Van Gölü Suyuyla Hazirlanan Spreyin Korona Virüsün Çogalmasini Engelledigi Tespit Edildi

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nün suyuyla hazirlanan spreyin, potansiyel hidrojen (pH) degerinin yüksek olmasi nedeniyle korona virüsün yayilimini engelledigi tespit edildi.

Van Gölü Suyuyla Hazirlanan Spreyin Korona Virüsün Çogalmasini Engelledigi Tespit Edildi
Van Gölü, içindeki bazi mineral degerlerinin yüksek olmasi ve birçok cilt hastaligina iyi gelmesi nedeniyle sik sik bilim insanlarinin arastirma konusu oluyor. Son olarak Cerrahpasa Tip Fakültesi KBB Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Harun Cansiz’in arastirmalari sonucunda Van Gölü’nün sodali suyunda önemli bir gelisme kaydedildi. Van Gölü suyundan örnek alan Prof. Dr. Cansiz, bu suyla bir sprey hazirladi. Cansiz, 60 korona virüs hastasi üzerinde yaptigi arastirmada, 30 hastada bu spreyi kullandi. Spreyi kullanan hastalarin tasidigi virüs miktarinda bir azalma tespit edildi. Arastirma neticesinde, pH degeri 9,3 olan Van Gölü suyuyla hazirlanan spreyi sikan hastalarin korona virüsü hafif atlattigi da orta çikti. Yapilan bu arastirma, Van Gölü suyunun sifali olduguna inanan Vanlilari sevindirdi.

Saglik Bilimleri Üniversitesi Van Egitim ve Arastirma Hastanesinde korona virüs hastalariyla ilgilenen Acil Tip Uzmani Dr. Mehmet Tatli, Van Gölü’ne düzenli girerek burun mukozalarini sürekli göl suyuyla temizleme firsati bulanlarin korona virüse yakalanmasinin, bunu yapmayanlara oranla daha az oldugunu söyledi.

Dr. Tatli, bu durumda düzenli suya girenlerle, çesitli nedenlerle suya girmeyi aksatanlarda korona virüse yakalanmalarin görüldügüne dikkat çekti.

“Van Gölü’nde düzenli yüzenlerde korona virüs enfeksiyonuna hiç rastlanmadi”

IHA muhabirine konusan Acil Tip Uzmani Dr. Tatli, Van Gölü’nde su ana kadar yüzenlerin korona virüs salginina yakalanmadigini, yakalananlarin ise hafif semptomlarla atlattiginin altini çizdi. Tatli, “Van Gölü, ülkemizin en güzide yerlerinden biri, doga güzelligi, sifasiyla, suyun kalitesiyle, ülkemizde ve dünyada en önemli degerlerden biridir. Van Gölü suyunun saglik noktasina gelince bizler az çok bunu tahmin edebiliyorduk. Özellikle korona virüs salgini basladiktan sonra Van Gölü’ne düzenli olarak girdigimiz arkadaslarimizda neredeyse korona virüs enfeksiyonuna hiç rastlanmadi. Bunu da Cerrahpasa Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Harun Cansiz hocamizin yapmis oldugu çalismayla paralel oldugunu düsünüyorum” dedi.



“Van Gölü suyu korona virüsün çogalmasini engelliyor”

Yapilan arastirmalar neticesinde Van Gölü suyunun korona virüsü engellediginin kanitlandigini dile getiren Tatli, “Harun hocamiz burun mukozasi üzerindeki etkilerinden söz etmis. Korona virüs enfeksiyonu bildiginiz üzere hava yoluyla bulasan bir enfeksiyondur. Hava yoluyla bulastigi için öncelikle burun mukozasina yerlesiyor. Van Gölü’nün özelligi sodali ve alkali su olmasi, normal deniz suyu spreylerinden pH degeri 7 ila 8 arasinda ama gölümüzün alkali orani daha yüksek. Bu da korona virüsün çogalmasini engelledigi Harun hocamiz tarafindan ortaya konulmus bir gerçek. Buradan halkimiza özellikle salgin burundan yayildigi için ve burunda korona virüsün çogalmasini yani viral yük dedigimiz olayin artmasini engellemek adina Van Gölü suyunu tavsiye edebiliriz” diye konustu.



“Van Gölü’ne dalis yaptigim için korona virüsü çok hafif atlattim”

Van Gölü’nde 5 yildir dalis yaptigini ve yakalandigi korona virüsü hafif belirtilerle atlattigina dikkat çeken Van Sualti Arama Kurtarma Merkezi Baskani Halil Ibrahim Atacan ise “Van Gölü’nde 5 yildir dalis yapiyorum. Korona virüs salgini ilk çiktigi zamanda bu hastaliga yakalandim. Hastaliga yakalandigim süreçte dalis yapiyordum ve bu nedenle çok hafif atlattim. Bununla alakali sualti birimimiz bir arastirmada yapti. Benim de gönüllü sekilde içinde yer aldigim arastirmada, korona virüsü geçiren dalgiçlarda görülen belirtiler izlendi. Bu çalismalarda tüm personeller, korona virüsü çok hafif düzeyde atlatti. Bu anlamda korona virüsün çok fazla etkisini görmedik. Birçok hastaliga iyi gelen Van Gölü, korona virüse de iyi geldigi yönüyle tekrar ön plana çikti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA