Sinop'ta Tarimsal Sorunlar Ele Alindi

Sinop’ta ziraat odalari baskanlari bir araya gelerek tarimsal sorunlari ele aldi.

Sinop'ta Tarimsal Sorunlar Ele Alindi
Sinop Ziraat Odasinda gerçeklestirilen toplantiya Sinop Erfelek Ziraat Odasi Baskani Ali Koca, Gerze Ziraat Odasi Baskani Ahmet Tiryaki, Boyabat Ziraat Odasi Baskani Cemil Elmaci, Türkeli Ziraat Odasi Baskani Günay Özçelik, Duragan Ziraat Odasi Baskani Enver Yegin katildi.

Sinop Ziraat Odasi Baskani Yilmaz Özben’in baskanliginda yapilan toplantida görüsülen tarimsal sorunlarla ilgili bilgi verildi.

Özben, “Tarimsal girdilerde yapilan zamlara karsin destekler yetersiz kaldi. Kuraklik ve her yil yasadigimiz diger afetler dikkate alindiginda bu zamlarla birlikte 2022 yili tarim sektöründe zorlu geçecek. Bu duruma hükümet seyirci kalamaz. Çiftçimiz zaten gübre ve mazottaki yüksek artislar nedeniyle sonbahar ve kis ekimini yapamadi. Ekim yapanlar ise gübreyi yetersiz kullandi veya hiç kullanamadi. 2021 yilinin Eylül ayindan itibaren gübre fiyatlarindaki asiri yükselis beraberinde gübre kullaniminda azalmayi getirdi. Artan gübre fiyatlari dikkate alindiginda, 2021 yilinda hububatta dekara 20 lira, diger ürünlerde dekara 8 lira olan destek çok yetersiz kaldi. Gübre desteginin bazi ürünlerde gübre maliyetini karsilama orani yüzde 1’lere kadar düstü. Gübre destegi de anlamini yitirdi. Önemli bir tarimsal girdi olan gübrede, Aralik ayi itibariyle son 1 yilda, amonyum sülfat gübresi yüzde 437, üre gübresi yüzde 403, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oraninda artti. Gübre kullaniminin sürdürülebilir olmasi için gübre fiyatlarinin yarisinin devlet tarafindan destek olarak verilmesi saglanmalidir. 2022 yilinda yetersiz gübre kullaniminin ülkemize faturasi agir olur. Dövizdeki artis nedeniyle bazi tarim ilaçlari fiyatlarinda da yüzde 70’e varan oranlarda artislar yasandi. Geçen yila göre süt yemi yüzde 97,1, besi yemi yüzde 96,5 oraninda artti. Aralik ayinin 20’sinden sonra döviz kurunda görülen düsüslere bagli olarak pek çok gida ürününde ve tarimsal girdi fiyatlarinda beklenilen düsüs yasanmadi. Bu durumda gübre fiyatlarinda da kayda deger oranlarda indirim olmadi. Kimyasal gübreleri ucuza ithal ettikleri halde fiyatlarini daha pahaliya ithal eden firmalarla bir tutan ve bunun yaninda haksiz bir sekilde kâr marjlarini artiran ithalatçilar ve dagiticilar bulunuyor. Gübre piyasasinin istikrarsizligindan yaralanarak haksiz kazanç elde eden bu firmalarin ve dagiticilarin, Ticaret Bakanliginca denetlenerek piyasa fiyatlarinin düzenlenmesi açisindan gübre fiyatlarini maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri saglanmalidir" dedi.

Kaynak: İHA