Avustralya'nin Ingiltere'den Istedigi 500 Bin Doz Pfizer Kovid-19 Asisi Ülkeye Ulasti

MELBOURNE – Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantina karsi asilama faaliyetlerine hiz veren Avustralya’nin, Ingiltere ile yaptigi asi takas anlasmasinin ilk partisi olan yarim milyon doz Pfizer-BioNTech Kovid-19 asisinin ülkeye ulastigi açiklandi.

Avustralya’nin asi uygulamasindan sorumlu Kovid-19 Görev Gücü Komutani Korgeneral John Frewen, Kanal 9 televizyonuna yaptigi açiklamada, Avustralya ile Ingiltere arasinda varilan 4 milyon dozluk Pfizer-BioNTech asisi takas anlasmasi uyarinca ilk sevkiyatin Sidney’e ulastigini söyledi.

Gelen ilk partinin 500 bin dozdan olustugunu belirten ve asilarin bölgelere hizla dagitilacagini aktaran Korgeneral Frewen, ‘‘Artik tedarikimiz var. Artik dagitim aglarimiz var. Gerçekten her sey simdi asi olmak isteyenlere düsüyor." ifadelerini kullandi.

Avustralya’nin ile Ingiltere geçtigimiz hafta yaptigi asi takasi anlamasina göre, 4 milyon dozluk Pfizer-BioNTech Kovid-19 asisindan geriye kalan 3,5 milyon doz asinin yakin zamanda Avustralya’ya ulasmasi bekleniyor.

Avustralya Basbakani Scott Morrison, Delta varyantiyla mücadele eden Yeni Güney Galler, Victoria ve Avustralya Baskent Bölgesi’ndeki tam kapanma uygulamasinin sona erebilmesi için asilama çalismalarina hiz vermisti.

Basbakan Morrison, halihazirda Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca asilarinin uygulandigi ülkedeki asiya uygun olan nüfusun tam asilamasinin yüzde 70 ila 80 oranina ulastiginda yürürlükteki yasaklarin kaldirilacagini açiklamisti.

Açiklamanin ardindan hiz verilen asi çalismalarinda su ana kadar ülkede ilk doz Kovid-19 asisi yaptiranlarin orani 68.2, ikinci dozu da olanlarin orani 38.2.

Öte yandan tam asilama oranlarinin istenilen rakamlara ulasmasi durumunda, 2020 Mart sonunda Avustralya vatandaslari ve daimi oturma izni bulunanlar haricindekilere kapatilan ülke sinirlarinin, yeniden açilmasi bekleniyor.

Kovid-19’ün ilk görüldügü 25 Ocak 2020’den bu yana virüse yakalanan toplam 63 bin 142 Avustralyalidan 1044’ü hayatini kaybederken, 202’si yogun bakimda olmak üzere 1186 kisi hastanede tedavi görüyor.

Kaynak: AA