Filistin'in Çesitli Kentlerinde Israil Hapishanelerindeki Tutuklulara Destek Gösterileri Düzenlendi

Filistin'in Ramallah, El-Bire, Tulkerm, Cenin, Nablus, El-Halil ve Beytullahim kentlerinde Israil hapishanelerindeki tutuklulara destek gösterileri düzenlendi.

Ramallah'in merkezindeki El-Menara Meydani'nda, ulusal ve Islami gruplarin çagrisiyla düzenlenen gösteriye katilan yüzlerce kisi Filistinli mahkumlar için dayanisma sloganlari atti.

Yürüyüsten sonra katilimcilar Bire kentinin kuzey girisinde toplandi. Burada Israil askerleri ile göstericiler arasinda arbede yasandi.

Kuzeydeki Tulkerm ile Cenin kentlerinde de Israil'in tutuklulara yönelik baski politikasini kinayan gösteriler düzenlendi.

Nablus'ta ise gösteri düzenleyen Filistinliler ile Israil askerleri arasinda olaylar çikti. Göstericiler, Israil askerlerine araç lastiklerini yakip, tas atarak karsilik verdi.

El-Halil'de Filistinli tutuklularla dayanisma için düzenlenen gösteride Israil askerleri ile Filistinliler karsi karsiya geldi. Çikan olaylarda plastik mermi ve göz yasartici gaz kullanan Israil askerlerine Filistinliler tas atarak karsilik verdi.

Beytullahim'de düzenlenen yürüyüs Israil kontrol noktasina ulastiginda Filistinlilerle, Israil askerleri arasinda arbede çikti.

Fetih Hareketi'nin Merkez Komite Üyesi Sabri Saydam da Filistin televizyonuna verdigi röportajda, "Her mahkumun özgürlügü ve özgürlük yolunu seçme hakki vardir." dedi.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapilan yazili açiklamada, Israil özel kuvvetlerinin sabah saatlerinde Gilboa Hapishanesi'nin 3 numarali bölümüne baskin düzenledigi ve bazi tutuklulari baska cezaevine naklettigi belirtilmisti.

- Ne olmustu?

Filistinli 6 tutuklu 6 Eylül sabahi, Israil'in kuzeyinde yer alan yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden tünel kazarak kaçmisti.

Israil Kamu Yayin Kurulusu (KAN), Fetih Hareketi'nin silahli kanadi El-Aksa Sehitleri üyesi Zekeriya ez-Zebidi ile Islami Cihad Hareketi mensubu Yakub Nufeyat, Muhammed Kasim el-Arida, Yakub Mahmud Kadri, Eyhem Fuad Kemamci, Mahmud Abdullah el-Arida'nin cezaevinde ayni kogusta kaldiklarini ve 10 metrelik bir tünel kazdiklarini bildirmisti.

Israil'deki yüksek güvenlikli hapishanelerden biri olan Gilboa Hapishanesi, Irlandali uzmanlarin gözetiminde insa ettirilerek, 2004'te açilmisti.

Kaynak: AA