'Suveyda' Filminin Galasi Kayseri'de Yapildi

Harf devrimi sonrasi hafiz olmakta zorlanan çocugun hikayesini anlatan "Suveyda" filminin galasi, çekimlerin gerçeklestirildigi Kayseri'de yapildi.

Bir AVM'nin sinema salonunda düzenlenen galaya sanat dünyasindan isimlerin yani sira filmin yönetmeni, yapimcisi, oyuncular ve çok sayida sanatsever katildi.

Yönetmen Mesut Uçakan, AA muhabirine, filmi Kayseri'de çektiklerini, yerel yönetimlerin kendilerine destek verdigini ve bu yüzden galayi bu kentte yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Bunun kültürel açidan önemli oldugunu belirten Uçakan, Anadolu'nun bir meselesini filmde anlattiklarini dile getirdi.

Uçakan, filmin senaryosuyla ilgili sunlari kaydetti:

"Suveyda filmi, 1930'lu yillarda harf devrimi sonrasi hafiz olmaya çalisan 11 yasindaki ergen bir çocugun sikintilari, dramlari ve çileleri üzerine kurulu. Bunu beyaz bir güvercinle kurdugu dostluk çerçevesinde, kus dili ögrenme çabalari çerçevesinde anlatmaya çalisiyoruz. Metanetli bir döneme dokunuyoruz. Ilk defa Türk sinema tarihinde harf devrimine uzaniyoruz. O dönemde bunun millete verdigi sikintilari, acilari ve bir kimlik savasini nispeten gündeme getirmeye çalisiyoruz. Gençlik bunlardan haberdar olsun derdindeyiz. O dokunulmayanlara biraz dokunulup konusulsun artik derdindeyiz. Bunu çok popülist ve para kazanalim diye yapmadik. Hiçbir filmimde böyle bir niyet gütmem. Yakin tarihimize dikkat çekilsin diye yaptik. Bundan sonrasinda seyirci ne diyecek onu görecegiz."

- Filmin konusu

Film, hafiz olmak isteyen Hadim'in ögrenme aski, azmi, umudu, hayalleri ve Süleyman Peygamber gibi kus dili ögrenme çabalarini konu aliyor.

Yönetmen ve yapimciligini Mesut Uçakan'in yaptigi, senaryosunu Hasan Yilmaz'in kaleme aldigi filmin görüntü yönetmenligini Durmus Sorgut, genel koordinatörlügünü Gönül Moroglu, yapim danismanligini da Mustafa Karadeniz üstlendi.

Basrol oyuncusu 11 yasindaki Necip Fazil Belge, "Hadim"in ögrenme askini, beyaz bir güvercinle kurdugu muhabbeti ve kus dili ögrenme çabalarini canlandiriyor.

"Tigli Hoca" karakterini tiyatro ve dizi oyuncusu Fatih Küçük, köyün imami "Macid"i tecrübeli oyuncu Yusuf Duru'nun oynadigi yapimda Mehmet Kefli, Sila Naz Akça, Seda Kement Aydin, Kivilcim Kaya, Hülya Akyol, Sezai Yesilyurt, Mehmet Fatih Yildiz, Burhan Vural ve Ahmet Sahin de rol aliyor.

Yakin zamanda hayatini kaybeden karakter oyuncularindan Fikri Solmaz "Kusçu", Suat Keskin ise "Bosnali Ramiz" karakteriyle izleyici karsisina çikiyor.

Suveyda filmiyle 15 yilin ardindan sinemaseverlerin karsisina çikan ödüllü yönetmen Mesut Uçakan, "Reis Bey", "Kavanozdaki Adam", "Kelebekler Sonsuza Uçar", "Yalniz Degilsiniz", "Anka Kusu" ve "Sevda Kusun Kanadinda" gibi filmleriyle taniniyor.

Kaynak: AA