ABD Savunma Bakani Austin Ve Genelkurmay Baskani Milley Senato'da Afganistan Için Ifade Verdi

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Genelkurmay Baskani General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutani Orgeneral Frank McKenzie, ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesinin ardindan Senato’nun Silahli Hizmetler Komitesine ifade verdi.

ABD Savunma Bakani Austin Ve Genelkurmay Baskani Milley Senato'da Afganistan Için Ifade Verdi
ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesinin ardindan ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Genelkurmay Baskani General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutani Orgeneral Frank McKenzie, Senato’nun Silahli Hizmetler Komitesine ifade verdi. Savunma Bakani Austin yaptigi konusmada, Taliban’in Afganistan’daki yönetimi ele geçirmesinin beklenenden çok daha hizli gerçeklestigini ifade etti.

Austin, istihbarat tahminlerine göre Afgan hükümetinin çökmesinin beklenen bir durum oldugunu, ancak çöküsün hizli gerçeklesecegi ihtimaline karsi bir plan yapilmadigini belirtti.

Austin, ABD’li yetkililerin hala Amerikalilari Afganistan’dan çikarmak için çalistigini ifade ederek, "Özel göçmen vizesi programina kayitli Afgan müttefiklerimizin hepsini tahliye edemedik. Bunu çok ciddiye aliyoruz" dedi.



Baskan Biden’a Afganistan’da 2 bin 500 askeri tutmasi tavsiye edildi

McKenzie, Baskan Biden’a 31 Agustos tarihinden sonrada Afganistan’da 2 bin 500 askerin tutulmasi gerektigini ve tam bir geri çekilmenin kaçinilmaz bir çöküse yol açacagini söyledigini belirtti.

McKenzie, ayrica Doha anlasmasinin Afgan güçlerinin performansini olumsuz etkiledigini ifade ederek, "Bunlar benim kendi görüslerim" dedi.



Lojistik bir basari ancak stratejik bir basarisizlik

Milley ise, Biden’a karsi her zaman samimi oldugunu belirterek, degerlendirmesinin 2 bin 500 askerin Afganistan’da tutulmasi gerektigi oldugunu aktardi. ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesini savunan Milley, "Bu 19 aylik veya 19 günlük bir geri çekime degil, 10 yillik çoklu yönetim düsüsü oldu" dedi.

Milley, Agustos ayinin sonunda baskent Kabil’in Taliban’in eline geçmesinin ardindan Afganistan’dan 100 binden fazla kisinin tahliye edilmesini “lojistik bir basari ancak stratejik bir basarisizlik” olarak degerlendirdi.

Milley, askerlerin Afganistan’da tutulmasina yönelik tavsiyelerinin uygulamaya konulmamasi üzerine neden istifa etmedigine yönelik sorulari, "Istifa etmek büyük bir siyasi meydan okuma eylemi olurdu" yanitini verdi. Milley, Baskan Biden’a tavsiyede bulundugunu ancak onun bu tavsiyelere katilmak zorunda olmadigini ifade etti.



Bakanlik ve Biden’in ifadeleri çelisiyor

Öte yandan ABD basininda yer alan haberlerde, Biden’in agustos ayinda yaptigi açiklamalarda, hiç kimsenin kendisine 2 bin 500 askerlik bir kuvveti Afganistan’da tutmasini tavsiye etmedigini söyledigi belirtilerek, Baskan Biden ve üst düzey ABD Savunma Bakanligi yetkililerinin ifadelerinin çelistigine dikkat çekildi.

Afganistan’daki hava saldirisina iliskin için sorusturma devam ediyor

ABD’nin 29 Agustos’ta Afganistan’da çok sayida sivilin hayatini kaybettigi insansiz hava araci saldirisi hakkinda açiklamada bulunan Austin, IHA’yi kullanan hava ekibine henüz ulasilamadigini, ancak olayin ordu tarafindan "kapsamli bir inceleme" altinda oldugunu ifade etti.

Olayin incelemesini yönettigini söyleyen Austin, General Mckenzie’nin ilk sorusturmayi yaptigini ifade ederek, daha fazla açiklamada bulunmayi reddetti.
Kaynak: İHA