Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Saparbekuli, Türk Yatirimcilarini Kazakistan'a Davet Etti Açiklamasi

'Türk yatirimcilarini ulusa seslenisteki gösterilen hedefleri beraber gerçeklestirmeye davet ediyorum' 'Türkiye için Kazakistan, maden sektörü açisindan çok önemli bir ülke. Bu açidan Türk yatirimcilarla çalismalarimiza hiz kazandiracagiz'

Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, ülkesi ve Türkiye arasindaki is birliginin önemine isaret ederek belirlenen yeni ulusal hedefleri birlikte gerçeklestirebilmeleri için Türk yatirimcilarini bu ülkeye yatirim yapmaya çagirdi.

Büyükelçi Saparbekuli, Ankara Kriz ve Siyaset Arastirmalari Merkezi'nde (ANKASAM) "Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev'in Ulusa Seslenisi: Sistemli Reformlara Devam" baslikli bir konusma yapti.

Ülkesinin 16 Aralik'ta bagimsizliginin 30. yil dönümünü kutlayacagini hatirlatan Saparbekuli, bagimsizligin uzun bir mücadele oldugunu ve bunu ayakta tutmak için de gelismenin önem arz ettigini belirtti.

Saparbekuli, Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün belirlenmesinin Kazakistan'in diplomasi alanindaki en önemli basarisi oldugunu vurguladi.

Kazakistan'in bugün istikrarli bir ülke oldugunu dile getiren Saparbekuli, ülkede egitim alaninda kaydedilen gelismeleri anlatti.

Saparbekuli, öte yandan ülkesinin çok boyutlu "zengin dis politikasinin" varligina isaret ederek çesitli ülkelerle ortak projeler yürüttüklerini dile getirdi.

Kazakistan'in bagimsizligini kazanmasinin ardindan dogal zenginliklerini kullanarak milli gelirini artirdigini vurgulayan Saparbekuli, ülkenin geçen yil 4 milyar dolar dogrudan yatirim çektigini kaydetti.

Saparbekuli, yatirimcilarin bir ülkeye yatirim yapmak için istikrar ve hukuk güvencesi aradigini belirterek Kazakistan'a dogrudan yatirimlarin artmasinin bu konuda olumlu gelismeler yasandigini gösterdigini söyledi.

Kazak Büyükelçi, Cumhurbaskani Tokayev'in 1 Eylül'de parlamentodaki ulusa seslenis konusmasinda yenilenebilir enerjinin payinin artirilmasindan yeni tarim politikasinin belirlenmesine kadar birçok konuda önemli hususa degindigini aktardi.

- "Türk yatirimcilarini ulusa seslenisteki gösterilen hedefleri beraber gerçeklestirmeye davet ediyorum"

Ülkesi ve Türkiye arasindaki is birliginin önemini anlatan Saparbekuli sunlari kaydetti:

"Türk yatirimcilarini ulusa seslenisteki gösterilen hedefleri beraber gerçeklestirmeye davet ediyorum. Saglik alaninda Kazakistan yüzde 17 ile kendi milli ilaç sektörüne sahip. Önemli Türk yatirimcilarimiz da var. Önümüzdeki dönemi mevcut yatirimcilarimizin üretim kapasitesini genisletmek ve yeni yatirimcilar çekmek için bir firsat olarak görüyorum."

Saparbekuli, Kazakistan'daki en büyük sorunlardan birinin okul ve yurt sayilarinin yetersizligi oldugunu, Türkiye'nin ülkesiyle bu konuda is birligi yapabilecegini söyledi.

Büyükelçi Saparbekuli, "Türkiye için Kazakistan, maden sektörü açisindan çok önemli bir ülke. Bu açidan Türk yatirimcilarla çalismalarimiza hiz kazandiracagiz. Güçlenen Türkiye sanayisinin dogal kaynaklara ihtiyaci olacaktir. Dogal kaynaklarinin en birinci adresi kardes Türk dünyasi olmasi gerekiyor." dedi.

Sosyal alandaki is birliginin önemine isaret eden Saparbekuli, Türkiye'nin saglik ve egitim sektöründeki büyük tecrübesini de kendileriyle paylasarak is birligi yapabilecegini dile getirdi.

ANKASAM Baskani Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ise gelecek dönemde Türkiye-Kazakistan arasindaki is birliginin genisleyerek devam edecegini belirtti.

Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyi (Türk Konseyi) ile Türk dünyasinin "büyük bir yitigini yakaladigini" vurgulayan Erol, "Türk dünyasinin en büyük yitigi birlik ve beraberlikti." ifadesini kullandi.

Erol, gelecek dönemde Türk dünyasinin daha genis cografyada önemli rol oynayacagina isaret ederek, "Güçlü bir Kazakistan, güçlü bir Türk dünyasidir. Güçlü bir Türk dünyasinin jeopolitiginin belkemigidir. Ankara-Nur Sultan hatti bu jeopolitigin temel eksenini olusturmaktadir. " diye konustu.
Kaynak: AA