ABD Adalet Bakanligi, Tartismali Kürtaj Yasasi Nedeniyle Teksas'a Dava Açti

ABD Adalet Bakanligi, hamilelerin 6'nci haftadan sonra kürtaj olmasini yasaklayan tartismali yasa nedeniyle Teksas eyaletine dava açti.

Teksas'ta Federal Mahkemede açilan davada, eyalette 1 Eylül'de yürürlüge giren kürtaj yasasinin anayasaya aykiri oldugu belirtilerek hakimden "Teksas eyaletinin ihlal ettigi haklari korumasi" talep edildi.

Adalet Bakanligi, yasanin kadinlarin anayasal haklarini haksiz biçimde ihlal ettigini ve federal yasalarin eyalet yasalarindan üstün olduguna iliskin ABD Anayasasi ilkesine aykiri oldugunu kaydetti.

Dava dosyasinda, baska eyaletlerin de "vatandaslarin anayasal haklarini ihlal eden benzer yasalar çikartmalarindan" endise duyuldugu vurgulandi.

Teksas'ta 1 Eylül'de yürürlüge giren yasayla, hamileligin doktorlarin bebegin kalp atisini duyabildigi 6'inci haftasindan sonra kürtaj yasaklanmisti.

ABD'de mahkemeler, baska eyaletlerde benzer yasalarin uygulanmasina engel olsalar da hukukçular Teksas'taki yasanin uygulamayi savcilar yerine sahislara birakmasiyla digerlerinden ayrildiginin altini çiziyor.

Buna göre, yasa kürtaj kliniklerinin yani sira 6 haftadan sonra kürtaj olan kadinlara ve onlara yardim eden, kürtaj için maddi destek saglayan ya da klinigine götüren kisilere, sahislarin dava açmasina ve en az 10 bin dolar tazminat almasina olanak sagliyor.

Yasa, ABD Yüksek Mahkemesi'nin eyaletlerin ceninin yasayabildiginin kesinlestigi 22-24 haftadan önce kürtajin yasaklanamayacagina dair önceki kararlari ile çelistigi ve kadinlarin 6 haftadan önce hamile olduklarini ögrenmelerinin mümkün olmadigi gerekçesiyle elestiriliyor.

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas'ta mayista kabul edilen yasanin 1 Eylül'de yürürlüge girmesinin engellenmesi için yapilan basvuru üzerine harekete geçmemisti.

Bunun üzerine ABD Baskani Joe Biden, Yüksek Mahkeme'yi elestirerek mahkemenin bu tür bir kürtaj yasagina geçit vermesinin "kadinlarin anayasal haklarina büyük bir saldiri" oldugunu belirtmisti.

Kaynak: AA