Türk Tekstil Fuari 'I Of The World' New York'ta Kapilarini Açti

Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçi Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Öksüz: 'Kovid19 dönemi aslinda Türk tekstil sektörüne yaradi. Global olarak dünyadaki pazar payimiz artti. ABD’de de en büyük 9’uncu tedarikçiyken bir sira yükselerek 8’incilige çiktik'

Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçi Birligi (ITHIB) tarafindan düzenlenen sektörel Türk ihraç ürünleri fuari "I Of The World", New York'ta ikinci kez düzenleniyor.

ABD’nin önde gelen hazir giyim üreticileri, tasarimcilari ve tekstil distribütörlerini tek çati altinda toplamayi amaçlayan fuar, Türkiye'den 28 tekstil firmasinin katilimiyla, InterContinental Barclay New York'ta kapilarini açti.

ITHIB Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Öksüz, AA muhabirine yaptigi degerlendirmede, New York’ta ilk kez Ocak 2020’de organize edilen ve aslinda 6 ayda bir tekrarlanmasi hedeflenen "I Of The World" tekstil fuarini Kovid-19 nedeniyle ikinci kez düzenlediklerini belirterek, buna ragmen aradan geçen dönemde Türk tekstil sektörünün ihracatta büyük bir atilim gerçeklestirdigini söyledi.

Kovid-19 döneminin aslinda Türk tekstil sektörüne yaradigini dile getiren Öksüz, söyle devam etti:

"Global olarak dünyadaki pazar payimiz artti. ABD’de de en büyük 9’uncu tedarikçiyken bir sira yükselerek 8’incilige çiktik. Ocak-Temmuz döneminde ABD’nin tekstil ithalati yüzde 18 geriledi. Bu dönemde Çin’den ithalat yüzde 46 oraninda gerilerken Türkiye’nin ABD’ye ihracati ise yüzde 57 oraninda artti. Biz de Amerika’nin ithalati içerisindeki pazar payimizi yüzde 1,5’lerden yüzde 2,7’ye çikarttik."

Sektörün buna ragmen ABD pazarinda, dünyadaki pazar payi olan yüzde 3,2’nin altinda bulunduguna dikkati çeken Öksüz, "I Of The World" benzeri etkinliklerin süreklilik arz etmesinin önemini vurguladi.

Iki ülkenin tekstil sanayisinin birbirini tamamlar nitelikte olduguna isaret eden Öksüz, "Birbiriyle rekabet eden degil tamamlayici nitelikte olan iki sektör söz konusu. Amerika daha çok ham madde ve elyaf tarafinda güçlü, bizse pamukta. Amerika'nin ihtiyaci iplik, dokuma, örme alanlarinda. Bu bizim için bir avantaj." dedi.

Tekstil ve konfeksiyonun Türkiye’de ihracatta yeniden lokomotif sektörü haline geldiginin altini çizen Öksüz, tekstil ve hazir giyim ihracatinda 2021 yili beklentilerinin 30 milyar dolar civarinda oldugunu kaydetti.

"I Of The World" fuari yarin sona erecek.
Kaynak: AA