Türkiye'de Kamunun Girisimlere Ortak Olmasi Ile Girisim Finansmaninda Devrim Yasaniyor

Fon bulucu platformu kurucusu Hakan Yildiz, Ankara Kalkinma Ajansi ile ortak gelistirdikleri proje ile girisimlerin yatirimcilarindan birinin de kamu oldugunu belirterek, “Türkiye’de girisim finansmaninda devrim yasaniyor. Kitle fonlamasi hem Türkiye’de paya dayali olarak hem de borca dayali olarak regüle edildi. 2021’de Türkiye’de 18 girisim bu sistemle finansmana erismeyi basardi” dedi.

Türkiye'de Kamunun Girisimlere Ortak Olmasi Ile Girisim Finansmaninda Devrim Yasaniyor
Ankara Kalkinma Ajansi (ANKARAKA) tarafindan, girisim ekosistemine katki saglamak, yeni fikirlerin hayat bulmasina imkan tanimak ve yeni projeleri hem yerli hem de uluslararasi yatirimcilarla bulusturma amaçlarini güden TechAnkara Dijital Proje Pazari Ticarilestirme Programini hayata geçirdi. Projenin Paya Dayali Kitle Fonlamasi Destegi asamasi kapsaminda, girisimcilerin ticarilesmesini veya ölçeklenmesini saglamak üzere ihtiyaç duyduklari finansman saglaniyor. Bu ise Sermaye Piyasasi Kurulu tarafindan yetkilendirilerek listeye alinmis bir kitle fonlama platformu üzerinden paylarinin bir kismi yatirimcilara arz edebilmeleri için destek verilerek saglaniyor. fonbulucu.com kurucusu Hakan Yildiz, bu kapsamda Türkiye’deki girisim finansmanin mevcut konumunu anlatarak, ANKARAKA ile girisimlerin nasil kamu ile bulusturuldugunu IHA muhabirine anlatti.

“Türkiye’de girisim finansmaninda devrim yasaniyor”

Yildiz, 2017 yilinda Sermaye Piyasasi Kurulu’nun yasasina birkaç madde ilavesi ile Türkiye’de girisim finansmaninin yeniden tanimlandigini belirterek, “2019 yilinda yayinlanan ikincil mevzuat 2021 yilinda yenilendi. Kitle fonlamasi hem Türkiye’de paya dayali olarak hem de borca dayali olarak regüle edildi. Dolayisiyla Türkiye’de girisim finansmaninda devrim yasaniyor. Dünya’da da kitle fonlamasini mevzuatina ekleyen 10 ülkeden biriz. Haliyle oldukça ileri bir seviyedeyiz. 2021 yilinda baslayan bu çalismalar neticesinde yili bitirmeden Türkiye’de 18 girisim bu sistemle finansmana erismeyi basardi. Bu sistem son derece güvenli, kolay, hizli ve teminatsiz sekilde girisimleri finansmana eristiriyor. Yil bitmeden olusturdugumuz sistemle 27 milyon liraya yakin bir tutari girisimcilere aktarmayi basardik” dedi.



“Ankara Kalkinma Ajansi’nin destek verdigi girisimler, 2021 son iki ayinda 4 taneydi ve bu destek ile 10 milyon lirayi asan bir fonlamanin girisimlere ulasmasi saglandi”

Yildiz, ANKARAKA ile ortak gelistirdikleri proje ile girisimlerin yatirimcilarindan birinin de kamu olduguna dikkati çekerek, “Hatta kamu-girisimci-üniversite-özel sektör ortakliginin çok güzel bir sekilde isledigini gördük. Ankara Kalkinma Ajansi’nin destek verdigi girisimler, 2021 yilinda 4 taneydi ve sadece 600 bin liralik finansman destegi ile 10 milyon lirayi asan bir fonlamanin girisimlere ulasmasi saglandi” diye konustu.



“Türkiye’de de istihdamin, üretimin, gelismenin girisimciler ile olacagina inaniyoruz”

Yildiz, 2021 yilinda dünyada 564 milyar dolarlik bir hacme ulasan kitle fonlamasi, 114 milyar dolarlik da bir gerçeklesme saglandigini ifade ederek, “Bunun karsiligi olarak da 300 bin yeni isin dogmasi gerçekten muazzam bir rakamdi. Türkiye’de de istihdamin, üretimin, gelismenin girisimciler ile olacagina inaniyoruz. Bu gelisme neticesinde de Türkiye’de, girisimlerin finansmana erismesi söz konusu olacak. Girisimlerin finansmanini bu sistemle yapmakla sermayenin tabana yayilmasi, yatirimciligin tabana yayilmasi, halkin da bu girisimlere ortak olmasi sayesinde aslinda beraber ürettigimiz, beraber istihdama destek verdigimiz bir yapida ortaya çikiyor” dedi.

“Türkiye’de 600 melek yatirimci varken su anda 800’e ulastirmayi basardik”

Girisimlerin finansmana ulasmasinin tek basina kitle fonlamasi sistemi ile mümkün olmasina karsin Türkiye’de girisim sermayesi yatirim fonlari ve melek yatirim aglarinin da bulundugunu hatirlatarak, “Biz de bunu es geçmedik ve bir girisim sermayesi yatirim fonu, bir de melek yatirim agi kurduk. 16 Temmuz’da girisim sermayesi yatirim fonumuzla ilgili lisansi aldik. Su anda girisim sermayesi yatirim fonumuza Ankara Kalkinma Ajansi, Hacettepe Teknokent ve birçok ulusal ve uluslararasi fon destek veriyor. Bu sayede girisimlerin finansmana erisimleri daha da kolaylasiyor. Ayni zamanda 2013’te Türkiye’de çikan melek yatirimcilikla ilgili yasaya ragmen maalesef melek yatirimcilik çok gelisememisti. Bunu gördük ve buna iliskin de bazi çözümler gelistirdik. Haziran ayinda melek yatirim agimizi kurduk ve Hazine ve Maliye Bakanligina akredite ettirdik. Türkiye’de toplam 600 melek yatirimci varken bir anda 800’e ulastirmayi basardik ve her gün artiyor. Bu hizla 2022 sonunda Avrupa’daki en büyük melek yatirimci agi olacagiz” ifadelerini kullandi.

"Girisimciler artik finansmana kolay, hizli, teminatsiz ve faizsiz erisirken yatirimcilar da girisimlere çok rahat bir sekilde yatirim yapabilecek"

Melek yatirim aglarinda su anda 209 melegin oldugunu dile getiren Yildiz, sunlari söyledi:

“Türkiye’nin en büyük melek yatirimci agi olmayi basardik. Tabii burada girisimlerin finansmana erisebilmesi ne kadar önemliyse onlarin dogru, hizli, teminatsiz ve faizsiz bir sekilde de erisimi önemli. Bu sistemin belki de en büyük katkisi devrim diye nitelendigimiz konusu iste bu. Girisimciler artik finansmana kolay, hizli, teminatsiz ve faizsiz erisirken yatirimcilar da girisimlere çok rahat bir sekilde yatirim yapabilecek. Sermaye Piyasasi Kurulu bu sistemi kurgularken Merkezi Kayit Kurulusu ve Takasbank’i da sistemin paydaslari yapti. Eger siz yatirim yapmak istiyorsaniz bir girisime, e-devlet dogrulamasi ile sisteme dahil olduktan sonra hiçbir sekilde imza, noter, ticari sicil islemleri olmadan o girisime yatirim yapabiliyorsunuz. Bu da kendi içerisinde son derece önemli bir inovasyon. Haliyle bürokrasinin neredeyse ortadan kaldirildigi bir sistemde girisimcilerle yatirimcilar çok güvenli bir sekilde bir araya gelebiliyor.”

“Bir platformda yatirim yapmak isteyen yatirimcilarimiz Sermaye Piyasasi Kurulu’ndan lisansli olup olmadigina muhakkak baksin. Zira yasal izinleri olmayan internet sitelerinde magduriyet yasayabilirler”

Ayrica Yildiz, Kitle Fonlama Sistemi’nin merkezinde platformlar bulundugunu ve bu platformlarin Türkiye’de faaliyete geçebilmek için Sermaye Piyasasi Kurulu’ndan lisans almak zorunda olduklarini vurgulayarak, “O yüzden özellikle yatirimcilarimizi buradan uyarmak istiyorum. Bir platformda bir girisime yatirim yapmak istediklerinde platformun Sermaye Piyasasi Kurulu’ndan lisansli olup olmadigina muhakkak baksin. SPK listeye alinan platformlari internet sitesinde yayinlamaktadir.” dedi.

Ankara Kalkinma Ajansi Yatirim Destek Ofisi Koordinatörü Erdem Koçoglu ise ANKARAKA’nin projesini söyle anlatti:

“TechAnkara Dijital Proje Pazari Ticarilestirme Programi kapsaminda üç baslikta destegimiz bulunmakta. Birincisi mentorluk destegi, ikincisi paya dayali kitle fonlamasi destegi, üçüncüsü de ürün dogrulama destegi. Bu kapsamda verdigimiz mentorluk destegi ile girisim basi 10 bin liraya kadar destek sagliyoruz. Ardindan ürün dogrulama destegi sagliyoruz. Orada da Tr-Test ile bir sözlesmemiz var. Testini yaptiran girisimlerimize 50 bin liraya kadar destek veriyoruz. Son olarak da kitle fonlama platformu asamasina geçiliyor. Burada da SPK tebligine göre gerekli lisansi almis olan fonbulucu ile çalisiyoruz. Kitle Fonlama Platformu’nda kampanyasi yayimlanan girisimlere 150 bin lira girisim sermayesi fonuna yatirim yaptigi takdirde ajans olarak biz de 50 bin lira destek saglayarak projeleri fonluyoruz. Bu sayede de girisimcilik ekosistemini gelistirmek amaciyla faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.”
Kaynak: İHA