupa Inovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün yüzde 100 hibe proje kapsaminda Ankara’nin birçok yerinde yaptigimiz bisiklet altyapilarindan bir tanesini hayata geçirdik. Bisiklet sayaci için yürüttügümüz proje kapsaminda AR-GE çalismasi yapildi. 2002 yilindan beri tüm dünyada kullanilan bu bisiklet sayaçlarini ilk defa Türkiye’de yerli olarak üretmis olduk. Tüm dünyadaki bisiklet sayaçlarinda çok farkli teknoloji kullaniliyor. Bizim bisiklet sayacimiz genis açili bir kamerayla bisiklet tespiti yaparken yapay zekâyla da yorumlaniyor. Anlik olarak da kurumumuzda karar vericilerle paylasiliyor. Su an sadece 1.etap güzergâhinda olan Milli Kütüphane ve Besevler arasindaki bölgeye 1 tane yerlestirildi. Önümüzdeki günlerde 8 tane daha yerlestirerek Ankara genelinde 9 bisiklet sayaciyla tespitleri yapacagiz. Bisiklet yollarindan geçen yayalarin, bisikletlerin ve scooterlarin ölçülerek yogunlugun tespit edilmesi ve bu tespit sonucunda Ankara’da gelecekte yapilacak bisiklet yollarinin kararlarinin verilmesi amaçlaniyor.”

Veriler kamera ile toplaniyor

Bisiklet sayaçlarinda bulunan genis açili kamera tarafindan elde edilen görüntüler önce gerçek zamanli olarak görüntü isleme biriminde analiz edilecek.

Görüntüde yer alan nesneleri tespit ederek siniflandiracak olan yapay zeka tabanli görüntü izleme teknolojisine dayali akilli sayaç, olusturulan istatistiki bilgiyi internet üzerinden sunucu sistemlerine aktaracak.

Bisiklet kullanicilarindan Büyüksehir’e tesekkür

Bisiklet kullanmak isteyenler için bisiklet sayacinin tesvik edici olacagini vurgulayan bisikletseverler ise Büyüksehir’e tesekkür etti.
Kaynak: İHA