Mersin'de Bahçelerde Lastikler, Seralarda Sobalar Yakildi, Zirai Don Nöbeti Basladi

İçel’de geceleri sifir rakima kadar eksilerde seyreden hava sicakligi ile birlikte zirai don önlemi alan çiftçiler, örtü altinda soba, açik bahçelerde ise lastik yakarak dumanlama yöntemiyle dona karsi nöbet tutmaya basladi.

Meteoroloji Akdeniz bölgesi için zirai don uyarisi yapti. Zirai don uyarisi nedeniyle naranciye ve sebze üretiminde önemli bir yer teskil edilen İçel’de çiftçi ve üreticiler ilk günden itibaren hazirliklarini yapti tedbirini aldi. Gece sifir rakima kadar hava sicakliginin da eksilere inmesiyle birlikte açik alanda limon ve diger naranciye bahçelerinde gündüzden hazirlanan lastikler yakilarak çikarilan dumanla soguk hava dalgasi kirilmaya çalisildi. Öteyandan örtü altinda sebze yetistiriciligi yapan çiftçiler de seralarina soba kurdu. Kurulan sobalar aksam saatlerinden itibaren içerdeki sicakligin 3 dereceye kadar inmesiyle yakildi. Sabaha kadar seralardaki sobalarin atesini söndürmeyen çiftçiler, sicakligi 6 dereceye getirmek için nöbete basladi.

Bu ayin sonuna kadar hava sicakliklarinin geceleri sifirin altinda seyretmesinin beklenmesi nedeniyle çiftçilerin en az 10 gün süreyle don nöbetleri sürdürecegi kaydedildi.

2,5 dönüm serasina domates fidesi diktigini belirten çiftçilerden Cevdet Uysal, Mart ayinda hasadini yapacaklarini o yüzden ailelerine baktiklari gibi fidanlara da baktiklarini aktardi.

"Bu kis biraz çetin geçiyor"

Erdemli ilçesine bagli Türbe Mahallesi’nde 3 dönüm domates serasi oldugunu aktaran çiftçilerden Yusuf Yilmaz ise” Bugün seramizin içerisine sobamizi kurduk 3 dereceye kadar düsünce yaktik, 6 dereceye getirdik. Sabah 8’e kadar 6 derecede tutacagiz. Ekmegimizi bundan kazaniyoruz. Ailemize nasil bakiyorsak domateslerimize de öyle bakiyoruz. Buna bakmazsak baska bir ekmek teknemiz yok. Soguk havayi atlatirsak Mart’in 20’si gibi hasat yapariz, önce iç piyasaya sonra ihracata gönderiyoruz. Sogukta sobalarimiz yakmazsak domateslerimiz üsüme yapiyor, daha da eksilere düserse don vuruyor. Bütün emegimiz bosa gidiyor. Suan 10 gün nöbet tutacagiz ama 15 güne de uzaya bilir. Normalde Erdemli’de böyle bir kis yasanmamisti, her sene bir hafta sürerdi. Bu sene kis sartlari biraz çetin geçiyor" dedi.

Havanin çok soguk oldugunu animsatan çiftçilerden Muharrem Gür de en az 8-10 gün soba nöbeti tutacaklarini kaydetti.

Gündüzleri seralarin islerini yapmak geceleri de soba nöbeti tutmak zoruna olduklarina dikkat çeken Gür,” Evimize ekmek götürmek için çabaliyoruz. Dik, bagla, buda, topla ve sat zahmetli bir is. Insallah güzel bir sezon geçiririz, emeklerimizin karsiligini aliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA