Bayburt'ta Düzenlenen 'Harman Festivali' Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi çevresindeki bugday tarlasinda türküler esliginde geleneksel yöntemlerle hasat yapildi.

Bayburt'un Demirözü ilçesi Bespinar köyündeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesince düzenlenen "Harman Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesinden yapilan yazili açiklamaya göre, Avrupa Müze Forumunca her yil düzenlenen "Avrupa Yilin Müzesi Ödülleri" yarismasinda "2021 Silletto Ödülü"nü alan müzede ikincisi düzenlenen festivalde, çevredeki bugday tarlasinda türküler esliginde geleneksel yöntemlerle hasat gerçeklestirildi.

Etkinlige, Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler, Demirözü Belediye Baskani Arslan Gürer ve müzenin kurucusu Kenan Yavuz ile köy sakinleri katildi.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Kenan Yavuz, müzenin, köylerde harabe olmus evlerden toplanan taslar ve ahsaplarla insa edildigini belirtti.

Müzenin, Avrupa Müze Forumu tarafindan özgün yapisi, kültür mirasini görünür kilmasi ve yerel halkla hareket ederek bölgeye ekonomik ve sosyal katki saglamasi nedeniyle Avrupa'da Yilin Müzesi ilan edildigini aktaran Yavuz, sunlari kaydetti:

"Yasayan müze anlayisiyla hareket ediyor ve her yil Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmus, sosyal yasamini simgeleyen gelenekleri günümüze tasiyacak sekilde etkinlikler organize ediyoruz. Bu etkinliklerden biri de Harman Festivali. Imece usulü yaptigimiz Harman Festivali ile paylasma ve yardimlasma gelenegimizi yasatmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda bugday tarlasinda türküler esliginde tirpan biçiyor, tirmik çekiyor, topladigimiz bugdaylarla harman kuruyor, döven sürüyor ve bugday hasadi yapiyoruz."

Yerli ve yabanci turistlerin büyük ilgisiyle karsilastiklarini kaydeden Yavuz, su degerlendirmede bulundu:

"Pandemi sürecine karsin, müzemizi agustos itibariyla 25 bin kisi ziyaret etti. Ziyaretçilerimizi etkinliklerimizle bulusturuyor ve özellikle gençlerimizin dimaglarinda yer edinmeye çalisiyoruz. Toplumun her kesimi tarafindan büyük ilgiyle karsilanmamiz bize ayri bir heyecan veriyor. Sehir merkezine uzak olusumuz nedeniyle kurdugumuz konaklama tesisimiz Loru Han'da konaklayan misafirlerimiz için özel etkinlikler düzenleyerek, buradan birer kültür elçisi olarak ayrilmalarini saglamaya çalisiyoruz. Hedik senligi, tandir senligi, köy evinde dügün gelenegi, agiz bari, kusburnu toplama senligi, herfene geceler, doga yürüyüsleri, Bayburt ile bölgenin tarihi ve dogal mekanlarinin gezilmesi gibi etkinliklerle eko turizmin, deneyim ve kültür turizminin öncüsü olmaya gayret ediyoruz."

Yavuz, festivalin eylül boyunca devam edecegini belirterek, herkesi bu güzelligi paylasmaya davet etti.

Kaynak: AA