7. Uluslararasi Battalgazi Bilimsel Çalismalar Kongresi Basladi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un Onursal Baskani oldugu, 7. Uluslararasi Battalgazi Bilimsel Çalismalar Kongresi basladi.

7. Uluslararasi Battalgazi Bilimsel Çalismalar Kongresi Basladi
Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Talas baskanliginda Doç. Dr. Sükrü Bingöl, Dr. Hülya Berktas Bingöl, Dr. Munise Duran, Ali Söylemez, Dr. Alper Tutçu, Dr. Serkan Gün ve Ibrahim Kaya’nin organizasyonu ile hazirlanan ve çevrim içi gerçeklestirilen 7. Uluslararasi Battalgazi Bilimsel Çalismalar Kongresi’ne ilgi büyüktü.

Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Matematik, Mühendislik, Astronomi ve Astrofizik, Saglik ve Spor Bilimleri, Güzel Sanatlar, Ziraat ve Veteriner Bilimleri alanlarinda uzman akademisyenleri bir araya getiren çevrim içi kongrenin açilisi Onursal Baskan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve Prof. Dr. Mustafa Talas’in konusmalari ile gerçeklestirildi.

Ekonomik Kalkinma ve Sosyal Arastirmalar Enstitüsü IKSAD’in amaç ve hedeflerine deginen Prof. Dr. Mustafa Talas, “Ulusal ve Uluslararasi birçok çalismayi IKSAD is birligi ile basardik ve daha güzel icraatlari da simdiden planliyoruz. Bugün çok önemli bir program gerçeklestiriyoruz. Onursal Baskanimiz Sayin Rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a da çalismalari için tesekkür ediyoruz. Çünkü Malatya’nin ismini her alanda Dünya’ya duyuran bir hocamiz. Henüz 3 yil geçmeden Dünya Üniversitesi olma yolunda büyük yollar kat edildi. Bir üniversite sehri olan Malatya’nin bu anlamda çok avantajli oldugunu belirtmem gerekiyor. Ayni zamanda Turgut Özal gibi Türkiye’nin önünü açmis, çigir asmis bir liderin ismini tasiyan üniversitenin basinda olmanin sorumlulugunu her zaman gösteren sayin rektörümüze memleketim ve Türk Milleti adina tesekkür ediyorum. Kongremizin gelecek için önemli sonuçlar vermesini temenni ediyorum” seklinde konustu.



“Battalgazi geçmisi ile gelecege isik tutan bir bölgeyi kendi içerisinde barindiriyor”

Battalgazi’nin tarihi ve cografi konumu ile ülkenin gelisiminde çok büyük etkilerinin oldugunu belirten MTÜ Rektörü Prof. Dr. Karabulut, “Bilimsel çalismalarin bir araya geldigi Uluslararasi Battalgazi Bilimsel Çalismalar Kongresi hem ismi hem de amaci ile çok önemli bir proje. Cografi konum itibariyle tabii yol üzerinde olan Malatya’mizin ön tarihinin Paleolitik çaga kadar dayandigini biliyoruz. 1979 yilinda baslayan Karakaya Baraj Gölü kurtarma kazilari kapsamindaki Izollu mevkii Cafer Höyükte yapilan kazilarda, o yöre insaninin Paleolitik magaralardan çikip ilk defa ovada tarim ve hayvancilikla ugrastiklari ve yerlesik köy hayatina basladiklari da anlasilmistir. Malatya’nin ilk yerleske yeri olan Battalgazi egitim yönünden de çok genis bir alt yapiya sahip” ifadelerini kullandi.

“Battalgazi tarihi ile bugüne isik olurken, egitim alt yapisiyla da gelecege umut oluyor”

MTÜ’nün Battalgazi’ye ve bölgeye sundugu katkilara deginen Karabulut, “Malatya Turgut Özal Üniversitemiz hizli gelisen büyüyen yapisi ile Malatya’miz için büyük bir deger olmus ve bilimsel ve akademik çalismalari ile de ilimizin uluslararasi arenada da taninirligini arttirmistir. Malatya Turgut Özal Üniversitemiz, Battalgazi merkezli Ziraat Fakültesi ve 8 ilçe de Meslek Yüksekokulu ile 17 Nisan 2018 de kurulmus olup bugün 6 Fakülte, 9 Meslek Yüksekokulu, 2 Yüksekokul, 1 Lisansüstü Enstitü, 11 Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne sahiptir. Kisa zamanda büyük bir basari ile ögrencilerinin gelisimi ile bilime katkisiyla büyüyen ve gelisen üniversitemiz ayni zamanda birçok egitim kurumuna da örnek oluyor” dedi.



“Ögrencilerimizin Istihdami için çalisiyoruz”

Rektör Karabulut, son yurt disi ziyareti olan Kenya Egerton Üniversitesinde gerçeklestirdigi anlasmalara da deginerek, istihdamin arttirilmasi için üretimin sart oldugunu belirtti.

Karabulut, “Anadolu’nun kadim kültürünü, medeniyet kodlarini ilim ve irfanla harmanlayarak gelecege tasima hedefinde olan üniversitemiz kurulus ve kurumsallasma çalismalarini hiz kesmeden devam ettiriyor. Sadece akademik çalismayla kalmiyoruz, ögrencilerimizin istihdamlarina yönelik çalismalarda yürütüyoruz. Her bireyin ögrenme yöntemi, hizi, merak duydugu alan ve gelisim basamaklari birbirinden farklidir. Egitim 5.0, bu farkliliklari gözetmek ve ögrencilere, bu farkliliklarinin temel alinacagi bir ögrenim sistemi sunmak, kendi farkliliklarini, ögrenme biçimlerini ve kisisel gelisim basamaklarini kesfedecekleri ortami sagliyor. Gelecek hedeflerimiz dogrultusunda uluslararasilasma yol haritamizi ve hedeflerimizi ölçülebilir parametreler isiginda belirledik” diye konustu.

Kaynak: İHA