Hekimoglu Ismail Hayatini Kaybetti

Hekimoglu Ismail ismiyle taninan, "Minyeli Abdullah" ve "Maznun" gibi kitaplarin yazari Ömer Okçu hayatini kaybetti.

Minyeli Abdullah ve Maznun kitaplariyla taninan ünlü yazar Hekimoglu Ismail hayata gözlerini yumdu. Asil adi Ömer Okçu olan yazar, bir süredir rahatsizligi sebebiyle tedavi görüyordu.

Hekimoglu Ismail kimdir?

Asil adi Ömer Okçu olup, yazilarinda kullandigi "Hekimoglu Ismail" müsteari dedesinin adidir. 1932’de Erzincan’da dogup, burada ilk ve orta ögrenimini bitirdikten sonra 1952’de Zirhli Birlikler Okulu’ndan mezun olmustur. Daha sonra astsubay olarak göreve basladigi Türk Silahli Kuvvetleri’nden 1972’de emekli olmustur. 2009 yili itibari ile 80 baskiyi geçen, bir dönem yasaklanip daha sonra serbest birakilan Minyeli Abdullah romanini 1967’te yazmis ve bu eser ile taninmistir. Gazetecilige haftalik Ittihad gazetesi ile baslayip 5 yil Yeni Asya Gazetesi’nde köse yazarligi yapan ve 1975’te Sur dergisini çikaran Okçu, Türdav’in ve Timas’in kuruculari arasindadir. Birçok dergi ve gazetede yazilar yazan Hekimoglu’nun 40’tan fazla eseri olup, yurt içi ve yurt disinda yüzlerce konferans vermistir. Kendisine Harran Üniversitesi tarafindan "Edebiyat Doktoru" unvani verilmistir.

Yazilari sebebiyle 1950’den itibaren çesitli zamanlarda hakkinda davalar açilmis, gözaltina alinmis, birkaç kere DGM’ye çikarilmis, 163. maddeden yargilanmis, 1992’de de Zaman’daki "Demek ki öyle..." baslikli yazisi sebebi ile TCK’nin 159. maddesini ihlal ettigi gerekçesiyle 1 sene mahkûmiyet cezasi alip, 72 gün hapis yatmistir. Askerlik hayatinda basladigi kep giyme aliskanligini birakmayarak çogunlukla kepiyle görüntülenen yazar, 1988’de basladigi Zaman Gazetesi’ndeki köse yazarligini uzun yillar sürdürmüstür. 3 Subat 2002’de Eyüp Sultan Camii’nde beyin kanamasi geçirmis, komadan kurtulup evine getirilmesinin ardindan 1 Mart 2002’de ikinci defa beyin kanamasi geçirmistir. Kendisine müdahale eden doktorlarin yüzde 5 yasama sansi vermesine karsin hayatta kalmis ancak vücudunun sol tarafi felç olmustur. 10 Haziran 2009’da mide ve bagirsak rahatsizligi nedeniyle yeniden hastaneye kaldirilan Okçu, yeni bir ameliyat geçirmistir.
Kaynak: İHA