Iran, Afganistan'daki Gruplara Çatismalari Sonlandirma Ve Diyaloga Baslama Çagrisinda Bulundu

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade, Afganistan'da çatisan Taliban ile Pencsir'deki yerel güçleri çatismalari sonlandirarak, karsilikli kabul edilebilir bir çözüme ulasmak için diyaloga bagli kalmaya çagirdi.



Disisleri Bakanligi Sözcüsü Hatibzade, ülkesinin Afganistan'daki tüm taraflarla temas halinde oldugunu ve Afganistan'da kalici baris ve istikrarin yalnizca Afganlar arasi diyalog yoluyla saglanabilecegine inandiklarini belirtti.

Hatibzade, "Afganistan yillardir savas ve isgaller nedeniyle yorgun düsmüstür. Bu yüzden Afganistan'daki tüm gruplar, bu ülkede yeniden kardes katline basvurmaktan kaçinmalidir." ifadelerini kullandi.

Afganistan'a her türlü dis müdahaleye karsi çiktiklarini aktaran Hatibzade, "Afgan halki, bu ülkenin demografik ve etnik yapisini yansitan kapsayici bir hükümeti hak ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'in baskenti Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne almisti. Taliban, Kabil'in kuzeyindeki Pencsir vilayeti disindaki tüm bölgelerin hakimiyetini ele geçirmisti.

Tacik kökenli Ahmed Mesud, Pencsir vilayetinde olusturulan yerel direnis gruplarinin basinda bulundugunu açiklayarak, halki "Taliban'a karsi mücadeleye" çagirmisti.

Pencsir'de Taliban ile Mesud'un liderlik ettigi yerel güçler arasindaki çatismalar sürüyor.

Kaynak: AA