Sakarya'da Çöpten Üretilen 67 Milyon Kwh Elektrik, 92 Bin Kisinin Enerjisi Oldu

Sakarya Büyüksehir Belediyesi tarafindan sifir atik hedefiyle yürütülen SEKAY projesi kapsaminda geçtigimiz yil, 67 milyon 879 bin KWh elektrik çöpten üretildi. Marmara Bölgesi’nin en büyük çevre projesinin bu üretimi, yaklasik 92 bin kisinin elektrik ihtiyacina karsilik geliyor. Baskan Ekrem Yüce, atiklardan üretilen enerjiyle çevreyi korurken kente ve ülkeye ekonomik fayda sagladiklarini söyledi.

Sakarya'da Çöpten Üretilen 67 Milyon Kwh Elektrik, 92 Bin Kisinin Enerjisi Oldu
Tüm dünyada geri dönüsüm ve enerji verimliligi konusunun önemi her geçen gün bir kat daha artarken, ayni zamanda çevrenin korunmasini da kapsayan projeler ön plana çikiyor. Sakarya Büyüksehir Belediyesi’nin hayata geçirdigi Sakarya Entegre Kati Atik Yönetimi Tesisi (SEKAY) projesi çerçevesinde bertaraf edilen atiklardan elektrik enerjisi üretiliyor. 2021 yili boyunca Sakarya’da tam 67 milyon 879 bin KWh elektrik kentteki çöplerden elde edildi. Saatte 14,04 MW üretim kapasitesine sahip tesiste geçtigimiz yil, içerisinde kâgit, cam, metal ve plastik atiklarin bulundugu 4 milyon 765 bin kilogram atik geri dönüstürülerek büyük kismi elektrige çevrildi. Atiklardan gazlarin toplanmasiyla jeneratör vasitasiyla 2021’de üretilen elektrik miktari, yaklasik 92 bin kisinin meskenlerdeki tüketimine karsilik geliyor.

30 yillik ihtiyacin karsilanmasi hedefleniyor

Iklim degisikligi eylem planina uygun olarak karbon emisyon salinimini en aza indiren SEKAY, Marmara Bölgesi’nin en büyük çevre projesi olarak gösteriliyor. Tesiste günlük 700 ton atik dönüstürülüyor. Dönüsüme dahil edilen atiklarin disindaki çöplerden ise gübre ve çimento fabrikasi yakiti üretiliyor. Tesiste yakin zamanda faaliyete alinacak 2. lot depolama alaniyla 30 yillik ihtiyacin karsilanmasi hedefleniyor.

Dogayla dost ekonomik kalkinma projesi

Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, çevre dostu enerji üretimini yayginlastirmayi amaçladiklarini söyledi.

SEKAY projesinin dogayi korurken Sakarya ve Türkiye’ye ekonomik fayda olusturdugunu dile getiren Yüce, “Ülkemizin örnek sehirlerden Sakarya’ya kazandirdigimiz çevre projelerimizin merkezinde insan var. Sehrimizin dogal güzelliklerini korurken ekonomik ve sosyal kalkinma hamleleri gerçeklestiriyoruz. Bu dogrultuda baslattigimiz SEKAY projesiyle kentteki atiklari en iyi sekilde muhafaza edip ileri teknolojik uygulamalarla geri dönüsüme kazandiriyoruz. Bu sayede sifir atik hedefiyle Sakarya’mizin dogasini koruyarak çöplerden enerji üretiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA