Bursa'da Kimya Sektörü 2021'De Ihracatini Yüzde 50 Artirdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Kimya Sektör Konseyi toplantisi gerçeklestirildi. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Gülmez, kimya sektörü 2021 yili ihracatinin bir önceki yila göre yüzde 50 artisla yaklasik 700 milyon dolar olarak gerçeklestigini söyledi.

Bursa'da Kimya Sektörü 2021'De Ihracatini Yüzde 50 Artirdi
BTSO Kimya Konsey Toplantisi, Türkiye’nin ilk uzay ve havacilik temali egitim merkezi Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi’nde (GUHEM) gerçeklestirildi.

Toplantiya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Gülmez, BTSO Kimya Konseyi Baskani ve Meclis Üyesi Ilker Duran, Uludag Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Sanverdi ve konsey üyeleri katildi.

Toplantida, kimya sektöründeki gelismeler ve konsey çalismalari degerlendirildi.

“Sektörün ihracati yüzde 50 artti”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Gülmez, kimya sektörünün ülke ekonomisine deger katan sektörlerin basinda geldigini söyledi.

Kimya sanayinin pek çok sektöre hitap ettigini gerek üretim gerekse de dis ticarette önemli bir paya sahip oldugunu ifade eden Gülmez, “2021 yilinda gerçeklestirdigi, 25,4 milyar dolarlik ihracat ile yeni bir rekora imza atan kimya sektörü, bu rakamla 2021 yilinda en fazla ihracat gerçeklestiren ikinci sektör konumuna ulasti. TIM verilerine göre, Bursa’nin 2021 yili kimya ihracati da artisini sürdürdü. Sektör, Bursa’da bir önceki yila göre yüzde 50’lik artisla 700 milyon dolar ihracata imza atti.” diye konustu.

“Kimya ve kauçuk Ur-ge’lerinde 80 firma var”

BTSO olarak kimya sektörünün rekabetçiligini ve dis ticaretini güçlendirmek için adimlar attiklarini kaydeden Gülmez, “Kimya ve kauçuk sektörüne yönelik iki ayri UR-GE Projemiz var. 80’e yakin üye firma bu kümelenmeler içerisinde. Kimya UR-GE Projesi kapsaminda simdiye kadar Bulgaristan, Kenya, Güney Afrika, Iran, Romanya ve Rusya’da alim heyeti organizasyonuna imza attik. 2022’de hedef pazarlara yönelik alim heyeti organizasyonlari planlarken, egitim ve danismanlik hizmetlerimiz firmalarimizin kurumsal yapisinin güçlenmesine ciddi katki sagliyor.” dedi.

“BTSO ile birlikte çalismaya devam edecegiz”

Uludag Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Sanverdi, kimya sektörünün Türkiye’de otomotivin ardindan en çok ihracat gerçeklestiren sektör oldugunu söyledi.

Bölgede kimya sektörü ihracatinin artis gösterdigini ifade eden Sanverdi, “Bakanligimiz tarafindan, ihracatçilarimiza gerek ihracat pazarlarina girisleri gerekse de mevcut ihracatlarini arttirmalari için önemli destekler verilmektedir. Bu desteklerden bazilari yurtdisi fuar destekleri, sektörel ticaret heyeti programlari, Türk ürünlerinin yurtdisinda markalasmasi ve Türk mali imajinin yerlestirilmesi seklindedir. BTSO ile gerçeklestirdigimiz etkinlikler, kamu ve özel sektör arasinda sahip olunan bilgileri, tecrübeleri pekistirecegine, sorunlarin çözümüne katki saglayacagina ve en önemlisi dis ticarimizin de sorunsuz islemesine ön ayak olacagina inaniyorum.” diye konustu.

Toplantida konsey üyeleri görüs alisverisinde bulundu. Ardindan Kimya Konseyi üyeleri, Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi’ni ziyaret etti.
Kaynak: İHA