Narlidere Metrosu'nda 14,5 Kilometrelik Tünel Insaati Tamamlandi
Izmir’de, toplu ulasimin can damarlarindan biri olacak Narlidere Metrosu insaatinda tünel kazilari tamamlandi. Tünel açma makinesi (TBM) toplam 14,5 kilometrelik kazi sürecinin ardindan Fahrettin Altay ile Narlidere arasindaki hatti birlestirdi. Ikinci tünelin de isiga kavustugu tarihi an Narlidere Kaymakamlik Istasyonu’nda düzenlenen törenle ekranlara yansidi.

Törene; Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in yani sira CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, Balçova Belediye Baskani Fatma Çalkaya, Güzelbahçe Belediye Baskani Mustafa Ince, Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcilari Ertugrul Tugay, Eser Atak, Baris Karci, CHP’li ilçe baskanlari, muhtarlar, meclis üyeleri ve yurttaslar katildi.
"Hizla yol aldik"
Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, göreve geldiginde insaatinin yüzde 12’si tamamlanmis durumda olan Fahrettin Altay-Narlidere Metro Hatti’nda büyük bir hizla yol aldiklarina dikkat çekerek, “Mart 2019’da çiktigimiz hizmet yolunda, bugün çok önemli bir kilometre tasini geride biraktik. Bugün itibariyle çift yönlü toplam 14,5 kilometrelik tünel açma isinin sonuna geldik. Az sonra, tünel kazma makinesi TBM’in son tüneli de isiga kavusturmasiyla, Narlidere metro insaatinin yüzde 82’si tamamlanmis olacak. Metro insaatimizda ayni zamanda istasyon yapilarinin yüzde 35’i, demiryolu islerinin ise yüzde 23’ü tamamlandi. Yaklasik 3 bin 300 metrelik ray dösendi. Yüklenici firmamiz Gülermak’a çalismalari nedeniyle tesekkür ediyorum. Insallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda Fahrettin Altay Narlidere Metro Hattimizi hemsehrilerimizin hizmetine sunacagiz” dedi.
Yatirim tutari 2,5 milyar lirayi bulan bu proje için toplam 205 milyon Euro kredi saglandigina da isaret eden Soyer, “Çin merkezli Asya Altyapi ve Yatirim Bankasi’ndan Narlidere Metro insaati için hazine garantisiz sagladigimiz 50 milyon Avro kredi, banka tarafindan dünyada bir yerel yönetime verilen ilk altyapi kaynagi” diye konustu.
“Toplam hat uzunlugu 27 kilometre olacak”
Hat hakkinda bilgi veren Soyer, “Fahrettin Altay-Narlidere Metro Hatti, 7 istasyondan olusuyor. Hattin devreye girmesi ile birlikte rayli sistem agimizdaki istasyon sayisi 24’e, toplam hat uzunlugu da 27 kilometreye çikacak. Bornova EVKA-3’ten metroya binenler, Narlidere Kaymakamligi’na kadar aktarmasiz seyahat edebilecek. EVKA-3’ten Narlidere’ye günlük ortalama 470 bin yolcu tasinacagi öngörülüyor. Öte yandan, Balçova Istasyonu’nda 498 ve Narlidere Kaymakamlik Istasyonu’nda 207 olmak üzere toplam 705 araçlik tam otomatik otoparki da devreye alacagiz” seklinde konustu.
“Sözümüzün arkasindayiz”
Es zamanli yürüttükleri Narlidere - Fahrettin Altay, Buca Metrosu, Karabaglar - Gaziemir Metrosu, Otogar-Kemalpasa Metrosu, Çigli Tramvayi ve Yeni Girne - Örnekköy Tramvayi ile Izmir’i demir aglarla öreceklerini söyleyen Soyer, konusmasini söyle tamamladi:
“Izmir’i demir aglarla örecegimizi her firsatta söyledik. Sözümüzü tutuyoruz. Bu alti rayli sistem projesi için 26 milyar lira harcayacagiz. Bunu, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin güçlü mali altyapisi sayesinde kendi olusturdugumuz kaynaklarla yapiyoruz. Sizden aldigimiz büyük güçle yapiyoruz. Izmir’in bu en önemli projelerinin hayata geçmesinde büyük emek veren ekip arkadaslarima, cefakar isçilerimize sonsuz tesekkür ediyorum. Çok sükür ki bugün Narlidere Metro tünelinin ucundaki isik göründü. Sizlerin alin teri sayesinde göründü. Sag olun, var olun. Narlidere Metro projemizin tüm Izmirlilere ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum.”
Törenin ardindan gazetecilerin sorularina yanit veren Baskan Soyer, rayli sistem yatirimlarini öz kaynaklarla sürdüreceklerini söyledi.
Soyer, “Izmir’de devletimizin, hükümetimizin bir metre tüneli yok. Biz bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da öz kaynaklarimizla, disaridan buldugumuz finansman kaynaklariyla devam edecegiz. Narlidere Metro hattimizla birlikte metro hatlarimizi 27 kilometreye çikariyoruz. Bununla da iftihar ediyoruz. Es zamanli yürüttügümüz 6 rayli sistem projesi var, 4’ü metro. Bütün bunlari Izmir Büyüksehir Belediyesi toplam 26 milyar gibi devasa bir yatirimla yapiyor. 3 milyar Euro’luk bir yatirimdan bahsediyoruz. Gönül isterdi ki hükümetimizin de destegi olsun, hükümet Izmir’de metro agina katki verecek çalismalar içinde olsun” seklinde konustu.
