AB, Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari 6 Ay Daha Uzatti

Avrupa Birligi (AB) Rusya’ya uyguladigi ekonomik yaptirimlari 6 ay daha uzattigini duyurdu.

AB Konseyi tarafindan yapilan açiklamada, AB’nin Rusya’ya uyguladigi ekonomik yaptirimlari 6 ay daha uzattigini duyurularak, “Konsey bugün, hali hazirda Rusya’nin belirli ekonomik sektörlerini hedefleyen kisitlayici önlemleri 31 Temmuz 2022’ye kadar alti ay uzatmaya karar verdi. Konsey karari, Minsk anlasmalarinin uygulanma durumuna iliskin en son degerlendirmeyi takip ediyor’’ ifadeleri kullanildi.

Kararin arka planina iliskin olarak verilen bilgide, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik tutumuna atif yapildi. Açiklamada, “Rusya’nin Ukrayna’daki durumu istikrarsizlastiran eylemlerine yanit olarak ilk olarak 31 Temmuz 2014’te uygulamaya konulan yaptirimlar, belirli Rus bankalari ve sirketlerinin AB birincil ve ikincil sermaye piyasalarina erisimini sinirlandiriyor ve Rus finans kurumlarina yönelik mali yardim ve aracilik biçimlerini yasakliyor’’ denildi.

Açiklamada, ‘’Yaptirimlar ayrica savunmayla ilgili tüm malzemelerin dogrudan veya dolayli ithalatini, ihracatini veya transferini yasaklamakta ve Rusya’da askeri kullanim veya askeri son kullanicilar için yasak getirmektedir. Yaptirimlar, Rusya’nin petrol üretimi ve arama gibi Rus enerji sektöründe kullanilabilecek belirli hassas teknolojilere erisimini daha da kisitliyor’’ ifadelerin kullanilarak, Rusya ile AB arasindaki ekonomik iliskilerde kisitlamalarin ayni sekilde en az 6 ay sürecegi bildirildi.

Kaynak: İHA