Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Rusya'nin Her An Ukrayna'ya Saldirabilecegi Bir Asamadayiz'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rusya’nin her an Ukrayna’ya saldirabilecegi bir asamadayiz" diyerek Rusya’ya karsi tüm seçeneklerin masada oldugunu ifade etti. ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ise Ukrayna krizine çözüm bulma umuduyla Cuma günü Isviçre’nin Cenevre kentinde Rus mevkidasi Sergey Lavrov ile bir araya gelecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Rusya'nin Her An Ukrayna'ya Saldirabilecegi Bir Asamadayiz'


ABD Disisleri Bakanligindan üst düzey bir yetkili, isminin açiklanmamasi sartiyla gazetecilere yaptigi açiklamada, Disisleri Bakani Antony Blinken’in 19-20 Ocak’ta Ukrayna ve Almanya’ya gerçeklestirecegi resmi ziyaretlerin ardindan Ukrayna krizine "diplomatik bir çikis yolu" bulma umuduyla Cuma günü Isviçre’nin Cenevre kentinde Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile görüsecegini duyurdu. "ABD çatisma istemiyor. Biz baris istiyoruz" diyen ABD’li yetkili, "Putin, ABD ve Rusya’nin düsmanlik veya krize dayali olmayan bir iliski sürdürebilmeleri için bu krizi azaltmaya yönelik adimlar atma yetkisine sahip" ifadelerini kullandi. Yetkili, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etme yoluna gitmesi halinde ABD’nin hazirlikli oldugu konusunda uyarida bulunarak, "Isgal olmasi durumunda ekonomik sonuçlarin yani sira Ukraynalilara ek savunma teçhizati saglayacagiz" dedi.



Beyaz Saray: "Rusya’nin her an Ukrayna’ya saldirabilecegi bir asamadayiz"

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de Beyaz Saray’da gerçeklestirdigi basin toplantisinda Ukrayna-Rusya gerilimine iliskin son gelismeleri ele aldi. Psaki, "Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin bu krizi, Ukrayna sinirlari boyunca 100 bin Rus askerini yigarak çikartti. Buna Rus güçlerinin yakin zamanda ortak tatbikatlar için Belarus’a gönderilmesi ve Ukrayna’nin dogu sinirinda ek tatbikatlar yapilmasi da dahil" ifadelerini kullandi. Psaki, "Açik konusayim, bu son derece tehlikeli bir durum. Rusya’nin her an Ukrayna’ya saldiri baslatabilecegi bir asamadayiz. Bakan Blinken’in (Cenevre’de) yapacagi sey, ileriye dönük diplomatik bir yol oldugunu çok net bir sekilde vurgulamak" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda tüm seçeneklerin masada oldugunu vurgulayan Psaki, Rusya’nin "agir ekonomik yaptirimlarla" karsilasacagini ifade etti.

Kaynak: İHA