Blinken, Taliban'in Taninma Için Sözlerini Tutmasini Istedi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Taliban'in ABD tarafindan tam taninmasi için öncelikle verdigi sözleri yerine getirmesi gerektigini belirtti.

Afganistan konusunda 20 ülkenin katilimiyla gerçeklesen video konferansta konusan Blinken, Taliban'in açikladigi yeni hükümete iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Blinken, "Açiklanan geçici hükümet ya da nihai kurulacak bir Afgan hükümeti de dahil Taliban'i, yabanci ülke vatandaslari, vize sahipleri ve Afganlarin ülke disina seyahat etmelerine müsaade edecegine yönelik verdigi sözü tutmaya mecbur birakmaliyiz." ifadesini kullandi.

Taliban'in resmi olarak taninmasi konusunda ise Blinken, "Taliban uluslararasi mesruiyet ve destek arayisinda. Bu mesruiyet ve destek eylemleriyle kazanilmali. Bize göre, bu çok hizli kazanilamaz. Bunu kazanmak sadece sözlerle, hatta olumlu ilk adimlarla degil, zamanla belli olur." degerlendirmesinde bulundu.

Blinken, Taliban'in kurdugu geçici hükümetin "kapsayicilik testini" geçemediginin altini çizerek, kabinedeki isimlerin geçmisinin kendilerine kaygi verdigini ve hükümette hiç kadin olmamasinin not edildigini aktardi.

Kaynak: AA