ABD'de Kira Ücretleri Son Iki Ayda Yüzde 11'Den Fazla Artti

ABD'de agustos-eylül aylarina ait kira verileri üzerinden yapilan analize göre, ülke genelinde kira ücretleri, geçen yilin ayni dönemine göre ortalama yüzde 11'den fazla yükseldi.

Bloomberg haber sitesinin derledigi analiz raporunda, ABD'de kira fiyatlarinin son iki ayda geçen yilin agustos-eylül aylarina göre ortalama yüzde 11,5 seviyesinde arttigi, Florida, Georgia ve Washington gibi eyaletlerde bu rakamin yüzde 25'in üzerine kadar çiktigi ifade edildi.

Raporda, kira ücretlerinin normalde yilin bu aylarinda düsme egilimi göstermesine ragmen 2021'de henüz mevsimsel düsüse dair bir isarete rastlanmadigi belirtildi.

ABD genelinde agustos ayindaki kiralarin geçen yilin ayni dönemiyle kiyaslandiginda ortalama 200 dolar yükseldigi tespiti paylasildi.

Ülkedeki kira fiyatlarini inceleyen Zumper National Rent tarafindan özellikle son 9 ayda yasanan artis, "sok edici bir büyüme seviyesi" olarak degerlendirildi.

- Koronavirüsün azalmasiyla New York'ta kiralar hizla yükseldi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin asilama çalismalari ve kati kurallar sayesinde azalma gösterdigi New York'ta ofis ve eglence mekanlarinin tekrar açilmaya baslamasiyla bazi bölgelerdeki dairelerin kiralarinda yüzde 70'e varan artislar oldugu bildirildi.

New York'ta, ocak ayinda ortalama 2 bin 750 dolar olan kira ücretinin temmuz itibariyla 3 bin dolara yükseldigi, normalde kiralarin düsüs gösterdigi eylül ayinda fiyatlarin hala yükseliste oldugu vurgulandi.

ABD'de temmuz ayinda, kira ücretlerinin yani sira müstakil ev fiyatlarinin da geçen yila göre yaklasik yüzde 20 ile son 30 yilin en büyük artisinin yasandigi kaydedildi.

Kaynak: AA