Seçer Açiklamasi '2 Yil Içinde Banka Borcu Kullanmadan 1 Milyar 40 Milyon Liralik Borç Ödedik'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, borçlanma talebine meclisten onay alamadiklarini, bu nedenle mahkemeye gittiklerini belirterek, 2 yilda banka borcu kullanmadan eski döneme ait sadece Büyüksehir Belediyesi için 1 milyar 40 milyon liralik borç ödediklerini söyledi. Belediyeye yeni araçlar aldiklarini da söyleyen Seçer, “20 itfaiye araci, 10 cenaze nakil araci, 2 ambulans, 56 kamyonet ve 2 forklift olmak üzere toplam 90 yeni araci filomuza dahil ettik” dedi.

Seçer Açiklamasi '2 Yil Içinde Banka Borcu Kullanmadan 1 Milyar 40 Milyon Liralik Borç Ödedik'
İçel Büyüksehir Belediyesinin 2022 yili Ocak Ayi Meclis Toplantisinin 1. Birlesimi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda yapildi.

“Bu gider artirici bir teklif. Benim bütçemde böyle bir kalem yok”

Meclis toplantisinin baslangicinda, Cumhur Ittifakina mensup meclis üyeleri tarafindan sunulan Çiftçi Kayit Sistemine kayitli çiftçilerin tarimsal amaçli kullandiklari elektrik tüketiminin Büyüksehir Belediyesi tarafindan karsilanmasina yönelik önergenin gündeme alinmasi konusu görüsüldü. Baskan Seçer, “Çok degerli, çok önemli bir önerge. Gerçekten tarimda çok önemli sikintilarin yasandigi bir dönemden geçiyoruz. Tarimsal girdi fiyatlari çok yüksek. Çok önemli destek kalemleri Tarim Bakanliginin bünyesindedir. Yetki ve sorumluluk ondadir” dedi.

Çiftçinin tarim kaynakli elektrik borcunun ödenmesi noktasinda destek vermesi gereken kurumun Tarim ve Orman Bakanligi oldugunu yineleyen Seçer, sunlari söyledi:

“Tarim Kanununun 21. maddesinde ‘yilin gayrisafi milli hasilasinin yüzde 1’inden düsük olmamak kaydiyla çiftçiler ya da tarim desteklenir’ diye bir amir hüküm vardir. Önemli bir maddedir. Yaklasik olarak döviz kuruna göre Türkiye’nin 700 ila 800 milyar dolar civarinda bir gayrisafi milli hasilasi vardir. Dolar kurunun TL karsisinda yüksek oldugunu kabul edersek 7,5-8 milyar dolar hükümetin tarima destek olmasi gerekir. Bunun da parasal karsiligi su andaki dolar kuru ile yaklasik 100 milyar liralik bir destek paketinin olmasi lazim. Oysa hepimiz de biliyoruz ki; gayrisafi milli hasilamizin tarim destekleri 0,5-0,4, maksimum 0,6 düzeyinde kalir. Bence bu önergenin bakanliga gitmesi lazim ki, kanundan aldigi yetkiyi tam olarak kullanip tarim elektrigi faturasini ödeyemeyen çiftçilerimize destek olsun. Ikincisi; bu siyasi bir önerge, yani bunun teknik bir karsiligi yok. Biz her yil bütçe yapariz. Bütçe de burada onaylanir. Tarim Dairemiz var. Tarim Dairemize bir bütçe koyariz. Desteklerimizi siralariz. Bütçe onaylandiktan sonra hatta bütçe meclise geldigi zaman dahi idarenin verdigi bütçe teklifine iliskin gelir azaltici ya da gider artirici bir teklifte bulunamaz meclis. Bu gider artirici bir teklif. Benim bütçemde böyle bir kalem yok.”

“Tarimda da birçok belediyemize örnek olabilecek derecede degerli projeler yapiyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinin tarim ve hayvanciliga verdigi önemli projeleri siralayan Seçer, “Tarimda da birçok belediyemize örnek olabilecek derecede degerli, önemli projeler yapiyoruz. Biz görevimizi yapiyoruz. Geçtigimiz günlerde ekmek fiyatlari artti diye burada bir gündem olustu. Orada un fiyatlarindan dem vuruldu. ‘TMO yüzde 50 indirimli un satiyor. Bu iyi bir uygulamadir’ dedim. Demek ki, biz hükümetin iyi uygulamalarina iyi diyoruz, tesekkür ediyoruz ama eksik kalan ‘Tarim Kanununa Tarim Bakanligi tam olarak uysun’ önerimizi de iyi niyetli önerilerimiz olarak kabul edin. Bu önerge de çok iyi niyetli bir önerge. Burada üreticilerin sesi oldugu için grup sözcümüze çok tesekkür ediyorum. Eger bir konuda bir siyasetçi, bir meclis üyesi destek istiyorsa gerçekten orada bir sorun var demektir” diye konustu.

Seçer, verilen önergenin Meclis Yönetmeligine uymadigini dile getirdi.

“Demokrasilerde basin olmazsa olmazdir ve çok degerli bir yönetim organidir”

Seçer, 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Gününü de kutlayarak, “Demokrasilerde basin olmazsa olmazdir ve çok degerli bir yönetim organidir. Parlamenter sistemde kuvvetler ayriligi prensibi ön plandadir ve basin dördüncü güç olarak anilir. Yasama, yürütme ve yargi ama bunun yaninda bütün bunlari denetleyen bir de medya vardir. Haklari ve sorumluluklari önemlidir, çünkü önemli bir is yapiyorlar. Basin objektif, tarafsiz ve bagimsiz olmalidir. Kamu görevi yaptiklarinin farkinda olan, bu sorumlulukla hareket eden tüm gazetecilerin; kentimizin ve ülkemizin gelisimi için katkilarini sürdürecegine cani yürekten inaniyorum. Basin çalisanlarinin haklarini düzenleyen yasanin yürürlüge girmesinin yil dönümü olan 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Gününü kutluyor, camiaya basarilar diliyorum” ifadelerini kullandi.

Seçer, borçlanma talebiyle ilgili süreci anlatti

Baskan Seçer, tarafina borçlanma yetkisi verilmemesi üzerine yerel mahkemeye gittiklerini ve daha sonrasinda yasanan süreci hatirlatti. Bölge Idare Mahkemesinin karari 17 Aralik 2021’de oy birligi ile verdigini ve yürütmeyi durdurma kararina itirazi reddettigini belirten Seçer, “2021 yili içerisinde bütçeden kaynakli borçlanma miktari 265 milyon lira idi. Biz bunun mevzuat geregi 193 milyon lirasini borçlanabilecektik meclis karariyla. Daha üst kismi Bakanlik onayina tabiydi. Biz bunu 22 Aralik’ta meclise tasidik ve buradan Cumhur Ittifaki üyelerinin çekimser kalmasi ve diger meclis üyelerimizin de mahkeme kararinin uygulanmasi lehine oy kullanmasi neticesinde isleme girmis oldu. Yani ben İçel Büyüksehir Belediye Baskani olarak borçlanma yetkisi aldim. O gün de söyledim, yilin bitimine 9 gün kala o ekonomik konjonktürde bu parayi rahat kullanamayacagimizi biliyordum. 27 milyon lira temlik karsiligi Hazine Bakanligindan temlik alarak kullanma imkani oldu belediyemizin ve banka ile yaptigimiz protokolde de faizlerin makul düzeylere gelmesi durumunda tekrar bir sözlesme yapma kaydiyla biz belediye olarak bu parayi kullandik. Yani müflis tüccar gibi tefeci faizi ile ‘yüzde kaçtan olursa olsun yeter ki para verin’ demedik” seklinde konustu.

Iki yil içerisinde banka borçlarini kullanmadan eski döneme ait sadece Büyüksehir Belediyesi için 1 milyar 40 milyon lira borç ödediklerini anlatan Seçer, “Bu 2 yil içerisinde biz bu banka borçlarini kullanmadan da eski döneme ait 31 Aralik 2021 tarihi itibariyle söylüyorum, sadece Büyüksehir Belediyesinin, MESKI’yi katmiyorum bunun içine 1 milyar 40 milyon lira da borç ödedik. Eski dönemin 1 milyar 40 milyon borcunu, yönetime geldigim tarihten itibaren, 2022 yilbasina kadar bana ödeten Meclis’in borçlanma konusunda da ayni devlette devamlilik esas deyip, geçen dönem 352 milyon dolar borçlanma yetkisi verdigi yönetime uygun gördügü davranisi Büyüksehir Belediye Baskanina, Vahap Seçer’e de yapmasini beklerdik açikçasi. Biliyorsunuz su anda en iyimser faiz oranlari yüzde 35 seviyelerinde. Bu da bizi ziyadesiyle yoracak ekonomik kosullar diye düsünüyorum” dedi.



“Toplam 90 yeni araci filomuza dahil ettik”

Baskan Seçer, Büyüksehir Belediyesinin çesitli hizmet alanlarinda kullanilmak üzere bünyesine araçlar alindigini ifade ederek, “Genelde belediyeler kiralik araç kullaniyor. Yönetime geldigimizde kiralik araçlarimiz da vardi, kurumun kendine ait araçlari da vardi ama sunu gördük; zaman içerisinde ekonomik kosullar, finans durumumuz, bütçemiz elverdigi ölçüsünde önemli araçlari tabi fizibilitesini yapip, belediyenin araci olarak almanin daha uygun oldugunu düsündük. Son yaptigimiz alimlarda da 20 itfaiye araci, 10 cenaze nakil araci, 2 ambulans, 56 kamyonet ve 2 forklift olmak üzere toplam 90 yeni araci araç filomuza dahil ettik. Su anda araçlarimiz parkimizda sigorta ve plaka islemleri yapiliyor, bu islemleri tamamlananlar da hizmete sunuluyor” ifadelerini kullandi.

Seçer, ayrica Itfaiye Dairesi’ne 4 adet snorkel araç da alacaklarini belirterek, “Bunun sistemi merdivenli degil, daha farkli teknoloji ile kivrimli bir sekilde, 60 metre üzeri binalara müdahale edebilecek özelliklere sahip snorkel araçlar için 4 tane ihtiyacimiz var. Bunlarin da alim çalismalarini baslatti arkadaslarimiz, çünkü çok yüksek binalar insa ediyoruz İçel’de. Itfaiye araçlari yönünden eksigimizi giderme, ihtiyacimizi anlatma adina bunlari sizlere açiklamak zorunda kaldim” diye konustu.



Baskan Seçer, Göçmen’deki katli kavsak yapimina iliskin konustu

Önemli ulasim projelerinden birisi olan Okan Merzeci Bulvariyla Nevit Kodalli Caddesi 26. Cadde kesisimi Göçmen’deki katli kavsak yapiminin 8 Ocak Cumartesi günü basladigini söyleyen Seçer, “Kurumlar özel sektör gibi degil. Biz belediyeyiz, belirli yetki ve sorumluluklarimiz var, yasalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Bunun projesi, deplasesi, diger kurumlarla ortaya çikan aksakliklar, ihale süreci, ihaleye itirazlar zaman kaybi. ‘Haydi basliyoruz’ dedik. Kasim’in 20’si gibi konustuk, deplase çalismalari bitecek. Piyasalar aldi basini gitti, demir fiyatlari, çimento fiyatlari. Basladik, baslayacagiz, istem disi elimizde olmayan nedenlerle bu tarihleri bekledik. Yoksa bizim planlamamiz 20 Kasim’di ama tekrar söylüyorum; belediyemizin elinde olmayan sebeplerden dolayi gecikmek zorunda oldugu bir imalat oldu Göçmen’deki katli kavsak insaati” dedi.

Göçmen’deki katli kavsaga iliskin teknik detaylari da paylasan Seçer, “Buraya 2 bin 107 ton demir, 21 bin 300 ton sicak asfalt ile diger temel malzemelerin kullanilacagi projemizin kapali alanlarinin uzunluklari da 86 metre. Battik, kapali alan 86 metre, genisligi ise kapali alanin 16 metre olacak. Dogudan batiya 755 metre batacak, üstü kuzeyden güneye de 450 metrelik bir güzergah olacak. Bu katli kavsagin önemli bir özelligi var; bisiklet yolu projesi ile entegreli. 26. Cadde bisiklet yolunu yeni yaptik. 17. Cadde yeni 4. Çevre Yolunun bisiklet yolunu yeni yaptik. Stadyuma kadar gidebilecek. Oradan 34’e inebilecek, Mimar Sinan’a gidecek, hastane bölgesine gidecek. Yine Göçmen Kavsagindan güneye indigin zaman GMK Bulvarina, sahile bisiklet 18 kilometrelik bisiklet yoluna kadar ulasacak. Zaten biliyorsunuz bütün yeni imalatlarimizda biz bisiklet yolunu mutlaka ölçümleri, metrajlari müsait oldugu sürece de veriyoruz” diye konustu.



“Köprülü kavsak yapimina devam edecegiz”

2. Çevre Yolu trafigini transit hale getirmeyi amaçladiklarini belirten Seçer, “Köprülü kavsak yapimina devam edecegiz. Yine 34. Cadde 2. Çevre Yolu kesisimi su anda Sayapark Alisveris Merkezinin oldugu bölge; oranin proje çalismalari tramvay projesi ile beraber çalisiliyor. Hazir olan Hal Katli Kavsagi var. Her an girebiliriz. Yetisebilirsek Sayapark’in oldugu bölgeye, yoksa Hal Katli Kavsagina, yoksa sira degistirmek zorunda kalacagiz. Bizim her biten imalatin ardindan yeni imalatlarimiz baslayacak. Ancak buradan bir kez daha uyarma ihtiyaci duyuyorum, Karayollarinin uhdesinde olan Akbelen Mezarligi Kavsagi’nin da bir an önce hizmete açilmasi gerekiyor. Buradan Cumhur Ittifakina mensup meclis üyesi arkadaslarima da duyurumdur; Karayollarinin Akbelen Katli Kavsak insaatini yapmasi konusunda kendilerinin de israrci olmalarini istiyorum” dedi.



“Alternatif güzergahlari olusturduk”

Seçer, Sevgi Katli Kavsagini 87 günde bitirdiklerini, Göçmen’deki katli kavsak çalismalarini daha kisa sürede bitirme hedeflerinin oldugunu söyleyerek, “Etrafa, vatandaslarimiza rahatsizlik vermek istemiyoruz. Trafik akisi ile ilgili de alternatif güzergahlari olusturduk. Ayni güzergah üzerinden geçen 24, 28, 34, 38, 48, 69 numarali otobüs hatlarimizin da güzergahlari degismistir. Vatandaslarimiz tüm alternatif güzergahlarla iliskin bilgileri Teksin üzerinden alabilir. Vatandaslarimiza verdigimiz rahatsizlik için tekrar üzüntülü oldugumu ifade edeyim, ancak bu yatirimlarin yapilmasi lazim. Vatandaslarimizla birbirimize karsilikli hosgörü ve anlayis içerisinde olmamiz lazim. Is birligi yaparsak, el birligi yaparsak birbirimize anlayis ve hosgörü ile yaklasirsak üstesinden gelemeyecegimiz hiçbir sorun olmadigini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA