Hamas Lideri Heniyye, ABD Ve Israil'in Filistin'de Siyasi Çözümden Yana Olmadigini Belirtti

Hamas Siyasi Büro Baskani Ismail Heniyye, ABD Baskani Joe Biden ve Israil Basbakani Naftali Bennett'in, 1967 sinirlarinda Filistin devletinin kurulmasi da dahil hiçbir siyasi çözümü kabul etmedigini söyledi.

Hamas'in internet sitesinden yapilan yazili açiklamaya göre Heniyye, a Haber'e konuk oldu.

"Biden ve Bennett, 1967 sinirlarinda Filistin devleti de dahil olmak üzere hiçbir siyasi çözümü kabul etmiyor. Onlarin göreve gelmesi, isgal sürecinde çok bir sey degistirmeyecek." diyen Heniyye, Israil hükümetinin, isgal, topraklari istila ve Bati Seria ile Gazze'de Filistin halkina yönelik ihlal politikasina devam ettigini belirtti.

ABD ile Israil arasinda pek çok ortak çikar bulunduguna dikkati çeken Heniyye, bu nedenle ABD'nin Israil politikasinda herhangi bir degisiklik olmasini beklemediklerini kaydetti.

Israil ile bazi Arap ülkeleri arasindaki iliskileri normallestirme anlasmalari hakkinda da konusan Heniyye, Hamas'in bu yakinlasmaya üzüntüyle baktigini dile getirdi.

Heniyye, "Bazi Arap ülkeleri mesruiyetlerini ABD ile baglantili görüyor ve bu ülkeler, yine ABD'ye giden yolun Tel Aviv'den geçtigini zannediyor ama gerçek bu degil." diye konustu.

Heniyye, Arap ülkeleri hükümetlerinin Israil ile iliski kurmasinin, bu ülkelerin halklarinin Israil'i ya da onunla yapilan anlasmalari tanidigi anlamina gelmedigini aktardi.

- Israil ile bazi Arap ülkeleri arasindaki normallesme anlasmalari

Israil ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasinda 15 Eylül 2020'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle iliskileri normallestirme anlasmasi imzalanmisti.

Hartum yönetimi de dönemin ABD Baskani Donald Trump'in Sudan'i "teröre destek veren ülkeler" listesinden çikarmasi karsiliginda 23 Ekim 2020'de Israil ile iliskileri normallestirme karari almisti.

Sudan'in ardindan Fas da 10 Aralik 2020'de Israil ile iliskileri normallestirme anlasmasina varmisti.

Kaynak: AA