Uluslararasi Camiadan 7 BM Personelini 'Istenmeyen Kisi' Ilan Eden Etiyopya'ya Tepki

Etiyopya hükümetinin, ülkede faaliyet gösteren Birlesmis Milletler (BM) çalisani 7 insani yardim görevlisini sinir disi etme kararina uluslararasi camiadan tepkiler geldi.

BM, Avrupa Birligi (AB), ABD ve Almanya gibi uluslararasi kurulus ve devletler tarafindan yapilan açiklamalarda, Addis Ababa hükümetinin karari kinandi ve sinir disi etme kararini gözden geçirme çagrisinda bulunuldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptigi yazili açiklamada, Etiyopya hükümetinin BM insani yardim çalisanlarini "kovma" karari karsisinda "soke" oldugunu belirterek, insani yardim operasyonlarinin tarafsizlik ve bagimsizlik ilkeleri dogrultusunda yürütüldügünü kaydetti.

AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, BM'nin insani yardim anlaminda önemli bir görev üstlendigini ve çalismalarinin engellenmemesi gerektigini vurguladi.

ABD yönetimi de Etiyopya'nin BM çalisanlarini kovma kararini kinadiklarini açikladi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda, Etiyopya hükümetinin kararini "ortak vicdana bir leke" olarak nitelendirdi.

Etiyopya'daki yabanci misyonlardan da Addis Ababa hükümetine tepkiler geldi.

Almanya ile Ingiltere'nin Addis Ababa Büyükelçilikleri, Twitter hesabindan yaptiklari açiklamada, BM'nin en büyük insani yardim kurulusu oldugu belirtilerek, Etiyopya'nin BM çalisanlarini sinir disi etme kararini gözden geçirmesi çagrisi yapildi.

Etiyopya hükümeti, ülkede faaliyet gösteren 7 BM çalisaninin 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemisti.

- Bölgedeki çatismalar nedeniyle insani kriz artiyor

Federal ordu ile Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) arasinda Tigray eyaletinde yasanan güç mücadelesinin komsu eyaletlere siçramasinin ardindan bölgedeki insani kriz derinlesti.

Etiyopya ordusu, Kasim 2020'de isyancilara karsi baslatilan operasyonlarda kismi basari saglasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'in baskenti Mekelle'den çekilmisti.

Tek tarafli ateskes ilan eden hükümet, TPLF'nin kuzeydeki hizli ilerleyisi sonrasi karsi saldiriya geçmisti.

Ülkenin kuzeyinde 10 aydir süren çatismalar yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden ederken, 5 milyondan fazla kisi de acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Sadece Tigray eyaletinde 5,2 milyon kisi insani yardima muhtaç ve kitlik benzeri kosullar altinda yasayanlarin sayisi 400 bini buldu.

Egitim ve saglik kurumlarinin çalisamaz hale geldigi Tigray'a güvenlik ve yakit sikintisi nedeniyle yeterli yardim ulastirilamiyor.

Kaynak: AA