Ürdün, Israil'in Tapu Tescil Projesine Tepki Gösterdi

Ürdün, Israil'in Kudüs'teki mülklerin tapuya tescil edilmesi için gelistirdigi projeyi kentteki Filistinlilerin mülklerine el koymayi hedefledigi için kinadi.

Ürdün Disisleri Bakanligi Sözcüsü Heysem Ebu el-Ful, yaptigi yazili açiklamada, Dogu Kudüs'ün uluslararasi hukuk ve kararlara göre 1967'den bu yana isgal altinda oldugunu belirterek, isgalci güç olan Israil'in Kudüs'ün statüsünü degistirmek için aldigi kararlar ile attigi adimlarin hukuk disi oldugunu ve geçersiz sayildigini vurguladi.

Israil'in Kudüs'teki mülklerin tapuya tescil edilmesi için gelistirdigi projeyi kentteki Filistinlilerin mülklerine el koymayi hedefledigi için kinayan Ebu el-Ful, Kudüs'teki Filistinlilerin mülklerine dokunulmamasi uyarisinda bulundu.

Filistin Basbakani Muhammed Istiyye, bugün Bakanlar Kurulu toplantisinda Israil'in Kudüs'teki mülklerin tapuya tescil edilmesi için gelistirdigi projenin, kentteki Filistinlilerin mülklerine el koymayi amaçladigini belirterek, uluslararasi topluma buna karsi çikma çagrisi yapmisti.

"Bu proje, yurt disinda bulunan Filistinlilerin mülklerini gaip kisiler adina kayitli mülklere dönüstürecek ve müsadereye maruz birakacak. Bu yapilarda oturanlar ya da hak sahipleri de zorla çikarilacak." diyen Istiyye, Kudüs halkini, mülklerini tescil ettirmemeye çagirmisti.

"Kudüs'teki Filistinlilerin Haklari için Sivil Koalisyon"a göre, Israil "tapu tescil projesini", 2020 yili öncesinde hayata geçirdi.

Israil'in 1950 yilinda çikardigi "Gaiplerin mülkleri yasasi"nda, Kasim 1947'ye kadar isgal altindaki topraklari terk eden veya göç edenler "gaip" olarak tanimlaniyor. Söz konusu kisilerin araziler dahil tüm mülkleri, evleri, banka hesaplari "gaip mülkü" sayilarak, mülkiyet hakki devlete devrediliyor.

Kaynak: AA