ABD Ulusal Güvenlik Danismanindan, Suudi Arabistan'in Kendini Savunmasina Destek Mesaji

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, ülkesinin Suudi Arabistan'in tüm tehditlere karsi kendini savunmasini destekledigini belirtti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansi SPA'nin haberine göre, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Misir'in ardindan Suudi Arabistan'a gelen Sullivan, Neom kentinde Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüstü.

ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking'in de katildigi toplantida Bin Selman, Suudi Arabistan'in geçen mart ayinda baslattigi ancak Husilerin reddettigi Yemen girisimine dikkati çekti.

Sullivan ise ABD'nin, Suudi Arabistan'in füze ve Iran destekli insansiz hava araçlari saldirilari da dahil olmak üzere tüm tehditlere karsi topraklarini savunmasina tam destek verdigini söyledi.

Sullivan ayrica "ABD Baskani Biden'in Suudi Arabistan'in Yemen'de çatismayi sona erdirme ve kalici bir siyasi çözüm için çabalar ile BM'nin krize siyasi çözüm bulma çabalarina tam destegini" dile getirdi.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklasik 6 yildir süren çatismalarda binlerce kisi yasamini yitirdi.

Kaynak: AA