Nesli Tükenmeyen Meslek Anahtarcilik Ve Çilingirlik

Temeli yaklasik 2 bin yil öncesinde ki Misirlilara dayanan ve tarihin en eski mesleklerinden biri olan anahtarcilik ve çilingirlik, tarihin tozlu sayfalarina karisan mesleklerin aksine yeniçaga ayak uydurarak devam ediyor.

Nesli Tükenmeyen Meslek Anahtarcilik Ve Çilingirlik
Ilk olarak kapi köçeginin kilidini açmak için kullanilan ve isin bilirkisisi olan anahtarcilik ve çilingirlik meslegi eskiden beri süregelen en önemli mesleklerden biri. Gelisen teknolojinin etkisiyle kaybolmayan anahtarcilik ve çilingirlik meslegi uzun yillardir devamliligini korumasiyla birlikte meslegi icra edenler tarafindan nesli bitmeyen meslek olarak adlandiriliyor.

Anahtarci kelime anlamiyla islenmeyen kapi, kasa, oto, masa, dolap gibi esyalarin kilitlerini açma, kilide ve anahtar numunesine göre anahtar, kilit montaji, kilit bakim ve onarim islerini yapan kisi olarak tanimlaniyor. Beraberinde çok yönlü islerin yapiminda görülen anahtarcilik ve çilingirlik meslegi; örnek anahtara “Chip” kontrolü, anahtar kopyasini çikarma, anahtar yapim esnasinda olusan çapaklari alma, anahtar kodlama, maymuncuk hazirlama, kilit açma tutanagi, kilit açma, kilide anahtar yapma, kilit tamir ve bakimlari, kilit sifrelerini degistirme, kilide barel takma, emniyet sistemi takma ve gerekli durumlarda ise bilirkisilik yapma gibi birçok detayi olan bir is kolu olarak sürdürülmeye devam ediyor.

Bu meslege 1983’lü yillarda baslayan esnaf Turan Yildirim meslegi oglu Furkan Yildirim’a ögrettigini belirterek, “Nesilden nesile bu isi aktariyoruz, isi devam ettirecek elemen yetistiriyoruz. Oglum ögrendikten sonra ben artik isi biraktim. Bu dükkanda oglumun, ben arada ugruyorum.” ifadelerini kullandi.

Çelik kapi dâhil tüm kapi anahtarlarini yenilediklerini söyleyen Yildirim tüm bu kapilar için çilingirlik hizmeti de verdiklerinin altini çizdi.

Söz konusu meslek günümüzde Meslek Yüksekokullarinda “Makine Teknolojisi” alaninda anahtarcilik ve çilingircilik dalinda egitimleri verilen bir meslek kolu haline gelmis durumda. Meslege baslamak için öncelikle çiraklik egitim sürecinden geçmek gerekiyor. En az ortaokul mezunu olanlar çiraklik egitimi alabiliyor. Bir isyeri kurmak veya çirak olarak bu meslekte çalismak için ise çiraklik sözlesmesinin imzalanmasi gerekiyor.
Kaynak: İHA