Auschwitz Kampinda 'Nazi Selami' Veren Hollandali Turiste Para Cezasi

Polonya’daki Auschwitz ölüm kampinin önünde "Nazi selami" vererek fotograf çektirdigi için gözaltina alinan Hollandali turiste para cezasi verildi.

Auschwitz Kampinda 'Nazi Selami' Veren Hollandali Turiste Para Cezasi


Polonya’da esiyle birlikte Auschwitz toplama ve ölüm kampini ziyaret etmeye gelen Hollandali kadin turist, kampin girisindeki meshur "Arbeit Macht Frei" (Çalismak insani özgür kilar) tabelasinin önünde "Nazi selami" verdi. 29 yasindaki turist Nazi lideri Adolf Hitler gibi sag elini havaya kaldirmis sekilde selam vererek "Heil Hitler!" (Yasasin Hitler) slogani atip fotograf çektirdi. Olayi gören kamp görevlilerinin polise haber vermesi üzerine ismi açiklanmayan turist gözaltina alindi.

Hollandali kadinin karakolda ifadesi alinirken, kocasi da tanik olarak dinlendi. Daha sonra savciliga sevk edilen kadina, savci tarafindan soykirim kurbanlarinin anisina hakaret ve fasizme övgü suçlamasi yöneltildi. Burada verdigi ifadesinde kimseye hakaret etme ya da fasizmi övme niyetinin bulunmadigini belirten Hollandali turist, yaptiginin "aptalca bir saka" oldugunu kabul etti. Davranisindan ötürü pisman oldugunu dile getirerek özür dileyen kadin, kendisine verilen para cezasini ödeyerek serbest birakildi. Hollandali turiste verilen para cezasinin miktari ise açiklanmadi.

Polonya’daki Auschwitz kampi, 2. Dünya Savasi döneminde Nazi Almanya’si tarafindan Avrupa’da olusturulan en büyük toplama, zorunlu çalisma ve ölüm kampi olarak biliniyor. Çogu Yahudi olmak üzere 1 milyon 100 bin kisinin katledildigi kamp, 27 Ocak 1945 tarihinde Sovyet Kizil Ordusu tarafindan özgürlestirilmisti.
Kaynak: İHA