OMÜ'nün 'Iklim Için Is Birligi Ve Yesil Mutabakat Çalistayi' Çiktilari Raporlastirildi

Iklim ve çevreye dair problemlerle etkin mücadele etme ve bu zorluklara yönelik çözümler üretmek amaciyla Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunlari Arastirma ve Uygulama Merkezince (ÇEVSAM) organize edilen ve 2 gün süren “Iklim için Is Birligi ve Yesil Mutabakat Çalistayi”, ikinci günkü oturumlarla noktalanirken risklere karsi kalici ve sürdürülebilir çözüm önerilerini kapsayan çiktilar raporlastirildi.

OMÜ'nün 'Iklim Için Is Birligi Ve Yesil Mutabakat Çalistayi' Çiktilari Raporlastirildi


Çalistayin son gününde yapilan oturumlara; Samsun Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Ömer Bolat ve Samsun Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Ali Tülümen, akademisyenler, ilgili kurum ve kurulus temsilcileri ve ögrenciler katildi.



“Yesil ve döngüsel ekonomi aslinda bir kazan-kazan modeli”

Çalistayin ikinci günü, OMÜ ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardali’nin açilis konusmasi ve ‘‘Yesil ve Döngüsel Ekonomi’’ konulu sunumu ile basladi.

Konusmasinda atiklari degerli ve geri dönüstürülen kaynak olarak kullanan yesil ve döngüsel ekonominin aslinda bir kazan-kazan modeli oldugunu vurgulayan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Ardali “Bu modelin ilkelerini içsellestirmemiz ve yasam biçimi hâline getirmeliyiz zira atiklari atma konforumuz ve lüksümüz yok. Yasadigimiz yüzyildaki afetler, çevre sorunlari, kurakliklar, anormal iklim degisiklikleri en büyük küresel riskler olarak karsimizda duruyor. Bizler de düzenledigimiz bu çalistayla maruz kaldigimiz tehlikeleri bütün boyutlariyla analiz edip bu yöndeki alinmasi gereken önlemler ile çözüm yollari ve iyi uygulama örneklerini degerlendirdik” dedi.



Çalistay, çok yönlü oturumlarla devam etti

Çalistayin ikinci günündeki birinci oturum; Doç. Dr. Meral Demirtas’in ‘‘Iklim Degisikligi ile Mücadele’’, Prof. Dr. Cevdet Yilmaz’in ‘‘Dogal Afetler Sonucu Ortaya Çikan Zararlarin Katlanarak Artmasinda Insanlarin Içinde Yasadiklari Cografyadan Habersiz Olmalarinin Rolü ve Önemi’’, Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci’nin ‘‘Sifir Atik ve Üniversite-Kent Is Birligi Uygulamalari’’, Prof. Dr. Okan Tarik Komesli’nin ‘‘Iklim Degisikligi Uyum Süreci ve Avrupa Yesil Mutabakati Kapsaminda Türkiye’’ ve Prof. Dr. Sule Orman’in ‘‘Sürdürülebilir Tarim’’ konulu sunumlariyla zenginlesti. Öte yandan OMÜ Vakfi Kolejinin minik ögrencileri tarafindan hazirlanan iklim degisikligi temali gösteri ise çalistaya renk katti.

Çalistayin ikinci oturumu; Türkiye Bilisim Derneginden Dr. Aydin Kolat’in ‘‘Avrupa Yesil Mutabakat Türkiye’de Yansimalari’’, Prof. Dr. Feryal Akbal’in ‘‘Iklim Degisikliginin Etkileri’’, Samsun Büyüksehir Belediyesinden Kadir Gürkan’in ‘‘Akilli Ulasim’’ sunumlari ile Türkiye’de çevre koruma farkindaligi faaliyetlerinde etkin olan stilist Elif Kiliç’in atiklardan tasarladigi kiyafetlerle olusturdugu farkindalik çalismasi sunumu ile tamamlandi.

Ikinci oturumun ardindan ise akademisyenler, paydaslar ve ögrencilerden olusan 8 ayri çalisma grubu olusturuldu. Bu gruplardan 7’sinde beyin firtinasi yoluyla “Sinirda Karbon Düzenlemeleri”, “Yesil ve Döngüsel Ekonomi”, “Temiz, Ekonomik ve Güvenli Enerji Arzi”, “Sürdürülebilir Tarim”, “Sürdürülebilir Akilli Ulasim”, “Iklim Degisikligi ile Mücadele”, “Avrupa Yesil Mutabakati Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Faaliyetleri-Yesil Girisim” basliklari ele alinirken, diger grup “Iklim Degisikligi Farkindaligi”na dair ögrenci çalistayini gerçeklestirdi.

Farkli kurumlar çalistaya katki sundu

Samsun Büyüksehir Belediyesi, Samsun Üniversitesi (SAMÜ), Samsun Çevre, Sehircilik ve iklim Degisimi Il Müdürlügü, Türkiye Bilisim Dernegi, kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslarindan da katilimcilar, akademisyenler ve ögrenciler de çalistaya katki sundu.

Tüm çalistay gruplarindan elde edilen çiktilar ve çözüm önerileri çalistay sonunda grup sözcüleri tarafindan katilimcilara sunuldu. Çalistayin kapanis konusmasinda ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardali, “Iklim için Isbirligi ve Yesil Mutabakat Çalistayi”na emek veren herkese sükranlarini iletti.

“Çalistay çiktilarindan hareketle uygulamalarin hayata geçirilmesinde ivme kazanmamiz gerekiyor”

Konusmasinda Samsun’da baslatilan bu hareketin tüm Türkiye’de yayilmasi gerektiginin altini çizen ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Ardali “Çevrenin restorasyonu ile iklim degisimi farkindaligi olusturulmasi ve iklim degisikligine uyum için acil eylem planlarinin olusturulmasi aciliyet arz ediyor. Eger bu sekilde tüketmeye devam edip aliskanliklarimizi degistirmezsek yarin yiyecek gida, içecek su, soluyacak hava yani yasayacak bir dünya kalmayacak. Ayrica bu hususlar multidisipliner bir yaklasimla ele alinmali. Zaten çalistayimiza her bilim dalindan katkilar oldu. Çalistay çiktilarini kitapçik olarak yayimlayarak diger paydaslarla paylasacagiz. Tüm paydaslar ve üniversiteler; is ve güç birligiyle bu konularda devamliliginin saglanmasina katkida bulunmali. Çalistay çiktilarindan hareketle uygulamalarin hayata geçirilmesinde ivme kazanmamiz gerekiyor” degerlendirmesinde bulundu.

Çalistaya bilgi ve birikimleriyle katkida bulunup emek veren katilimcilara OMÜ aromatik bahçelerinden hazirlanan hediyeler takdim edildi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) 6 Ocak 2021 Persembe günü baslayan “Iklim için Is Birligi ve Yesil Mutabakat Çalistayi”nin açilis törenine; AK Parti Çevre ve Kültürden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Samsun Milletvekili Çigdem Karaaslan, Ticaret Bakanligi Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Bassavcisi Mehmet Sabri Kiliç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Fehmi Yazici ile Prof. Dr. Cengiz Batuk, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, AK Parti Il Baskani Avukat Ersan Aksu, ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardali, akademisyenler, ilgili kurum ve kurulus temsilcileri ve ögrenciler katilmisti.
Kaynak: İHA