Balikesir Büyüksehir Belediyesi'nden Üreticiye 15 Milyon Destek
Balikesir Büyüksehir Belediyesi, sehir ekonomisinin lokomotifi tarim ve hayvanciligi güçlendirmeye devam ediyor. Üretim merkezlerinden jeotermal kurutma tesisine kadar ürünlere katma deger saglayacak birçok yatirimi hayata geçiren Büyüksehir, 2021 yili içerisinde tarim ve hayvanciliga 15 milyon destek sagladi.

Desteklerle yem maliyeti azaliyor
Çiftçiler için önemli bir girdi maliyeti olan yem bitkisinin maliyetini azalmak amaciyla hayvancilikla ugrasan üreticilere 20 ilçede süt otu tohumu dagitan Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle; geçtigimiz yil 35 bin dekarda üretimi yapilan süt otu ekimi, bu yil 70 bin dekara çikarilarak bu zamana kadar verilen destekte de rekor sayiya ulasildi.
Balikesir kuzusu üretimi yayginlastiriliyor
Balikesir Büyüksehir Belediyesi, etinin lezzetinden dolayi tüm Türkiye’de ilgi gören cografi isaret tescilli Balikesir Kuzusunun popülasyonunu artirmak ve üreticilere hibe destegi saglamak amaciyla Ivrindi ve Kepsut’ta “Balikesir Kuzusu Damizlik Merkezleri” kurdu. Sindirgi, Savastepe ve Dursunbey ilçelerinde de çalismalarini baslatan Büyüksehir Belediyesi, böylelikle Balikesir Kuzusu cografi isaret kriterlerine uygun damizlik yetistirilmesi ve kirsalda dar gelirli üreticinin damizlik ihtiyacinin karsilanmasina büyük katki sunuyor.
Kapama meyve bahçeleri kuruluyor
Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Büyüksehir Belediyesi is birliginde; meyve üretim potansiyelinin artirilmasi, modern kapama bahçeleri kurularak bölgesel meyvecilik altyapisinin güçlendirilmesi ve sertifikali fidan kullaniminin tesvik edilmesi amaciyla “Meyve Üretimini Gelistirme Projesi” hayata geçirildi. Bölgesel meyve dikilis alanlari yerine en az 5 dekar ve üzeri tarim alanlarinda, ilçelerin iklim ve ürün desenine uygun tür ve çesitlerin, geleneksel meyvecilik yerine kapama bahçe seklinde dikiminin yapilacagi proje, 8 ilçede uygulanacak. Bigadiç, Edremit, Gönen, Havran, Kepsut, Manyas, Savastepe ve Susurluk ilçelerinde 257 dekar alanda toplam 9 bin 225 adet; ayva, erik, zeytin, seftali, asma, nektarin ve ihlamur fidani dikilecek. Tarim ve Orman Müdürlügü ile Balikesir Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi; kapama meyve bahçelerinin kurulumu, izlenmesi ve 3 yil boyunca da kontrollerini gerçeklestirilecek. Yüzde 53’ü Büyüksehir Belediyesi, yüzde 37’si Tarim ve Orman Bakanligi ve yüzde 10’u da üreticiler tarafindan karsilanan fidanlar, Il Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde gerçeklestirilen törenle, üreticilere teslim edildi.
Mantar yetistiriciligine destek
Büyüksehir Belediyesi, mantar yetistiricilerine büyük destek sagladi. Karesi Halk Egitim Merkezi tarafindan açilan Mantar Yetistiriciligi Kursu’nda kursiyerlerin mantarciliga ilk adimi atmasi ve üretimin desteklenmesi amaciyla; 2 ton 500 kilogram kompost, 1 ton 170 kilogram üst toprak ve diger ürünlerle beraber toplam 4 ton malzeme destegi yapildi.
“Bereketli topraklarin kiymetini biliyoruz”
Balikesir’in bereketli topraklarinin kiymetini bildiklerini ve çiftçiler ile birlikte ürettiklerini vurgulayan Baskan Yücel Yilmaz “Balikesir’e, Türkiye’yi doyuran il diyoruz. Temel gayemiz topragimizin bereketini artirarak refahi büyütmek, saglikli gidayi erisilebilir kilmak ve üreticilerimizin girdi maliyetlerini düsürmek. Kapsayici ve halkiyla bütünlesmis isler yapiyoruz. Sehrin ekonomisi, kirsalda yapilan üretimin islenerek bir sekilde ticarete dönüstürülmesiyle kalkiniyor. Bizim sanayimiz de tarima dayali. Evlatlarimiz, memleketlerinin topraklarinda ekmek kazanmaya devam etsin istiyoruz. Bu nedenle bir taraftan mahallelerimizin altyapisini iyilestirerek yasam kalitesini yükseltiyor diger yandan da sehrimizin üretim altyapisini güçlendiriyor, üreticimizin alin terinin hakkini kazanmasi için çabaliyoruz” diye konustu.
