'Çin Seddi'nde Maraton Kosmak Istiyorum'

10 yildan beri 42 kilometre maraton ve üstü mesafelerde ultra maratonlar kosan Alim Küçükpehlivan, en büyük hayalinin Çin Seddi’nde maraton kosmak oldugunu söyledi.

'Çin Seddi'nde Maraton Kosmak Istiyorum'


Pekin’de 4 Subat’ta baslayacak olan 2022 Kis Olimpiyatlarina sayili günler kalirken, bir ‘kosu fanatigi’ olarak taninan Basarsoft CEO’su ayni zamanda Yazilim Sanayicileri Dernegi (YASAD) Baskan Yardimcisi olan Alim Küçükpehlivan, “Barcelona, Amsterdam, Malta, Riga, Talin gibi maratonlarin yaninda, 90 kilometre Güney Afrika Comrades ultra maratonunu kostum. Simdi de en büyük hayalim ise Çin Seddi’nde maraton kosmaktir” dedi.



“Çin Seddi’nde maraton kosarak en büyük hayalimi gerçeklestirmek istiyorum”

Çin Seddi Maratonu’nun dünyanin en zorlu etaplarindan biri oldugunu vurgulayan Küçükpehlivan, “Bu maraton Pekin’den baslayarak UNESCO Kültür Mirasi Listesi’nde yer alan Çin Seddi boyunca devam ediyor. Buna sadece profesyonel ultra maraton kosuculari kabul ediliyor. ‘Keçi yol’ diye adlandirilan oldukça dik ve dayaniklilik isteyen bir etaba sahip bu maraton, pandeminin getirdigi seyahat kisitlamalarindan dolayi birkaç yildir yapilamiyor. Dünyanin dört bir yanindan gelip, 50-60 kilometre kosacak maratoncular için yol boyunca ihtiyaçlarini giderebilecekleri en az 10 istasyon kuruluyor. Bu maraton gerçeklestirildikten sonra bile uzun süre konusuluyor. Ben de uzun zamandir üzerinde düsündügüm Çin Seddi’nde maraton kosarak en büyük hayalimi gerçeklestirmek istiyorum. Bunun için simdiden Çince ögrenmeye de basladim.”

Her yil Türkiye ve yurtdisinda en az 2 yol ve 2 ultra maratonu kostugunu hatirlatan Alim Küçükpehlivan, Çin’in pandemi döneminde 2022 Kis Olimpiyatlarina ev sahipligi yapacak olmasinin takdire sayan oldugu belirterek sunlari söyledi: “Her yerin kapali oldugu dönemde spor ve sporculari bir araya getiren Çin, bu konuda önemli bir adim atiyor. Olimpiyatlar, global dünyanin hâlâ birbirine bagli oldugunu göstermesi açisindan, hem sporcular hem de uluslararasi toplum açisindan çok önemli. Olimpiyatlar sayesinde sporcular, spor ve antremandan kopmayacaklari gibi, dünyanin sporculariyla bulusarak kendilerini ölçümleyebilme sansina kavusuyor. Bu da sporcu için çok kiymetli.”

“Spor insanlari birbirine baglayan bir köprüdür”

Sporla yakindan ilgili bir is insani olarak sporla siyasetin birbirine karistirilmamasi gerektigine dikkat çeken Küçükpehlivan sunlari söyledi: “Politikanin spora karistirilmasi, insani yardimlara, politikanin karistirilmasi gibi bir sey bunun kesinlikle olmamasi gerekiyor. Nasil ki Kizilhaç yardimlari din, dil, irk ayrimi yapilmayan insani olarak yapiliyorsa, sporda da din, dil, ülke ayrimi yapilmamali. Spor ve sporculari birlestiren olimpiyat gibi uluslararasi bir aktivite, ayristiran bir aktiviteye dönüstürülmemeli. En dogrusu olimpiyat gibi projelerin politikaya alet edilmeden insani bir görev olarak yapilmasini saglamak olmali. Spor insanlari birbirine baglayan bir köprü. Bu yüzden sporun ve sporcunun siyaset veya ticaretle bir ilgisi yok.”

Öte yandan "Uçan Türk" olarak anilan, Türkiye’nin milli kayakla atlama sporcusu 24 yasindaki Fatih Arda Ipçioglu, “Beijing 2022, biz geliyoruz. Hep beraber ortak bir gelecege" diyerek “Çin’de yapilacak 2022 Kis Olimpiyatlari’na gittigim için gururlu ve mutluyum. Kayakla atlama ailesi yeni ülkelere ve yeni sporculara çok açik bir aile. Spor büyüdükçe ve paylastikça güzellesir. Bejing Kis Olimpiyatlari’nda çok siki önlemler var. Bunlarin farkindayim çünkü bize kurallar, ne yapacagimiz ne yapmayacagimiz önceden bildiriliyor. Bu konuda onlari takdir ediyorum aslinda. Gerçekten çok siki ve çok dogru bir yöntem” diye konustu.

Kaynak: İHA