KKTC Makamlarindan, Rum Kesiminde Atatürk'ün Anlatildigi Kitabin Sayfasinin Yirtilmasi Ve Toplatilmasi Kararina Tepki

Disisleri Bakanligi: 'Rum kesimde orta egitimde kullanilan bir kitapta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümün yer aldigi sayfanin önce yirtilmasina; ardindan da kitabin 'uygunsuz' degerlendirilerek tümden toplatilmasina iliskin Rum Egitim Bakanligi tarafindan verilen karari siddetle kiniyoruz' Milli Egitim ve Kültür Bakani Olgun Amcaoglu: 'Atatürk'ü kitaplardan, sayfalardan silebilirler ama yüce Türk ulusunun, dünyaya mal olmus önderini, insanligin gönlünden silmeleri imkansizdir'.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kibris Rum yönetimi (GKRY) Egitim Bakanliginin orta egitimde kullanilan "Oxford Discover Futures 3 Workbook" isimli kitapta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan 36'nci sayfasinin yirtilmasi talimati ve daha sonra kitabin "uygunsuz" oldugu gerekçesiyle toplatilmasi yönündeki kararini kinadi.

KKTC Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "Rum kesimde orta egitimde kullanilan bir kitapta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümün yer aldigi sayfanin önce yirtilmasina; ardindan da kitabin 'uygunsuz' degerlendirilerek tümden toplatilmasina iliskin Rum Egitim Bakanligi tarafindan verilen karari siddetle kiniyoruz. Bu karar Rum yönetiminin irkçi tutumunun yeni bir örnegidir." ifadeleri yer aldi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasi esnasinda gerçeklestirdigi destansi mücadele ve Cumhuriyet sonrasindaki devrimleri ile yalnizca Türk milleti için degil, dünyadaki tüm ülkeler için ilham veren bir lider oldugu belirtilen açiklamada, Türk ulusunun liderine yapilan bu saygisizligin kabul edilmesinin mümkün olmadigi kaydedildi.

Açiklamada, "Rum tarafinin artarak devam eden düsmanca tutumunun Rum egitim sistemine yansimasi Rum tarafinin adadaki Türk varligina tahammül edemedigini ve Türk ulusunun sanli tarihini hazmedemedigini açikça göstermektedir. Uluslararasi toplumun, Kibris konusunda bir anlasmaya varilamamasinin temelinde Rum tarafinda hüküm süren bu irkçi zihniyetin yattigini anlamasi gerekmektedir. Bu vesileyle ana vatanimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü saygiyla bir kez daha aniyoruz." ifadelerine yer verildi.

- "Siddetle kiniyorum"

KKTC Milli Egitim ve Kültür Bakani Olgun Amcaoglu, yaptigi yazili açiklamada, Rum Egitim Bakanliginin bu tavrinin, cehaletin ve çag disiligin göstergesi, düsmanlik ile kompleksin ise en derini oldugunu vurguladi.

"Atatürk'ü kitaplardan, sayfalardan silebilirler ama yüce Türk ulusunun, dünyaya mal olmus önderini, insanligin gönlünden silmeleri imkansizdir." vurgusunda bulunan Amcaoglu, Rumlarin da Atatürk'ün adinin, bir kitaptan silinmesi ile ortadan kalkmayacagini iyi bildigini belirtti.

Amcaoglu, "Soruyorum; tarihi, yasanmis gerçekleri, Büyük Önder'i sayfa yirtarak var olmamis mi kabul ettirecekler? Sayfa yirtilinca Türk tarihini yazdiran Atatürk'ü, Rum gençleri, Rum çocuklari ögrenemeyecek mi? Çok cahilce, çag disi ve düsmanlik kokan bir tavir söz konusudur. Siddetle kiniyorum." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA