FISKOBIRLIK'ten Findik Üreticilerine Zirai Don Uyarisi

Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi’nden (FISKOBIRLIK) findik üreticilerine zirai don tehlikesine karsi uyarilarda bulunuldu. Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliginin ardindan yasanan kar yagisina karsi FISKOBIRLIK’ten zirai don uyarisi yapildi.

FISKOBIRLIK'ten Findik Üreticilerine Zirai Don Uyarisi
Yapilan açiklamada, “Findikta don riskinin en fazla görüldügü aylar Ocak, Subat ve Mart aylaridir. Bu yil ocak ayi basinda sicakliklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bu durum bazi bölgelerde findikta erken uyanmayi tetikledi. Ancak geçtigimiz haftadan itibaren yasanan ani sicaklik düsüsleri ile birlikte orta ve yüksek kesimlerde kar yagisi görüldü.

Kis aylarinda çiçeklenen findik bitkisinde ortalama eksi 2 ila eksi 8 derecelerde hasar tehdidi ile karsi karsiya kaliyor. Hasarin etkisi yasanan sicaklik düsüsü ve süresine bagli olarak da degiskenlik gösteriyor. Bu nedenle yagan kar esasinda findik için faydali olarak görülse de sonrasinda yasanabilecek don olaylari rekolte üzerinde önemli bir tehdide neden oluyor. Bu noktada üreticilerimiz gerekli önlemleri alarak riski minimize edebilir’’ denildi.

Zirai dona karsi önlemler alinabilir

Findik üreticilerinin don riskine karsi alabilecegi önlemlere de yer verilen açiklamada üreticilerin tarim sigortasi yaptirmasi gerektigine dikkat çekildi. Findik üreticilerin don riskine karsi alabilecegi önlemler konusunda ise “Su donarken toprak yüzeyinin de isisini düsürür. Bunun önüne geçebilmek adina yagmurla sulama sistemiyle sulama yapilabilir. Topragin üzeri çesitli materyaller yardimiyla örtülerek isi kaybi engellenebilir. Çali-çirpi gibi sis ve duman veren çesitli yanici materyaller hakim rüzgar yönünde bahçelerin uygun yerlerinde yakilabilir. Findik bitkisinin soguga karsi daha duyarli olmasina yol açan fazla azotlu gübrelerin kullanimindan kaçinilabilir” bilgisi verildi.



Üreticilere sigorta uyarisi

Tarim Sigortalari Havuzu (TARSIM) kapsaminda ‘’Bitkisel Ürün Sigortasi’’ yaptirmasi gerektigi uyarisinda da bulunulan açiklamada, “Üreticilerimize sigorta kapsaminda danismanlik hizmeti de sagliyoruz. Sigorta yaptirilirken dikkat edilmesi gereken birçok parametre var. Bitkisel Ürün Sigortasi yaptirilirken, ürünün yetistirildigi bahçenin konumu, yükselti, ürünün çesidi, ürünün verimi, findik için ocak sayisi ve bahçenin yasi, son hasat tarihi gibi detaylara dikkat ediliyor. Yapilan sigorta islemi sirasinda, ilgili parametrelerden birine dahi dikkat edilmedigi ya da yanlis tercih edildigi takdirde üreticilerimiz maddi kayiplar yasayabilmekte. Bu durumun önüne geçmek ve üreticilerimize daha iyi hizmet saglayabilmek adina Fiskobirlik Sigorta ve 50 Kooperatifimizdeki personellerimiz araciligiyla üreticilerimize araliksiz destek vererek danismanlik hizmeti vermeyi sürdürüyoruz” denildi.

Ayrica, yapilan açiklamada, sigorta yaptirmak isteyen üreticilerin 2022 yili Çiftçi Kayit Sistemini yenilemeleri gerektigi uyarisinda bulunulurken, üreticilerin, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasi ile ilgili daha detayli bilgi almasi, basvuru islemleri ve sigorta kapsaminda 2022 yili degisiklikleri hakkinda haberdar olmalari amaciyla, bulunduklari bölgedeki en yakin FISKOBIRLIK Kooperatifine basvurmalarinin yeterli olacagi belirtildi.
Kaynak: İHA