Rüzgar Ve Günesten Elektrik Üretimi Ithal Kömürle Üretimden Ucuz Hale Geldi

Türkiye’de yeni kurulacak rüzgar santrallerinde elektrik üretim maliyeti megavatsaat basina 40,8 dolar, günes santrallerinde 51,9 dolar olarak hesaplanirken, bu rakam ithal kömürle çalisan mevcut termik santraller için ortalama 73 dolar seviyesinde bulunuyor.

Türkiye'de yeni kurulacak günes ve rüzgar santrallerinden elektrik üretim maliyetinin, mevcut ithal kömürle çalisan termik santrallerdeki üretim maliyetlerinden çok daha düsük oldugu hesaplandi.

Londra merkezli düsünce kurulusu Ember tarafindan hazirlanan analize göre, küresel ölçekte geçen yil daha rekabetçi hale gelen günes ve rüzgar enerjisinde maliyetler Türkiye'de de düsüs gösterdi.

Türkiye'de rüzgar enerjisi santrali kurulumu maliyeti 5 yil öncesine göre yüzde 32, günes enerjisi santrali kurulumu maliyeti ise yüzde 50 geriledi.

Rüzgar ve günes enerjisindeki bu egilimin gelecek yillarda da devam etmesi beklenirken, dünyada kömür fiyatlari büyük çapta artis gösterdi.

Türkiye'deki mevcut kömürlü termik santrallerin yüzde 45'inin (yaklasik 9 bin megavat) ithal kömürle çalismasi nedeniyle kömür fiyatlarindaki artis elektrik üretim maliyetine de yansiyor. Kömür fiyatlarindaki artisla ithal kömürle çalisan mevcut termik santraller için ortalama maliyet megavatsaat basina 73 dolara ulasti.

Türkiye'de yeni kurulacak bir rüzgar santralinde elektrik üretim maliyeti megavatsaat basina 40,8 dolar, günes santralinde ise megavatsaat basina 51,9 dolar olarak hesaplandi.

Böylece, karbon fiyatlandirmasi olmadan dahi yeni kurulacak rüzgar ve günes enerjisi santrallerinde megavatsaat basina elektrik üretim maliyetleri, mevcut ithal kömür santrallerinin elektrik üretim maliyetlerinden daha ucuz hale geldi.

- Rüzgar ve günesin elektrik üretimindeki payi yüzde 13

Türkiye'de mayis sonu itibariyla günes enerjisi kurulu gücünün yüzde 91'ini lisanssiz küçük ölçekli projeler olusturdu.

Türkiye'nin son yillarda temiz enerji dönüsümünü hizlandirmasiyla günes ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payi yüzde 13'e ulasti ancak Türkiye'nin özellikle günes enerjisindeki potansiyelini gerçeklestirebilmesi için daha fazla büyük ölçekli günes enerjisi santralinin devreye alinmasina ihtiyaç duyuluyor.

Öte yandan, ithal kömür santrallerinin ise geçen yil elektrik üretimindeki payi yüzde 21 olarak hesaplandi. Mevcut kömür fiyatlari dikkate alindiginda, ithal kömür santrallerinin yüksek kapasitede çalismaya devam etmesi halinde kömür ithalatinin bu yil 5 milyar dolara ulasabilecegi, bunun 3 milyar dolarlik kisminin elektrik üretimi için harcanacagi tahmin ediliyor.

- Sinirda karbon vergisine çözüm temiz kaynaklar

Ember Elektrik ve Iklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, analize iliskin degerlendirmesinde, Türkiye'nin elektrik üretiminde ithal fosil yakitlardan yerli alternatiflere geçmesinin çok yönlü faydalari olacagini belirterek, sunlari kaydetti:

"Böyle bir dönüsüm sadece ithalatimizi azaltmakla kalmayacak, ayni zamanda elektrik üretiminin karbon yogunlugunu ve dolayisiyla maruz kalacagimiz potansiyel sinirda karbon vergisini de azaltacak. Yenilenebilir enerji tesviklerinin enerji dönüsümünü hizlandirdigi bir gerçek ancak simdi Türkiye yeni bir döneme giriyor. Bu yeni dönemin kaderi, Türkiye'nin ithalat faturasini azaltma konusundaki kararliligina da bagli olacak."
Kaynak: AA