Türkiye Kasaplar Federasyonu Baskan Vekili Yardimci Açiklamasi 'Et Su An En Ucuz Gida Maddesidir'
Türkiye Kasaplar Federasyonu Baskan Vekili Osman Yardimci, ülke genelindeki tüm ürünlere iki üç kat fiyat artis yasandigini, eti aldiklari fiyatin üzerine mecburen kendilerinin de kar koymalari gerektigini belirterek, “Pazartesi günü ete zam bekleniyor ama biz olmasini istemiyoruz" dedi. Yardimci ayrica sigara ve ekmek satisinin zincir marketlerde yasaklanmasinin ardindan ete de yasak getirilmesini talep etti.
Ayni zamanda Antalya Kasaplar Odasi Baskani da olan Osman Yardimci, pandemi sürecinde tüm kasaplarin açik olmasina ragmen kirmizi ete zam yapmadiklarini söyledi.
2 sene boyunca fiyatlarin arttirilmamasi noktasinda gayret gösterdiklerini dile getiren Yardimci, ama son birkaç aydir girdi maliyetlerinin asiri yükselmesi nedeniyle etin fiyatlarinin da yerinde kalmadigini kaydetti.
Iki üç aydir et fiyatlarinda artis yasanmasina ragmen öyle afaki bir yükselisin olmadiginin altini çizen Yardimci, “Spekülatörlük yapacak kadar bir artis olmadi. Biz hiçbir zaman etin fiyatinin artmasindan yana degiliz. Vatandasimizin daha fazla et tüketmesini istiyoruz. Ama diger taraftan üretici ve kasap esnafinin maliyetleri var. Danayi direk getirip vatandasa satmiyoruz. Bunun kemik payi, firesi, KDV’si, stopaji vardir. Eti sardigimiz streç film, eti koydugumuz posetin fiyati 3 kat artti. Bu kadar firsatçilik olmaz. En büyük girdi ise elektrikte oldu. Ette KDV ve stopajin kaldirilmasini istiyoruz. Bir alyans aldiginda KDV sifir oluyor, bir kilo et aldiginda stopaj ve KDV ile yüzde 10 oluyor. Alyans sik alinan bir sey degil ama eti her zaman yiyoruz” dedi.
Ette KDV’nin acil olarak kaldirilmasini isteyen Yardimci, hayvan üreticisine gerçek bir çözüm beklediklerini kaydetti.
Her geçen gün hayvan üreticisi sayisinin azaldigina dikkati çeken Yardimci, “Aile isletmelerine destek verilmesi lazim. Avrupa’da 80 büyükbas hayvana kadar devlet destek veriyor. Ama 100’ü geçtigi zaman devlet tüccar diyor. Bunu herkes iyi biliyor. Eskiden her evde 4-5 inen ve buzagilari olurdu. Bugün inekler, danalar kesiliyor. Ne yapsin üretici et fiyati yemi kurtarmiyor. Buna ragmen et suan en ucuz gida maddesidir. Kiyma 100, kusbasi 110-120 TL civarinda. Fiyatlar yerinde durur mu önümüzdeki günlerde belli olur. Çünkü gitgide maliyetler artiyor” diye konustu.
2 yildir firsatçilik yapmadiklarini ve ete zam yapmadiklarini dile getiren Yardimci, su an biçagin kemige dayanmadigini kestigini belirtti.
Eti aldiklari fiyatin üzerine mecburen kendilerinin de kar koymalari gerektigini ifade eden Yardimci, “Pazartesi günü ete zam bekleniyor ama biz olmasini istemiyoruz. Et temel gida maddesidir. Vatandasin bu eti yemesi gerekir. Bugün et pahali degildir. Et yüzde 15-20 zam yemisse büyük bir sey degildir. Devletimizin besici ve kasap esnafina destek olmasi gerekir” dedi.
Kasaplarin sucuk üretiminin serbest birakilmasini talep eden Yardimci, bunun yerine denetimin daha sik yapilmasini istedi.
"ZINCIR MARKETLERE ET SATISI DA YASAKLANSIN"
Zincir marketlerin en ve ürünlerini satmasini da elestiren Osman Yardimci, “Avrupa’da zincir marketlerde et satisi yoktur. Bizdeki marketler bir araba satmiyor. Böyle bir ticaret olmaz. Zincir marketlerin sattigi eti, kasap esnafinin satmasi gerekir. Zincir markete giriyorsunuz her sey var. O zaman esnafa ne gerek var. O markete girdiginiz zaman 50 kurusunuz eksik olursa ürünü birakirsiniz, bizim esnafimizda ise durum tam tersi götür der. Kasaba misafirim geldi, yarim kilo et ver diyorsun, hadi bunu zincir markete söyle parasiz. Zincir markette sigara ile ekmek satisi yasaklandigi an, etinde yasaklanmasi gerekir” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’de spekülatörlerin her zaman is basinda oldugunun altini çizen Yardimci, “Milletin alim gücü de önemli. Vatandasimizin et yemesi önemli. Zam zam var diye spekülatörlük yapiyorlar ya bunun olmamasi gerekir. Benim görüsüm insallah olmaz. Bizim artislarimizda o kadar çok yüksek olmaz. Yüzde 5-7-10 arasinda oluyor. Diger gida maliyetlerine gelen zama göre, et ve tavuk fiyatlari ucuz” dedi.
"YÜZDE 10-15 ZAM"
Son üç ay içinde ete gelen fiyat artislari hakkinda da bilgiler veren Yardimci, “Girdilerin artmasiyla kirmizi ete yüzde 10 ile 15 arasinda bir zam geldi. Diger mamullere yüzde 100-200 zam gelirken bizim ette böyle bir sey olmadi. Yüzde 10-15 bazi ürünlerimizde yüzde 20 oldu. Bizim etimiz yine ucuz ve firsatçilik yapmadik” açiklamalarinda bulundu.
(Isa Akar - Gazi Tas-IHA)