Kazakistan'daki Protestolarda Can Kaybi 225'E Yükseldi

Kazakistan’da akaryakit zamlarina karsi baslayan ve siddet olaylarina dönen protestolarda can kaybinin 225’e yükseldigi bildirildi.

Kazakistan'daki Protestolarda Can Kaybi 225'E Yükseldi
Kazakistan’da akaryakita yapilan zammin ardindan baslayan protestolar hükümetin geri adim atmasina ragmen büyüyerek siddet olaylarina dönüsmüstü. Bassavcilik tarafindan yapilan açiklamada, protestolarda 19’u güvenlik gücü olmak üzere toplam 225 kisinin hayatini kaybettigi, 3 bin 393’ü güvenlik gücü olmak üzere toplam 4 bin 353 kisinin de yaralandigi belirtildi. Açiklamada, ölenlerin yarisinin silahli suçlular oldugu aktarilarak, OHAL sürecinde saglik kurumlarina 20 saldiri düzenlendigi ve bu saldirilarda 7 saglik görevlisinin yaralandigi ifade edildi.

Kazakistan’daki protestolar

Kazakistan’da 2 Ocak’ta Zhanaozen ve Aktau kentlerinde akaryakit fiyatlarina zam yapilmasina karsi halk sokaklara dökülmüs, protestolar 2 gün sonra Almati ve ülke genelindeki diger sehirlere yayilmisti. Hükümetin istifa etmesine ve zamlarin iptal edilmesine ragmen protestocular geri adim atmamis, gösteriler siddet olaylarina dönüsmüstü. Göstericilerin devlet kurumlarini hedef aldigi ülkede olaganüstü hal (OHAL) ilan edilmisti. Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, siddetin bastirilmasi için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kirgizistan ve Tacikistan’in üye oldugu Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütü’nden (KGAÖ) yardim istemisti. Örgüt, ülkedeki durumu istikrara kavusturmak için ülkeye 2 binden fazla baris gücü göndermisti. Tokayev, 11 Ocak’ta ise ülkede istikrarin yeniden saglandigini belirterek, baris gücü misyonunun sona erdigini duyurmustu.
Kaynak: İHA